Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Scorecards - sau traducerea strategiei in actiune

22 Septembrie 2007




Microsoft „Maestro“


Compania Microsoft a adaugat la aplicatia Microsoft Office o noua componenta: Business Performance Management Scorecard - „Maestro“. Integrata cu instrumente usor de utilizat, precum Microsoft Office 2003 Editions si Microsoft Office SharePoint® Portal Server 2003, aplicatia „Maestro“ da posibilitatea utilizatorilor sa realizeze analize amanuntite, permitandu-le sa construiasca, sa managerizeze si sa utilizeze scorecard-uri si indicatori principali de performanta, totul in cadrul unui mediu intuitiv si colaborativ. Noua aplicatie pentru server reprezinta o investitie in plus a companiei Microsoft in Business Intelligence si ajuta organizatiile sa alinieze actiunea la strategie, in scopul imbunatatirii propriei performante. „Maestro“ ofera companiilor o imagine cuprinzatoare asupra oportunitatilor de business, astfel incat toti angajatii organizatiei sa poata intelege mai bine provocarile de business, sa alcatuiasca (intr-un mod eficace!) solutii si sa-si indeplineasca rapid obiectivele. Luarea deciziilor are loc la toate nivelele unei organizatii si “doteaza” angajatii cu solutii puternice de Business Intelligence (BI), ce ii pot ajuta aiba un mai mare impact.
„Maestro“ ofera o abordare pragmatica si de incredere a modului in care business-urile definesc strategia, furnizeaza informatii si acces angajatilor, aratand totdata daca proiectele se aliniaza la indicatorii principali de performanta (KPIs) si la obiective. „Maestro“ furnizeaza un cadru de munca constructiv pentru interpretarea informatiilor de business, permitand oamenilor sa inteleaga datele in contextul cel mai potrivit si sa colaboreze mult mai eficient in cadrul analizelor de grup, actionand pentru a imbunatati performanta business-ului.


Beneficiile aplicarii Balanced Scorecard-urilor
• Balanced scorecard furnizeaza un cadru prin care managementul sa se poata concentra asupra acelor perspective care vor conduce organizatia spre succes si, de asemenea, furnizeaza un cadru pentru evaluarea constanta a performantei in raport cu target-urile propuse.
• Balanced scorecard va ajuta sa aliniati masuri importante de performanta la strategia organizatiei, la toate nivelele acesteia.
• Balanced scorecard permit unei organizatii sa defineasca strategia in termeni de obiective importante de business cu target-uri agreate, pentru indeplinirea acestor obiective intr-o perioada stabilita.
• Balanced scorecard comunica informatii usor de inteles tuturor angajatilor de pe toate nivelele organizatiei dvs.
• Balanced scorecard traduc strategia organizatiei in scopuri si obiective usor de inteles, care apoi sunt comunicate fiecarui individ din organizatie, intr-un mod in care acesta sa poata intelege. Balanced scorecard furnizeaza managementului o imagine comprehensiva asupra operatiilor de business si asupra performantei actuale a acestora.
• Balanced scorecard permit organizatiilor sa recunoasca zone importante in business-ul propriu si sa numeasca persoane responsabile pentru mentinerea celor mai bune performante si procese pentru respectivele zone.
• Balanced scorecard asista organizatiile la implementarea proceselor de management care sprijina strategia si aliniaza procesele de business la aceasta strategie.
• Balanced scorecard leaga prioritatile de activitate.


Principiile de implementare a unui Balanced Scorecard:
• Obtineti sprijin din partea top managementului;
• Obtineti consensul cu privire la terminologie si notatii;
• Stabiliti criteriile de evaluare pentru cele mai importante obiective si target-uri;
• Comunicati si puneti-va de acord cu privire la obiective si target-uri;
• Aliniati activitatile si initiativele la obiective si target-uri;
• Implementati procesele de management;
• Evaluati periodic performanta;
• Evaluati si prelucrati toate oportunitatile de imbunatatire a performantelor.


Theodor Nitu
teodor.nitu@ marketwatch.ro



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite