Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Energia eoliana - Pariul pe aripile vantului

10 August 2007



Intr-o lume dominata tot mai mult de spectrul incalzirii globale, omenirea cauta eliminarea surselor de energie poluante, „contribuitoare” la efectul de sera si incepe sa se indrepte spre energia verde. Odata cu intrarea in UE, Romania este obligata sa atinga o cota de 33% din consumul energetic din surse regenerabile la orizontul lui 2010. Sursele regenerabile exploatate pana acum sunt energia hidro, eoliana, solara, geotermala, biomasa, energia valurilor sau a mareelor. Desi potentialul eolian este bogat si exista intentii de exploatare, pasii parcursi sunt marunti, iar puterea instalata a turbinelor in functiune ramane nesemnificativa.

Eco city- orasul ideal?

In cadrul unui experiment, pentru a studia adaptabilitatea si viata intr-un mediu urban verde, s-a creat un adevarat ecocity in China. In acest „green city” sunt aplicate toate principiile ecologice, astfel incat orasul este nu numai eficient, dar si autonom energetic. Energia provine aici din surse regenerabile, cum ar fi vantul si energia solara. Locuitorii merg pe jos, cu bicicletele si cu automobile electrice, sau pe canale navigabile. Programele de reciclare a apelor uzate si a deseurilor umane sunt la ele acasa aici. Habitatul pasarilor este protejat, iar activitatea umana se integreaza armonios cu mediul inconjurator. Populatia Dongtan-ului atinge acum o jumatate de milion de locuitori. Reprezinta acest model un pas inainte, o solutie pentru viitor?
Exista insa o enorma distanta intre metodele existente de conservare a mediului si energia regenerabila pe de o parte, si realizarea unui eco-city pe de alta parte. Migrarea spre energia verde se va face treptat. Cel mai usor de constatat va fi la pompa de combustibil, unde procentul de etanol din benzina va creste gradat. Majoritatea statelor lumii au inteles mai devreme sau mai tarziu ca tehnologiile bazate pe emisii de carbon trebuie inlocuite. De exemplu, noua lege a energiei din SUA acorda incentive de miliarde pentru stimularea conservarii energiei, pentru utilizarea energiei solare si a celei eoliene, si chiar premii de 1,8 miliarde USD pentru dezvoltarea tehnologiilor ”clean-coal”. SUA utilizeaza masiv energia eoliana, iar productia depaseste 10 GW pe an.
Ce se ascunde sub sintagma energie eoliana? Energia cinetica din vant poate fi folosita pentru a roti niste turbine, care sunt capabile sa genereze electricitate. Unele turbine mari pot produce 5MW, „adevarate mori de vant”, desi aceasta necesita o viteza a vantului de aproximativ 5,5 m/s sau 20 km/h.
Un studiu al „Journal of Geophysical research” arata ca daca energia cinetica totala a vanturilor de pe Terra ar fi convertita in energie electrica, atunci productia ar putea depasi de cinci ori necesarul actual de energie al populatiei Terrei. Totul este gasirea zonelor optime de amplasare a centralelor si, in urma studiilor, in general zonele din largul coastelor au cel mai mare potential.
La 1 ianuarie 2007, capacitatea mondiala a generatoarelor eoliene era de 73904 MW, acestea producand cu putin peste 1% din necesarul mondial de energie electrica. Conform World Wind Energy Assoc., previziunile pentru sfarsitul deceniului indica insa depasirea dublului acestei capacitati, cca 160GW vor fi datorati atunci generatoarelor eoliene.
La inceput, un important dezavantaj al productiei de energie eoliana a fost pretul destul de mare de producere si fiabilitatea relativ redusa a turbinelor. In ultimii ani, parametrii tehnici ai turbinelor s-au imbunatatit, iar pretul de productie al 1 kW a atins chiar 4 eurocenti. Argumente cum ar fi „stricarea unui peisaj” sau „poluarea sonora” pot fi usor de combatut, mai ales comparate cu alte surse de energie, iar ecologistii nu trebuie sa se teama prea mult de „ingerinte” in habitatul unor pasari.



Totul depinde deci de viteza vantului. Acest factor climatic si influentele la care este supus pe parcursul unui an necesita un studiu aprofundat. Avantajele energiei eoliene insa sunt incontestabile:
•Emisie zero de substante poluante si gaze cu efect de sera
•Productie deseuri zero
•Costuri reduse de inlocuire
•Costuri reduse pe unitatea de energie produsa.
Cand se vorbeste de energia eoliana majoritatea isi imagineaza uriase „wind-farm”, adica hectare intregi dominate de silueta paletelor gigantice, cu turbine care produc multi megawati si furnizeaza energie pentru mii de oameni. Altii se gandesc la mici generatoare rezidentiale, bazate pe forta vantului, construite sau finantate de mici comunitati, menite sa le reduca in anumite perioade factura la energie. De exemplu, la o durata de viata de 20 de ani a unui astfel de generator, se produc cam 100000 kWh, la un cost (in SUA) mai mic adesea de 9 Uscent/kWh!

In UE vantul „produce” puternic

In Scotia, la sud de Glasgow, se construieste cea mai mare centrala eoliana din Europa, alcatuita din 140 de turbine eoliene, cu o putere instalata de 322 MW, ceea ce inseamna necesarul a 200000 de locuinte. Costul proiectului: 300 milioane de lire sterline. Finalizare: 2009.
In topul tarilor producatoare de energia eoliana conduce Germania (37%), urmate de SUA , Spania si Danemarca, iar Regatul Unit si Olanda, „tara morilor de vant”, isi vor creste cota de astfel de energie. Solicitarile la nivel mondial sunt atat de mari, incat producatorii nu mai pot face fata, din aceasta cauza timpul de livrare al unei turbine este de pana la 2 ani. Topul producatorilor este dominat de ABB, Alstom si SIEMENS.

Romania: Vantul sufla, dar paletele romanilor sunt putine

Energia regenerabila trebuie sa asigure alaturi de cea nucleara reducerea dependentei de importul de energie si materii prime energetice in Romania. Pe de alta parte, principalii poluatori sunt centralele termoelectrice („vinovate” de emisii de CO2 si oxizi de azot), care insa reprezinta un producator major de energie.
Institutul European din Romania aprecia ca potentialul de energie eoliana al tarii este de cca 2000 MWh pe termen scurt, ceea ce poate insemna o cantitate medie de 4500 GWh pe parcursul unui an. Prin comparatie, ar fi cam a noua parte din potentialul hidroenergetic anual al raurilor principale ale tarii.
Marii distribuitori de energie, dar si intreprinzatorii privati, incep sa analizeze cu mai multa atentie exploatarile eoliene. Acest lucru cere investitii in studii de fezabilitate, achizitionarea acestor turbine, instalarea lor pe stalpi, nemaivorbind de problemele determinate de teren. O harta a potentialului eolian local poate fi gasita la www.ibcoenerg.ro/eolian/eolian.html.
Judetele maritime din Romania, Tulcea si Constanta au cel mai mare ridicat potential eolian. Masuratorile din anii trecuti au identificat zone favorabile, cum ar fi Valul lui Traian sau Topolog , la ulima deja functioneaza o centrala de 660 KW, iar capacitatea totala instalata va fi de 3,2 MW pana la sfarsitul lui 2007, iar in faza a IIa a proiectului se va ajunge la 6 MW.
Investitia totala se va ridica la peste 10 milioane Euro.
In Ardeal, intreprinzatorii au identificat zone cu potential (cu cele mai multe zile de vant pe an) si s-au pus pe treaba. Astfel, in pitorescul pasului Tihuta, pe platoul Magura Calului, un intreprinzator local a pariat pe vant cca 300000 Euro si centrala sa domina zona de la 42 m, producand cca 170 kW. Exploatata din 2005, beneficiarul energiei produse aici este Electrica Transilvania Nord, care achizitioneaza megawatt-ul cu cca 80 de Euro.
Un alt parc eolian va fi functional la data aparitiei acestui articol, la Tureni, jud. Cluj. Compus din 4 centrale eoliene, acestea au o putere mai mica care totalizeaza 300 kW. Investitia se ridica la cca 400000 Euro, care conform investitorilor se vor amortiza in patru ani, insa localitatea Tureni poate avea satisfacut necesarul de energie electrica. „Intai am cumparat centralele eoliene si dupa aceea am facut proiectul”, declara O. Manastireanu, unul din cei care a mizat pe forta vantului.
„Realizarea (unei investitii eoliene) este insa conditionata de mai multi factori: vointa politica de a sprijini dezvoltarea energiei regenerabile, conditiile de mediu, aspectele legate de modul in care autoritatile solutioneaza eliberarea autorizatiilor, reglementarea problemelor privind accesul la reteaua electrica si nu in ultimul rand , de existenta unor contracte pe termen lung pentru livrarea in retea a energiei produse“, declara Marian Turbatu, administrator New Energy Grup, care va finaliza in 2009 o investitie de cca 70 de milioane Euro, iar puterea instalata va fi de 50 MW.
CEZ Romania, conform Mediafax, analizeaza o investitie pe termen mediu de 70 milioane Euro intr-un proiect greenfield in domeniul productiei de energie din surse eoliene, cca 100 MW putere instalata.
Citat de Ev. Zilei, unul dintre directorii adjuncti ai Electrica declara ca societatea planuieste sa intre pe piata producatorilor si ca va investi cca 200 milioane in constructia unor unitati eoliene, cu o capacitate de pana la 200 MW, cu atragerea unor parteneri straini.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite