Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cum „se coc“ licentele WiMAX la noi

10 August 2007



WiMAX nu mai este o tehnologie a viitorului, ci a prezentului. In multe tari, WiMax a depasit faza de testare si este utilizat in retelele operatorilor pentru acces broadband de baza, ca solutie de ultima ora in ceea ce priveste conectivitatea cu debite mari de date, iar alte guverne il vad ca solutie ideala pentru reducerea digital-divide. La noi, Strategia Guvernamentala pentru implementarea BWA de tip WiMAX asteapta semnaturile oficiale, unul din ultimii pasi de trecut inaintea mult-asteptatei licitatii pentru frecventele puse la dispozitie, atat cele nationale, cat si cele regionale. Articolul incearca sa desluseasca ce aduce nou acest document in contextul actual.


Cum Telecomul se indreapta spre oferirea de pachete cvadruple de servicii (voce, date, video si mobilitate), companii care nu au si componenta mobilitate in portofoliu gasesc WiMAX atractiv pentru asigurarea paletei de servicii capabile sa satisfaca dezideratele clientului contemporan. In locatiile fara o retea preexistenta de cablu sau telefon, WiMAX e o alternativa viabila ca retea de acces, indisponibila altfel din motive economice.
Implementand WiMAX, unii considera ca au demarat spre 4G. Sprint Nextel Corp., operatorul de telefonie mobila numarul 3 in SUA, va investi in urmatorii doi ani pana la 3 mld. USD in constructia unei retele de date wireless de mare viteza, bazata pe WiMAX. Operatori nationali de telefonie si date folosesc WiMAX ca solutie pentru a oferi rate de transfer si mai mari in anumite centre urbane. Acesta este si cazul companiei Korea Telecom, care foloseste serviciul WiBro in arii metropolitane pentru a complementa serviciile CDMA2000 prin oferirea de performante ridicate mesageriei multimedia si serviciilor video si de divertisment. WiBro este o solutie mobila de acces dezvoltata de sudcoreeni in banda de 2,3GHz, este compatibila cu standardul 802.16e si poate asigura rate de pana la 3 Mbs. Un studiu Maravedis estima ca din cei peste 16,8 milioane de utilizatori de broadband wireless in 2010, aproape 50% vor avea WiMAX.


Probleme de alocare a spectrului


Specificatiile 802.16 se aplica pe o gama larga a spectrului de radiofrecventa. Oricum, specificatiile nu sunt acelasi lucru cu dreptul de a folosi. Nu exista la nivel global o gama de frecvente licentiata special pentru WiMAX. In SUA, cel mai mare segment disponibil este in jurul frecventei de 2,5 GHz, si este detinuta in mare parte de Sprint Nextel si Clearwire. In alte parti ale lumii, cele mai folosite game de frecvente sunt in jurul a 3,5 GHz, 2,3/2,5 GHz, sau 5 GHz, in Asia cea mai folosita fiind 2,3/2,5 GHz In plus cateva companii au anuntat ca vor sa implementeze standardul WiMAX pentru gama de frecvente 1,7/2,1 GHz.
In Romania banda de 3,5GHz este pe moment partial ocupata. Oficiali ai ANRCTI si ai fostului IGCTI considerau ca „spectrul trebuie abordat creativ, nu inginereste, iar eficienta spectrului se masoara in beneficii pentru comunitate si pentru utilizatori“. Sa aruncam o privire asupra reflectarii acestor deziderate in...



Strategia Guvernamentala privind implementarea sistemelor BWA de tip WiMAX


Un termen limita vehiculat de ANRCTI pentru scoaterea la licitatie a licentelor WiMAX este luna septembrie. Trebuie insa aprobat de catre Guvern Documentul de strategie privind implementarea sistemelor BWA (Broadband Wireless Access, acces pe suport radio de banda larga) la nivel national. Acesta poate fi consultat pe pagina de internet a MCTI, la sectiunea Comunicatii (http://www.mcti.ro/index. php?id=339&L=0). „Specialistii ANRCTI au colaborat cu reprezentantii MCTI la elaborarea acestui document care a fost supus dezbaterii publice si care urmeaza a fi adoptat de guvern. De indata ce acest lucru se va realiza, vom putea demara procesul de atribuire a licentelor Wimax”, ne-a declarat Dan Georgescu, presedintele ANRCTI.
Ce prevede acest document?
Trecand in revista necesitatea cresterii numarului conexiunilor de banda larga in noua economie, se subliniaza ca implementarea sistemelor BWA de tip WiMAX se face „in scopul de a contribui la diminuarea decalajului digital si a constitui o alternativa lucrativa pentru implementarea unor solutii noi de acces la utilizatori”. Obiectivele strategice urmarite prin promovarea acestei initiative sunt:
1. Promovarea concurentei in domeniul comunicatiilor electronice
2 Asigurarea accesului unui numar cat mai mare de utilizatori la infrastructura broadband
3 Asigurarea convergentei la nivelul tehnologiilor si retelelor
4, Reducerea decalajului digital in mediul rural.
Cele mai importante beneficii aduse utilizatorilor sunt „interoperabilitatea, conectivitatea, eficienta din punct de vedere al costurilor, capacitatea de repartizare si flexibilitatea”. Documentul se inspira din prevederile WiMAX Forum privind benzile initiale de spectru pentru echipamentele WiMAX in lume, dar are la baza si studiul elaborat de MCTI in perioada aprilie-septembrie 2006, in scopul definirii unei strategii care sa permita o distribuire echitabila a licentelor BWA (WiMAX). Referitor la tendintele in dezvoltarea tehnologica, studiul a condus la urmatoarele concluzii:
•76% din frecventele WiMAX la nivel mondial au fost alocate in banda de 3,5 GHz;
•42 MHz (2*21 MHz) este valoarea medie a spectrului WiMAX obtinuta de detinatorii europeni de licente ;
•78% dintre licente sunt licente regionale ;
•La nivel european detinatorii de licente au platit o suma totala de 268 milioane $, costurile licentelor fiind calculate pe tari precum Finlanda (185 mil. $) si Franta (30,75 mil. $)
In privinta folosirii frecventelor agreate la nivel european, analiza tehnica indica faptul ca banda de frecventa de 3,4-3,8 GHz ar putea fi usor folosita pentru a furniza servicii BWA (WiMAX) in Romania.
•Prezenta statiilor pre WiMAX care folosesc aceasta banda, genereaza putine interferente si permite folosirea tuturor celor 24 de canale.
•Studiul a concluzionat ca scenariul cel mai potrivit situatiei din Romania ar fi acordarea de licente regionale in banda de 3,4-3,6 GHz, cu cantitati de spectru acordat de tipul 14 MHz/licenta si 21MHz /licenta (2*21). De asemenea, potrivit studiului, banda de 3,6-3,8 GHz va fi folosita pentru acordarea de licente nationale avand in vedere ca vor fi disponibili 56MHz duplex.
Asadar, partea cea mai importanta a documentului o reprezinta discutia in jurul alocarii benzilor de frecventa. S-a urmarit in principal evitarea irosirii acestei resurse pretioase care este spectrul, precum si existenta unor competitori de forta capabili sa asigure un succes de mass-market pentru WiMAX.
Guvernul va initia demersuri in vederea implementarii WiMAX in benzile 3,7GHz , respectiv 3,5 GHz , deoarece acest ”spectru ofera flexibilitate ridicata in ceea ce priveste serviciile de fluxuri de transport de capacitate mare, permitand operatorilor sa ofere tarife competitive utilizatorilor datorita costurilor reduse ale infrastructurii necesare si ariei largi de acoperire.”
Bazandu-se si pe studiile MCTI si fostului IGCTI, guvernul hotaraste sa se atribuie doua licente nationale in banda de 3,7 GHz („pe baza unei proceduri de selectie competitiva“, adica a celei mai bune oferte dpdv financiar), urmand ca largimea de banda minim alocata per licenta sa fie 2 x 25 MHz.
Planul de masuri de implementare aduce in sfarsit unele clarificari pe care piata si operatorii le asteptau, in ceea ce priveste optimizarile si eliberarile de spectru in 3,5GHz, dar si masuri pe termen lung, pana in 2013, menite sa permita accesul la spectru al celor cu putere de dezvoltare catre massmarket adevarata.
Dar sa conturam putin tabloul existent pentru banda de 3,5 GHz. Detin spectru in aceasta banda atat operatori cu licente nationale (Vodafone, Orange, AccessNET International, Idilis-Clearwire, Radiocom, UPC-Astral), cat si locale (2K Telecom, Adisam Telecom, RCS&RDS, Telebit Iasi, UPC-Astral), care pot teoretic introduce WiMAX. A fost retrasa o licenta nationala, companiei Postelecom.
Dintre companiile care utilizeaza WiMAX, Orange foloseste frecvent aceasta tehnologie ca solutie de backhaul pentru telecentrele pe care le-a realizat, la data curenta ultimul deschis (cu WiMAX) fiind cel de la Axintele.
Radiocom si Romtelecom au realizat teste cu aceasta tehnologie. Victor Voicu, director infrastructura Romtelecom, a declarat ca ar putea acoperi complet Romania cu o retea de 133 de statii de baza, iar costul acestei retele ar fi inferior a 8 milioane Euro.
Detinatorii de licente nationale in 3,5 GHz pot sa vina cu propuneri de reorganizare a canalelor ce le sunt alocate prin licente, pentru a optimiza utilizarea spectrului in anumite regiuni. Dupa aceasta operatie se vor scoate la licitatie cele 4 licente regionale de 2x7 MHz, cu valabilitate pana in 2013.
Evolutia tehnologica cerea o reevaluare mai frecventa a licentelor: nimeni nu isi permite sa astepte 10 ani, cum declara odinioara un oficial al IGCTI. Reinnoirea actualelor licente se va face doar pe baza de licitatie.
Mediul rural va fi direct sprijinit, in sensul ca operatorii vor fi obligati prin licenta sa acopere cu prioritate un anumit procent din mediul rural si urban mic, ceea ce inseamna un pas inainte pentru reducerea decalajului digital.
Pe termen lung strategia contureaza la sfarsitul anului 2013 existenta in 3,5 GHz a numai 3 sau 4 licente nationale, care vor permite cu adevarat furnizarea de servicii de comunicatii broadband, iar in benzile de 3,5GHz si 3,7 GHz nici un titular de licente nu va putea detine un spectru cumulat mai mare de 2x28 MHz. Documentul este in general deschis initiativelor industriei, dar incearca sa stirbeasca din „drepturile de utilizare exclusiva a frecventelor“, evident in scopul sprijinirii dezvoltatorilor acestei tehnologii.
Mai multe responsabilitati sunt transferate operatorilor, ca si rezolvarea interferentelor. Si la toamna speram sa numaram castigatorii in (din) WiMAX.


Cosmin Popescu



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite