Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cum stam cu imprimantele?

14 Iulie 2004



La mijlocul lunii iulie, cu ocazia lansarii unor noi modele de imprimante laser de catre producatorul Lexmark, reprezentanta locala a IDC a prezentat o radiografie a pietei romanesti de imprimante. La nivelul anului 203 cresterea pietei a fost de 31,7% ca numar de unitati vandute si de 19,4% ca valoare. Tehnologia inkjet a fost reprezentata de 196.028 unitati vandute cu o pondere in valoare totala a pietei de 81,5%. Cresterea de 39,3% a vanzarilor a fost justificata de acordarea a tot mai multe credite de consum si urmeaza firesc cresterea numarului de PC-uri vandute catre populatie. Piata de inkjet are o sezonalitate accentuata cu vanzari masive in trimestrul al patrulea al anului spre deosebire de restul modelelor care inregistreaza vanzari relative constante.
Unitatile laser monocrom vandute au totalizat un numar de 29.030 cu o cota din valoare totala de 12,1%. Tehnologia laser A/N este o tehnologie matura in expansiune, iar analistii industriei de IT estimeaza ca imprimantele laser cu preturi mai mici de 500 dolari vor acapara 68 de procente din piata mondiala a imprimantelor laser pana in 2006.
Dupa numarul de unitati leader este HP urmat de Lexmark, Canon si Epson, iar dupa valoarea vanzarilor ordinea este HP, Lexmark, Epson si Canon. Inversarea pozitiilor 3 si 4 are ca explicatie vanzarile bune de imprimante matriciale Epson cu un cost pe unitate ceva mai ridicat.
Ca particularitate pentru Romania, imprimantele foto penetreaza greu piata avand ca target un numar limitat de useri conform aprecierilor IDG. Alaturi de piata mai restransa hotarator este si pretul ridicat al acestor echipamente si mai ales pretul foarte ridicat al consumabilelor pentru ca totusi numarul posesorilor de aparate foto digitale este intr-o crestere masiva, dar este mai ieftin si poate si mai comod ca pozele sa fie realizate la centre specializate care ofera calitate foarte buna, pret coborat si viteza mare de lucru, ceea ce ma face sa cred ca pentru mare parte a utilizatorilor romani imprimantele foto nu sunt inca interesante.


Imprimantele inkjet business intampina o competitie acerba din partea multifunctionalelor si de aceea preturile continua sa scada, distribuitorii si reseller-ii se fiind nevoiti sa acorde tot mai multa atentie pietei de consumabile. Vendorii inlocuiesc modelele actuale cu altele care ofera viteze sporite si facilitati pentru retea deoarece acestea sunt o solutie preferata de tot mai multe companii. Se observa o crestere a gradului de awareness in randul companiilor vis-ŕ-vis de ROI si TCO, motiv pentru care imprimantele laser vor fi preferate celor inkjet. Piata nu prezinta semne de saturatie, motiv pentru care IDC considera ca toate tehnologiile in afara SDM si a celor cu impact, vor prezenta cresteri deosebite in perioada analizata, in special tehnologia laser. Imprimantele inkjet low-end vor fi treptat inlocuite, pe masura scaderii preturilor, cu modele B&W cu viteze inferioare si preturi pe masura, avantajul fiind un TCO mai mic.


Acesta este contextul in care Lexmark a lansat prin CEEMark Romania o serie noua de imprimante laser, atat color cat si monocrom, motivul fiind consolidarea pozitiei pe piata prin oferirea unei game complete de echipamente, conform afirmatiilor lui Daniel Ştefan Branch Manager CEEmark (foto). Au fost lansate trei modele in seria laser monocrom E (330, 232, 332n) si un model laser color, C510. Modelul C510 are o viteza de 30 pagini pe minut in regim A/N si 8 pagini pe minut color. Cu o memorie de 128 MB si un procesor de 500Mhz C510 este ideal pentru folosire in retea. Rezerva de toner acopera 2400 imagini color de calitate la o rezolutie de 600x600 dpi. Alimentarea cu hartie suporta toate formatele si mediile conventionale, dotarea standard constand intr-o tava de 250 coli. Exista si unitate duplex insa optional. Volumul de lucru recomandat lunar este de 35.000 de copii. Lexmark este prezent in Romania prin reprezentanta CEEmark inca din 2001, are o cota de piata de 28%, iar produsele sunt distribuite prin Agis Computer, Despec si Omnilogic.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite