Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Depozitele de Date si justificarea costurilor

22 Septembrie 2007



Este cunoscut ca resursele necesare crearii unui Depozit de Date (Data Warehouse) sunt greu de justificat, iar motivele sunt dintre cele mai diverse. Unul dintre motivele principale ale dificultatii justificarii este ca beneficiile unui Depozit de Date nu sunt percepute pana cand acest Depozit nu este construit. Astfel, daca un analist DSS (decision support systems) descopera el insusi, treptat, noi valente ale datelor si rapoartelor, un mod real de a masura beneficiile unui Depozit de Date nu poate exista decat dupa ce acesta devine functional. Acesta este motivul pentru care derularea unui proiect de Depozit de Date necesita un nivel ridicat de incredere.
Insa nici dupa dezvoltarea Depozitului de Date, identificarea si, mai ales, cuantificarea beneficiilor nu sunt sarcini simple. Dintr-un punct de vedere general, un Depozit de Date duce la cresterea cotei de piata, a veniturilor si, implicit, a profitului si la reducerea cheltuielilor. Evident, beneficiile sunt foarte reale si atractive pentru orice manager, insa apar probleme in perceperea si evaluarea efectului unui Depozit de Date, in atingerea acestor beneficii pentru care contribuie mai multe departamente din companie. Factorii care contribuie la obtinerea acestor beneficii sunt multiplii, Depozitul de Date fiind doar unul dintre acestia. Incercarea de a identifica rolul Depozitului de Date in evolutia acestor variabile este similara incercarii de a distinge sunetul unei singure viori in ansamblul unei orchestre filarmonice. Evident, o vioara este, fara indoiala, importanta in buna parcurgere a partiturii, insa in final sunt multe alte instrumente care contribuie la armonia orchestrei si la succesul in fata publicului.


Cuantificarea beneficiilor


Mai mult decat identificarea beneficiilor, cuantificarea acestora este un lucru si mai dificil. Un mod simplu si intuitiv de a masura valoarea unui Depozit de Date este intrebarea unui maintenance programmer, daca acesta merita. Dupa ce un maintenance programmer va estima ce volum de munca poate salva un Depozit de Date, va deveni indubitabil faptul ca initiativa este una buna. O alta cale ar fi intrebarea unui angajat care foloseste datele oferite de acest Depozit, daca acesta merita, dar probabil raspunsul va fi similar. Cu siguranta, intreband beneficiarii interni, se poate crea o convingere intuitiva ca un Depozit de Date este o investitie buna. Totusi, incercarea de a raporta impactul Depozitului de Date la anumiti indicatori cantitativi ramane o incercare dificila.


Cu si fara Depozit de Date


Un mod bun de a incepe ar fi sa analizati modul de obtinere a unui raport intr-un mediu IT clasic (cunoscut ca spaghetti) prin comparatie cu un mediu IT cu aplicatii integrate (hub and spoke) si care beneficiaza si de o componenta de Depozit de Date. Aceasta analiza simpla ar arata ca diferentele de cost pentru obtinerea si executarea aceluiasi tip de raport pot fi de cateva zeci de ori mai mici in favoarea mediului IT ce contine un Depozit de Date.
Motivele pentru care apar aceste diferente tin de costurile mai mari intr-un mediu IT clasic colectarii datelor prin implicarea mai multor resurse, de timpul mai mare alocat acestei sarcini si, implicit, de dificultatea respectarii unor termene. Mai mult, mediul clasic este incapabil sa ofere raspunsuri on line. O alta diferenta sta in calitatea datelor, care intr-un mediu clasic au o cantitate mare de balast, de informatii inutile si irelevante pentru raportul in discutie. Aceste date sortate cu o granularitate mai mare fac raportul mai lung, mai ineficient si, implicit, mai scump de obtinut. Mediile IT clasice nu au fost gandite pentru optimizarea rapoartelor, ci au fost orientate catre procese, iar structura lor interna nu permite aceasta. Pe de alta parte, obiectivul Depozitelor de Date este optimizarea sistemului de raportari si nu ar trebui sa fie o surpriza costurile mult mai mici. Nu doar executarea raportului inseamna un cost redus pentru o arhitectura ce contine un Depozit de Date, ci si dezvoltarea raportului ca munca suplimentara a departamentului de IT. In mediul clasic, trebuie mai intai datele integrate si apoi executat raportul, in timp ce intr-un Depozit de Date acestea sunt deja integrate si disponibile imediat.
Cu un Depozit de Date, un analist DSS are la dispozitie metadate care ii reduc timpul de cautate si identificare a informatiilor relevante si ii permit sa se concentreze preponderent pe construirea raportului. Mai mult, intr-un Depozit de Date, un raport deja realizat poate fi identificat imediat si folosit pentru generarea unuia nou, ceea ce inseamna timp de reactie mai bun, lucru imposibil intr-un mediu IT clasic.
Un alt element ce contribuie la reducerea costurilor, intr-un Depozit de Date, este identificarea simpla a istoricului datelor, a relevantei si a exactitatii acestora, activitate de asemenea dificila si consumatoare de timp. Mai mult, si posibilitatile de sumarizare dintr-un Depozit de Date contribuie la reducerea costurilor.
Ultimul aspect de amintit este acela ca intr-un mediu IT clasic exista riscul ca realizarea raportului sa nu fie posibila, in timp ce realizarea unui raport intr-un Depozit de Date este o sarcina obisnuita.
Dincolo de costurile obtinerii si executarii raportului, exista diferente majore in viteza de dezvoltare. Intr-un mediu clasic, obtinerea unui raport dureaza o perioada mai mare de timp, dar intr-un Depozit de Date acesta se obtine imediat sau chiar in real time. Alte aspecte de notat ar mai fi cele legate de modificarile ce pot fi aduse unui raport, mai ales ca aceasta implica o munca de descoperire, fara ca finalitatea sa fie intotdeauna evidenta. Depozitul de Date este mediul ideal pentru un proces de descoperire si schimbare frecventa, astfel incat un raport initial este doar un punct de plecare.


Articol de W. H. Inmon
Adaptarea Gabriel Vasile


Bill Inmon, President, Data Systems, Inmon Data Systems



Bill Inmon detine o impresionanta experienta antreprenoriala. Inainte de a infiinta compania Inmon Data Systems in 2003, a infiintat Prism Solutions in anul 1991. In 1995, Domnul Inmon a continuat cu Pine Cone Systems, denumit mai tarziu Ambeo. Cunoscut in general drept “Parintele stocarii datelor“, Bill Inmon participa ca speaker de seama pentru multe asociatii tehnologice importante si conferinte din industria de profil.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite