Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Managementul amenajarilor silvice folosind tehnologia LiDAR

22 Septembrie 2007



Prezentand pe scurt LiDAR (Light Detection and Ranging), este vorba de un senzor, fixat cu foarte mare precizie in carlinga unui avion special adaptat pentru astfel de operatiuni, ce transmite semnale laser spre Pamant, pe care le re-primeste cu ajutorul unui receptor. Procesorul integrat determina intervalul de timp in care pulsul paraseste aeronava, atinge solul si se intoarce, coreland pozitia precisa a avionului, altitudinea si viteza de deplasare, pentru a calcula pozitiile 3D ale punctelor de la sol, obtinandu-se un nor de puncte, alcatuit din sute de mii sau chiar milioane de puncte, colorate in functie de valoarea pe care o reprezinta.



Despre tehnologia LiDAR


Tehnologiile GIS din ce in ce mai avansate ne permit dezvoltarea unor unelte cu ajutorul carora putem mentine si actualiza continuu detaliile privind inventarierea resurselor forestiere, prin introducerea, la intervale regulate de timp, a datelor despre locatia si conditia zonelor de studiu alese.
Principiul care sta la baza acestei tehnologii consta in construirea unei relatii intre datele existente in inventarul silvic, date spatiale continand atribute specifice si datele LiDAR. Unitatile spatiale de tip vectorial sunt, in general, poligoane mai mari de 3 ha ce pot fi suplimentate de imagini multispectrale, (prelevate din satelit sau prin aerofotografiere), ce reprezinta in culori diferite tipul solului sau al vegetatiei.
Aceste poligoane sunt dezvoltate pe baza interpretarii manuale a fotografiilor aeriene, iar regulile ce stau la baza deciziilor de delimitare a acestora se axeaza pe necesitatea de a grupa unitati cu caracteristici similare: inaltime, specie, inchiderea coroanelor, varsta, etc.


Cum functioneaza?


Instrumentul LiDAR produce semnale laser care ricoseaza in urma ciocnirii cu anumite obstacole. Prin urmare, masuratorile reprezinta rezultatul razelor laser reflectate de un obiect si sunt bazate pe diferenta de timp dintre emisia si receptia razei laser (ecou).
In functie de intensitatea semnalului primit, ecourile vor fi reprezentate in moduri diferite, interpretarea lor oferind informatii despre inaltimea arborilor, volumul masei lemnoase sau structura verticala a zonei respective. De regula, primul ecou este dat de varful copacilor, iar ultimul va fi asociat, in mod firesc, cu solul. Diferenta dintre primul si ultimul ecou, respectiv varful arborilor si suprafata solului va genera volumul masei lemnoase din zona respectiva.
Pentru a obtine, la final, date relevante, trebuie avute in vedere nivele diferite de informatie, pornind de la calibrarea si validarea datelor obtinute, de cele mai multe ori, direct in teren, trecand prin alegerea senzorului folosit la prelevarea acestora si ajungand pana la combinarea datelor cu caracteristici comune (caracteristici spatiale, spectrale, temporale sau radiometrice). LiDAR nu este dependent de lumina, prin urmare zborul poate fi facut si noaptea, cu conditia sa nu se utilizeze concomitent si camera digitala.
Conditiile atmosferice trebuie atent monitorizate pe durata zborului. Desi este indicat ca datele sa fie colectate numai in perioade cu cer senin (semnalul nu penetreaza norii sau fumul), zborul poate fi facut si pe vreme noroasa, dar trebuie zburat sub plafonul de nori si fara sa fie ceata la sol. Nu se poate zbura insa pe timp de ploaie sau vant puternic, deoarece exista riscul ca pulsul laser sa nu fie inregistrat corect.


Avantajele tehnologiei LiDAR in domeniul silvic


Aplicabilitatea acestei tehnologii acopera din ce in ce mai multe domenii: masurarea inaltimii boltei arborilor, calculul masei lemnoase a unei paduri, clasificarea zonelor de padure cu anumite caracteristici (conifere, foioase), folosind teme specifice, monitorizarea defrisarilor pe anumite arii, detectarea vegetatiei in vecinatatea liniilor electrice sau analize ale culturilor.
Prin LiDAR se pot localiza cu o precizie destul de mare toate varfurile copacilor, permitandu-ne sa estimam numarul de copaci dintr-o zona prestabilita. Metoda poate fi adaptata pentru a calcula volumul de masa lemnoasa, prin corelarea datelor provenite din semnalele laser cu datele provenite din inventarele silvice. De asemenea, depistarea arborilor cu un diametru impresionant al trunchiului poate furniza informatii valoroase despre calitatea zonei analizate, din punct de vedere al vegetatiei si solului.


Inginer Mihai Cosmin



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite