Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

IMT-Bucuresti isi extinde portofoliul inovativ in micro si nanotehnologie

10 August 2007



INCD-Microtehnologie (IMT-Bucuresti) deruleaza un numar insemnat de proiecte de cercetare-dezvoltare, nationale si internationale. Eforturile sunt orientate spre investigatii inovative in vederea dezvoltarii de produse si sisteme de inalta valoare adaugata. Crearea prin investitii proprii a unei infrastructuri tehnologice moderne si variate permite concretizari de succes in teme convergente si interdisciplinare. Institutul acorda atentie speciala si finalitatii comerciale a realizarilor inovative; atat pentru identificarea temelor de interes industrial, cat si pentru promovarea si valorificarea rezultatelor, se utilizeaza serviciile oferite de CTT-Baneasa.

IMT - pol tehnologic pentru industria romaneasca

IMT-Bucuresti (www.imt.ro) se distinge printr-un profil de activitate unic si cu puternic impact asupra dezvoltarii si competitivitatii industriei romanesti. Institutul desfasoara activitati de cercetare-dezvoltare pe baza de contract, servicii tehnologice si training in micro/nano stiinta si inginerie, avand 4 directii de prioritate: tehnologii, sisteme, structuri si materiale. Temele abordate indica accentul pe orientarea multidisciplinara de tip micro-nano-bio-info-cogno. Cateva cuvinte-cheie asociate realizarilor recente: lab-on-a-chip (cu aplicatii farmaceutice si medicale), sisteme microfluidice (diagnostic integrat), nanomembrane (tratament local, senzori), biosenzori chimici, electrici, optici (toxine, monitorizari celulare, analize in-vitro, agricultura, mediu), microdispozitive electrice, mecanice, termice (componente pentru comunicatii, microoglinzi, polimerizare in lant, micro-manipulatoare), nanomateriale, nanocompozite (functionalizari, nanopori, acoperiri si amestecuri cu proprietati speciale), microstructuri (matrici celulare, optimizare fotovoltaica), nanotuburi (microelemente pentru comunicatii), microtestere.
IMT beneficiaza de expertiza multidisciplinara a peste 100 de cercetatori si ingineri de dezvoltare in micro-electronica, fizica, chimie, biologie, matematica. Nivelul inovativ al realizarilor certifica atingerea maturitatii depline a grupurilor de cercetare in tehnologia micro/nano de ultima ora. Aceasta a fost confirmata atat de participarea IMT la Programul European PC6 prin 14 proiecte, dintre care 3 sunt conduse de institut, cu peste 100 de parteneri, cat si de cele peste 150 de proiecte nationale desfasurate in ultimii 5 ani.
Cifra de afaceri pe 2006 a fost de aproape 15 mil. RON, iar volumul investitiilor pe ultimii 5 ani de peste 9 mil. RON. Politica de investitii in echipamente si software are ca obiectiv consolidarea caracterului de pol tehnologic al IMT. Au fost urmarite doua aspecte: i) realizarea unui lant tehnologic complet pentru aspectele micro si nanoingineriei moderne (proiectare-analiza-fabricare-caracterizare-testare), si ii) punerea acestor echipamente la dispozitia partenerilor institutului pentru activitati de cercetare, dezvoltare prototipuri, educatie, etc. Infiintarea recenta a doua noi laboratoare pentru tehnologii convergente – NanoBioLab si NanoScaleLab – se inscrie in aceeasi directie de concentrare a resurselor in vederea performantei.

Potential inovativ la scara micro/nano

Produsele micro si nanotehnologiei sunt fabricate din cantitati mici de material, avand in acelasi timp functionalitate si valoare adaugata foarte ridicate. Potentialul economic revolutionar al domeniului este deja recunoscut. Tehnologii la scara micro si nano care utilizeaza separat sau combinat fenomene electrice, magnetice, optice, mecanice, termice sunt sau se apropie deja de faza industriala. Din „mersul“ comercial, tehnologia lasa in acelasi timp in urma un spatiu de investigatie larg, si aceasta pentru ca scara dimensionala implicata - intre macro si mezoscopic - expune proprietati noi, favorabile si neasteptate, inca neexplicate. Istoria stiintifica a domeniului este foarte scurta si se poate extrapola ca fiecare pas inainte este urmat de curbe exponentiale de oportunitati aplicative.
In acest context, IMT alege sa puna un accent special pe convergenta interdisciplinara. In prezent, IMT detine sau este pe cale sa obtina 35 de brevete nationale in arii diverse, cu aplicatii in biotehnologie si sanatate, comunicatii, mediu si agricultura. Redam in continuare cateva dintre realizarile inovative recente, cu potential industrial semnificativ.
Nanoelectrozi si nanodepuneri. A fost brevetata o metodologie robusta si reproductibila, bazata pe procese tehnologice simple si standardizate (fotolitografie cu lumina ultravioleta pe siliciu), de realizare a unor retele de nanoelectrozi piramidali cu aplicatii in electrochimia rapida de precizie, microscopia electrochimica, investigatii biochimice, recording neuronal. Tehnologia a fost validata prin dezvoltarea unei celule cu multielectrozi de lucru, si a unui sistem microfluidic cu electrozi individual adresabili pentru investigarea activitatii electrice pe culturi neuronale. Varfurile expuse de platina sau aur au fost obtinute de diametre intre 5-200 nanometri.



Printr-o alta tehnologie inovativa s-a realizat cresterea controlata si reproductibila a unor nanoinsule de aur pe substrat de siliciu <111> hidrogenat, cu aplicatii in observatiile spectroscopice, adsorbtia si analizele moleculare.
Micropenseta actionata electro-termic. A fost proiectat si realizat un micromanipulator polimeric cu caracteristici constructive optimizate (centrare optima, consum si dimensiuni minime) pentru manipularea de microparticule si microcomponente constructive.
Micromembrane reflectante
Un procedeu special bazat pe tehnica straturilor de sacrificiu a fost utilizat pentru realizarea unor micro oglinzi suspendate, actuabile electrostatic si utilizate in interferometrele optice acordabile, senzoristica sau comutatie optica. Dimensiuni tipice: 50x50 microni.
Microfiltre acordabile cu comutare speciala. Au fost proiectate de catre IMT si realizate in colaborare cu CNRS-LAAS, Toulouse, filtre de unde milimetrice utilizand o tehnologie speciala, in care comutarea de acordare se face prin scurtcircuitarea laterala a stub-urilor, minimizand astfel forta si deci tensiunea de comutatie necesara. Minimizarea pierderilor de trecere a fost obtinuta prin constructia originala (MEMS pe siliciu) pe membrana dielectrica.



Componente pentru sisteme microfluidice de diagnostic.
Au fost concepute si realizate elemente constructive pentru sisteme microfluidice de analiza si diagnostic: microcanale biomimetice cu pereti dopati si nanoelectrozi (pentru simulari si analize de efecte vascoase si motilitate celulara, sortari de celule), micro-roti (pentru pompare si masuratori dinamice), microincalzitoare integrate (pentru analize si pompare).



Strategie pentru transferul tehnologic



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Dan
Ma intereseaza sa achizitionez pensete, foarfeci, ace si alte ustensile pentru disectii pe insecte la stereomicroscop, marirea 40X, 80X. Pana acum nu am putut gasi vreo oerta. Poate aveti dvs. vreo informatie.
05 Decembrie 2009, 11:17:06