Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

NESL-ICPE, dezvoltator activ de surse regenerabile de energie

10 August 2007



Promovarea producerii energiei electrice din surse regenerabile de energie (E-SRE) reprezinta un imperativ al perioadei actuale, motivat de protectia mediului, cresterea independentei energetice fata de importuri prin diversificarea surselor de aprovizionare cu energie, precum si motive de ordin economic si de coeziune sociala.

Prin HG 958/2005 s-a stabilit o cota obligatorie de energie electrica produsa din surse regenerabile la nivel de 3.74% pentru anul 2007 din consumul energetic intern brut. Acest lucru va dinamiza investitiile in domeniu si, intrucat tehnologia eoliana are un ascendent legat de pret fata de celelalte sisteme de conversie a surselor regenerabile, se prevede o dezvoltare mai rapida a centralelor eoliene pe piata libera a energiei. Daca la nivelul anului 2010 cota se ridica la valoarea estimata de 8.3 %, trendul pozitiv va determina o dezvoltare dinamica a pietei centralelor eoliene si, implicit, necesitatea dezvoltarii unui segment economic capabil sa furnizeze servicii de specialitate acestei noi ramuri energetice.



Pentru Romania, la nivelul anului 2006 puterea instalata era de 3 MW, iar in derulare se afla proiecte importante in zona Portului Constanta (35 MW) si zona Mihai Viteazu (30 MW). Obiectivele Strategiei Nationale de Valorificare a Surselor Regenerabile de Energie pentru anul 2010 si in perspectiva pana in 2015 acorda mari sanse de dezvoltare si domeniului eolian: 120 MW in 2010 si 280 MW in 2015 - cu investitii totale de 400 mil. euro.
Departamentul NESL- New Energy Sources Laboratory, entitate in cadrul ICPE, s-a implicat in activitati dedicate in special energiei solare, sistemelor eoliene, componentelor de sistem, de peste 25 de ani. Prin dezvoltarea de proiecte demonstrative, aplicatii la scara industriala, proiecte nationale, NESL si-a dovedit pozitia de lider in acest domeniu pana in 1990. Dupa 1990, NESL a fost activ implicat in proiecte internationale: PECO, JOULE THERMIE, INCO-COP si FP5 , FP6, participand la peste 200 de proiecte nationale si internationale.
ICPE-NESL a participat alaturi de agenti economici in proiecte nationale care au avut ca scop dezvoltarea de aplicatii demonstrative de turbine eoliene cuplate la retea (Program MENER 2004-2006 PILOTEOL), sau realizarea de studii de prefezabilitate pentru sisteme eoliene (zona Dobrogea, zona Panciu), precum si sisteme de mica si medie putere destinate consumatorilor izolati.
Pentru domeniul masuratorilor de potential eolian, aplicatiile practice dezvoltate in Statia de Cercetari Solare si Eoliene ICPE Agigea au determinat o recunoastere larga a capacitatilor, competentelor si experientei specialistilor ICPE NESL, dovada fiind contractele de consultanta si asistenta tehnica pentru expertize in zona Constanta, Buzau, Ramnicu Sarat.
Prin aplicatiile dezvoltate, sistemele de masura montate, actiunile de diseminare si promovare, precum si parteneriatele create cu organizatii de prestigiu din tara si strainatate, ICPE-NESL este un partener competent in dezvoltarea domeniului surselor regenerabile de energie.

Ing. Viorel Ursu, cercetator principal III ICPE-NESL Sef Colectiv Statia de Cercetari Solare si Eoliene Agigea



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite