Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industria: oricare/Profesia: mercenar

22 Septembrie 2007



Am ales acest substantiv, intrucat il aud cel mai des in ultima vreme in plan profesional. Conform DEX, „MERCENÁR, -A, mercenari, -e s.m., adj. 1. S.m. Persoana angajata cu leafa intr-o armata (straina); fig. persoana care, pentru bani sau pentru unele avantaje materiale, face orice fel de servicii. 2. Adj. Care apartine mercenarilor (1), privitor la mercenari; care se compune din mercenari. – Din fr. mercenaire, lat. Mercenarius”.


De ce sunt unii candidati mercenari? Si ce inseamna de fapt mercenariatul acesta in piata muncii?


Avand doar un sens peiorativ, mercenar este in zilele noastre cel care-si schimba jobul des, avand ca scop al carierei castigarea unui salariu cat mai mare. Nu va inchipuiti ca un candidat poate fi mercenar o perioada indelungata, ajungand astfel sa castige intr-o luna cat PIB-ul unei tari subdezvoltate pe timp de pace. Treaba aceea cu ulciorul functioneaza intotdeauna: dupa cresteri salariale semnificative si schimbarea jobului intr-un timp prea scurt pentru a mai putea creste profesional, mercenarii ajung niste subcalificati supraplatiti. Singurele companii care i-ar mai angaja sunt cele care nu au criterii clare de recrutare, uneori nici bugete salariale consistente, dar au suficienta determinare (a se citi disperare) cat sa-i absoarba.
Am intalnit si mercenari fericiti! Persoane suficient de destepte si competente cat sa-si aprecieze valoarea profesionala in mod corect si sa isi poata atinge astfel obiectivele profesionale si salariale. Persoane care au calculat exact momentul in care este benefica o schimbare. Am intalnit insa si mercenari cu o inteligenta invers proportionala cu vointa de a castiga cat mai multi bani. Acestia au ajuns si vor ramane multa vreme in pozitii bine platite si atat.


De ce au aparut mercenarii? Poate ca existau si inainte, insa in mod cert acum vorbim de un adevarat fenomen. Acesta a aparut si se dezvolta pentru ca piata muncii s-a schimbat. Daca perioada de trista amintire premia fidelitatea, vechimea intr-un post, acum fugim instinctual de aceste valori care ni se par perimate. Parintii nostri si-au inceput, continuat si terminat cariera in acelasi loc de munca - ar fi nefiresc sa o facem si noi. Lor le crestea salariul cu 3% pe cincinal, la noi procentul poate creste cu pana la 40% anual. Apoi, pentru ca si companiile gresesc. Din comoditate si calcule gresite, cred ca a lua un om gata pregatit de catre altii este mai eficient. Pentru ca in anumite paturi profesionale exista un deficit mare de specialisti si, nu in ultimul rand, pentru ca orice calcul financiar in Romania este paradoxal. Salariile sunt inca mici pentru angajati, dar imense pentru angajatori, pentru ca statul isi ia imensul bir. Acesta la randu-i este absolut inutil, deoarece pentru a avea acces la servicii medicale de calitate sau pentru a visa la o pensie decenta, angajatul trebuie sa plateasca din salariul acela inca mic o alta serie de biruri. Realitatea este asadar complexa…
Este benefic mercenariatul? Depinde de unghiul din care privim: pe termen scurt este benefic pentru cei in cauza, angajat si angajator. Pe termen lung situatia este discutabila. Salariile vor creste (ceea ce e bine), deci si preturile, iar calitatea va descreste, intrucat profilul profesional al oamenilor de tip “fluture” va impune asta.
Exista o iesire? Analistii zic ca nu numai Romania este cuprinsa de febra mercenarismului. In general, la nivel mondial, perioada medie a angajarii intr-o companie s-a redus sub doi ani / angajat. Piata muncii are din fericire la baza mecanisme extrem de flexibile si reglabile. Companiile invata sa-si creasca retentia de personal, angajatii invata sa-si condenseze experienta profesionala in doze mici dar tari, in sistem intra si ies constant generatii, asadar intra si ies ansambluri valorice si de gandire diferite. Din pacate, intervalele de timp in care piata muncii reactioneaza sunt in mod evident mari, asadar nu vom vedea curand schimbarile. Oricum, cresterea salariilor va scoate probabil Romania din aceasta lume a treia a afacerilor si probabil ca in scurt timp vom fi martorii importului de forta de munca ieftina, asemeni altora mai mari si mai puternici.
Imi doresc insa ca mercenarul sa se lepede cat mai rapid de conotatia figurata si peiorativa si sa o capete pe cea adevarata: un om platit bine si totodata cel mai bun in breasla sa.


Valentina Neacsu – Senior Consultant
www.itex.ro/blog



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite