Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Oportunitati unice pentru cercetarea si economia romaneasca

10 August 2007



Firme si institute de cercetare romanesti vor participa in urmatorii ani la cel mai semnificativ proiect european de cercetare al deceniului. Acesta deschide oportunitati unice pentru un spectru larg de programe de cercetari nucleare fundamentale si aplicative. FAIR (Facility for Antiprotons and Ion Research) valoreaza peste 1,2 miliarde de Euro si va fi construit la GSI* Darmstadt – Germania, intr-un consortiu format din 14 tari, intre care si Romania. Tara noastra este prima care a semnat oficial un acord in ce priveste participarea cu 1% din valoarea FAIR, contributie ce consta in bani, echipamente si personal de cercetare.

„FAIR este un proiect european de interes major care va concentra o gama larga de resurse umane si materiale, la scara internationala”, arata Dr. Nicolae Victor Zamfir, Directorul General al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei (IFIN-HH) Bucuresti, reprezentantul Romaniei la FAIR. Constructia instalatiilor experimentale incepe in 2007 si se extinde pana in 2014. Romania, ca tara fondatoare are in aceasta etapa responsabilitati angajate, dar si drepturi. Astfel, pe langa implicarea comunitatii stiintifice autohtone in cadrul proiectului, mediul economic national poate participa la realizarea instalatiilor si echipamentelor din proiect.
Despre oportunitatile pentru firmele romanesti, pentru institutele de cercetare si universitatile din domeniul tehnic, dar si despre ceea ce are de facut partea romana pentru a participa la FAIR, ne-au vorbit oficialii proiectului.
Astfel, Dr. Örjan Skeppstedt – Presedinte al Comitetului pentru probleme administrative si financiare al FAIR, arata ca „firmele interesate ar trebui sa aiba, mai intai, contacte stranse cu oamenii de stiinta participanti la proiecte legate de FAIR”. Apoi, oamenii de afaceri ar trebui sa discute cu expertii tehnici ai FAIR, despre cele mai potrivite sectoare ale proiectului la care ar putea contribui. Partenerii din Romania trebuie sa inteleaga foarte bine “pachetele de lucru” deja stabilite, pentru a vedea care se potrivesc cel mai bine cu profilul si cu nivelul de expertiza al fiecarei companii interesate. Pentru aceasta, companiile au nevoie mai intai de ajutor din partea autoritatilor romane. Apoi trebuie contactati oficialii FAIR, pentru o intelegere si mai buna a proiectului. Örjan Skeppstedt vede IFIN-HH ca institutia cea mai potrivita pentru stabilirea acestor contacte, directorul Institutului fiind reprezentantul proiectului FAIR pentru Romania.



Mai sunt insa si alte considerente ce trebuie avute in vedere. Astfel, Dr. Hans-Dieter Krämer – Director tehnic FAIR considera “participarea la astfel de proiecte internationale - o investitie in viitor.” Astfel, comunitatea stiintifica trebuie sa fie constienta de faptul ca societatea trebuie sa o sustina in demersurile sale catre astfel de proiecte, date fiind mai ales avantajele pe termen lung pe care acestea le aduc. “Politicienii, oamenii de afaceri si de stiinta romani trebuie sa realizeze ca nu vorbim numai despre castigul din punct de vedere stiintific, FAIR urmand sa aiba efecte profunde pe termen mai lung“, arata Dr. Hans-Dieter Krämer. Comunitatea stiintifica din Romania trebuie sa afle toate detaliile referitoare la proiect, dupa care sa insiste in mediul politic – la Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) – pentru a lamuri posibilitatile de finantare.
“Comunicarea este secretul succesului in randul comunitatii stiintifice, cand vorbim despre astfel de proiecte”, arata Dr. Annelie Lambert, Consilier juridic al FAIR.
Aceasta apreciaza faptul ca Romania este prima care a semnat oficial un acord in ceea ce priveste participarea la FAIR si arata ca angajamentul va fi semnat cu siguranta de multe alte state care s-au aratat interesate de proiect.
Comunitatea stiintifica trebuie sa-si faca efortul de a oferi o informatie stiintifica foarte clara oamenilor care vor fi implicati in final in acest proiect pentru a se lamuri exact ce poate oferi fiecare entitate de cercetare in parte, arata Dr. Annelie Lambert. Aceasta intrucat, pentru succesul proiectului final, trebuie ca sarcinile sa fie impartite cat mai bine, in functie de competentele fiecarei entitati implicate.
Informatii suplimentare despre FAIR la: www.gsi.de/zukunftsproiekt/index_e.html

Eduard Paraschiva



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite