Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

15 ani de SWIFT in Romania

22 Septembrie 2007



In prima decada a lunii septembrie, Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a organizat o manifestare dedicata aniversarii a 15 ani de utilizare a retelei si serviciilor SWIFT in Romania.


La eveniment au fost prezenti oficiali din lumea finantelor romanesti si pionierii primelor implementari ale standardelor SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication este una dintre principalele organizatii mondiale care activeaza in domeniul securitatii tranzactiilor bancare electronice, prin intermediul retelei realizandu-se, la nivelul anului 2006, peste 11 milioane de tranzactii zilnic in intreaga lume).
„De 15 ani, SWIFT conecteaza comunitatea bancara din Romania la marea familie financiara mondiala, asigurand accesul la cele mai avansate solutii tehnologice si de business. Mai mult de jumatate din aceasta perioada, ca SWIFT Service Partner si Registered Vendor, BIS a fost alaturi de institutiile financiare, sprijinind dezvoltarea mediului bancar prin serviciile complexe realizate de echipa de specialisti certificati SWIFT”, ne-a declarat Sorina Bera, Director Services Management, Business Information Systems.



Dl Radu Gratian Ghetea, presedintele ARB si al Casei de Economii si Consemnatiuni – CEC, amfitrionul reuniunii si unul dintre promotorii „miscarii” SWIFT in sistemul bancar romanesc a realizat un amplu remember al inceputurilor si al primei tranzactii realizate de o banca romaneasca, la data de 7 septembrie 1992. „Romania a putut sa adere la SWIFT abia in 1990 reusind sa transmita primul mesaj in retea abia la 7 septembrie 1992, moment de la care sarbatorim, astazi, 15 ani. La inceputul anilor ‘90, trebuia ca, in-tr-o prima faza, tara solicitanta sa primeasca statutul de membru si abia ulterior bancile din respectiva tara puteau utiliza efectiv reteaua SWIFT. Insa, pentru a deveni tara membra trebuiau minim doua banci care sa efectueze operatiuni prin reteau SWIFT, iar in acel moment, in Romania nu erau doua banci care sa faca operatiuni cu strainatatea. Din aceasta cauza, am apelat la sucursala bancii Societe Generale din Romania sa ne sprijine, astfel incat, impreuna cu Banca Romana de Comert Exterior, sa depunem cererea de aderare a Romaniei la SWIFT. Formele de aderare au fost facute, insa, intre timp, au avut loc schimbari importante in Romania – au aparut noi banci liberalizate, precum Banca Comerciala Romana, Banca Agricola si Banca Romana de Dezvoltare, care au reusit sa obtina aprobarea de a face operatiuni de comert exterior. Iar una dintre primele actiuni ale acestor banci a fost de a solicita sa devina membre SWIFT. Lucru care s-a si intamplat, astfel incat la 7 septembrie 1992 startul pentru intrarea in SWIFT s-a dat pentru patru banci, Romania devenind astfel cea de 84-a tara intrata in familia SWIFT. Din septembrie 1992, comunitatea romaneasca s-a largit, in afara bancilor comeriale, care sunt toate membre SWIFT, existand si alti membri sau participanti, precum Trezoreria statului, Ministerul Finantelor, Transfond si Banca Nationala. In ultimul timp, au inceput sa solicite sa devina membri SWIFT si alte banci care nu deruleaza operatiuni precum o banca comerciala”, a sintetizat dl Ghetea cei 15 ani de existenta a SWIFT in tara noastra.
La eveniment, micii comunitati SWIFT din Romania, foarte solidara si in continua extindere, dupa cum a subliniat dl Ghetea, li s-au alaturat o serie de invitati straini, precum dl Günther Gall, reprezentant al board-ului SWIFT, executive vice president, Division Head of Transactions Services, Raiffeisen Zentralbank, Austria, care au elogiat profesionalismul colegilor romani. Evenimentul a reprezentat practic un prilej de rememorare a etapelor parcurse si de strangere a legaturilor intre specialistii tranzactiilor bancare electronice din tara noastra.



„In cei 15 ani de existenta, comunitatea SWIFT din Romania a dat dovada de o unitate exemplara, caracteristica specifica comunitatii bancare romanesti. Practic, toate deciziile in ceea ce priveste evolutia SWIFT in tara noastra s-au luat prin unanimitate, neexistand disensiuni. Niciodata in acesti ani vreuna din cele aproximativ 40 de banci nu a avut o opinie separata sau s-a opus luarii unor decizii. Fapt care a constituit un factor de succes”, a subliniat dl Radu Ghetea, presedintele ARB


Radu Ghitulescu



Tags: Banci, ARB, SWIFT, BIS

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite