Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Nevoia de modele

10 August 2007



“Excelenta este o arta la care se ajunge prin exercitiu continuu, pana la obisnuita. Nu actionam corect fiindca am avea virtutea excelentei, ci atingem excelenta actionand corect. Suntem ceea ce facem in mod repetat. “(Aristotel)



1. De la personalitate la model si de la ideal la realitate


Ne nastem cu o anumita personalitate sau o dobandim? Oricare ar fi raspunsul corect, cautam inca de la inceput modele. Reflexele noastre umane de supravietuire, dobandite o data cu mirabilul cadou al ADN-ului nu ne mai sunt suficiente. Din multitudinea de persoane din jurul nostru, unele sunt chiar personaje. Ele sunt cele care ne retin atentia. Prin ce fenomen, inexplicabil inca stiintific sau, ma rog, neacceptat inca in unanimitate? Iubirea, ura, admiratia, respectul, dezamagirea, perseverenta, cum se nasc ele? Cum cresc, cum dispar, ca etape mereu necesare si niciodata suficiente, in evolutia si dezvoltarea fiecaruia dintre noi? Profilul meu (initial) de cercetator, vesnic constructiv nemultumit, ma face sa glumesc adesea spunand despre sentimente, perceptii, emotional in general:” ce nu e chimie e electromagnetism”,adica are cu siguranta o explicatie stiintifica, o fenomenologie logica. Pe care nu intotdeauna o stapanim.
Nu am reusit, spunem, s-o “modelam”, adica sa rezolvam un sistem de ecuatii diferentiale cu derivate partiale, in care perturbatiile, parametrii identificati, (unii prin observatia repetata a fenomenului, altii prin ipoteze de lucru) sunt necunoscutele sistemului. Rezolvarea lui ar trebui sa genereze o solutie stabila, care, interpretat fenomenologic, in context, ne-ar da un scenariu, o explicatie, o teorie.
Aproximativ asa se definea “modelul” in viata mea anterioara de matematician (sau ma rog, mai corect din respect pentru “modelele” etapei de absolvent de matematica)…
Aha, deci suntem dezamagiti, nu la doctrine teoretice de modelare va asteptati, ma rog, sa revenim atunci la o alta abordare…dar sa stiti ca sunt doar simple fatete, simple scenarii ale aceluiasi fenomen…
De exemplu, …
ma trezeste brusc intr-o noapte intrebarea chinuitoare: unde-mi e “Modelul”? Mereu calm si analitic, Alter Ego-ul meu raspunde:
- Care model? Cel alcatuit din toate ingredientele generate de familie, care au construit un fel de “Printul Fericit” la care aspiri neincetat?
- Nu, nu asta… despre asta pot sa vorbesc intr-un interviu cu tente mai personale! Unde mi-e “Modelul”? In care biblioteca? Acasa, aici, la resedinta mea de vara de la tara, in anticariatul din Staicovici? Dar daca l-am imprumutat cuiva si nu mi l-a inapoiat? (Ce tragedie, sa va dati “Modelul” cu imprumut, sa uitati cui, sa nu stiti ce faceti cu el, sa nu mai puneti nimic in loc, foarte periculos, aveti grija!)... Am nevoie de el, (ma panichez amplificat!), trebuie sa-l invoc in urmatorul articol…
- Aha, romanul, Modelul, e pe-aici pe undeva…
Si intr-adevar, Alter Ego-ul meu, care le stie pe toate, m-a indrumat si l-am gasit…
Este unul din romanele favorite si, cum poate multi dintre Dumneavoastra vor citi acest articol cu un pas in vacanta si cu mintea tot pe-acolo, am decis sa-l recitesc in noaptea in care l-am gasit si sa va produc un briefing cu pasajele pe care le-am gasit memorabile pentru tema noastra de azi. Citatele le gasiti presarate (aparent) intamplator in continuare, dar pana atunci, “putintica rabdare”:

2. Modele individuale si modele organizationale - rupte din realitate!


Vorbind de etape, intotdeauna studiem diverse modele inainte de le adopta, respinge sau a recurge la ceea ce numesc adoptare hibridizata.
De exemplu, de ceva timp studiez “modelul Bill Gates”. L-am observat in persoana, i-am urmarit declaratiile, i-am citit cartile si Memo-urile, am citit carti scrise de actuali sau fosti colaboratori apropiati. Urmaresc si folclorul din jurul sau. Mai mult ca orice, incerc sa inteleg cum s-a multiplicat, diseminat, clonat, cateodata distorsionat modelul sau in interiorul Microsoft si in lumea intreaga. Daca si cum, acesti discipoli, fideli sau cateodata epigoni, au transformat un model individual intr-unul organizational.
Fenomenul mi se pare incredibil.
Traim intr-o lume framantata de vesnica, istorica obsesie pentru bani, glorie si putere. In secolul 21, da, din pacate, derapajele axiologice sunt maladive si sofisticate, trivialul, speculativul, teroarea organizata si globalizata, coruptia machiata, nebunia si animalitatea de grup, ajung pentru multi dintre tineri “modele” apetisante si le blocheaza capacitatea esentiala pentru discernamant. Sunt mii de motive pentru care este reconfortant si emotionant faptul ca unul din cei mai bogati si celebri oameni al momentului a ajuns acolo cu puterea sanatoasa a gandului. Acel om care a democratizat lumea prin accesul la informatie, care a contribuit definitoriu la crearea economiei cunoasterii, a globalizat si a reinventat o noua piata a muncii, cea a lucratorilor cu informatia, nu-si opreste puterea de a modela si inspira. Este un model adevarat. In primul rand de speranta si echilibru.
Un personaj care, prin cointeresarea performerilor sai, a contribuit la devenirea a 2000 de milionari dintre fostii si actualii sai colaboratori.
Este aceeasi persoana care, la 5 decenii de viata, se intoarce la Harvard sa-si termine studiile incepute in urma cu peste 20 ani si da un mesaj model intregii omeniri. Ca educatia completa, structurata si de inalta calitate, care inglobeaza cele mai bune traditii este absolut necesara. Educatia este de altfel una dintre cele 3 directii principale ale fundatiei care a creat-o (alaturi de cercetari legate de sanatate si sprijinirea populatiilor defavorizate din lumea 3-a). Mai mult, nu se sfieste sa-i confirme tatalui sau asteptarile , “Dad, I did it!” Adica, da, eu, iti confirm ca mi-am incheiat studiile si stiu ca este una din dorintele clasice, fundamentale ale oricarui bun parinte: aceea de a-si vedea copiii incheindu-si o educatie solida, in stilul valorilor traditionale. E un model cat se poate de uman.
Dar Bill Gates nu este asimilat numai cu un model individual. Este cel care a generat un model organizational: cel al corporatiei Microsoft.


Marcelina Joavina



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite