Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Content filtering - un serviciu pentru linistea noastra

22 Septembrie 2007



Zilele in care copiii “bateau maidanul” si vizionau celebrele emisiuni educative ale TVR au apus de mult. Zilele in care “soparlele de dosar” (ca sa ne amintim de regretatul actor si om Toma Caragiu) nu miscau nici un metru fara a fi „filate” si interceptate au trecut si ele.
Boom-ul informational de dupa 1989 (ma refer mai mult la cel virtual) a dus la o situatie fara precedent pentru societatea romaneasca (din nefericire, intrega lume este afectata de acest lucru). Practic nu mai putem filtra, nu mai putem inregimenta informatia actuala (buna sau rea). Iar acest fenomen, scapat in acest moment de sub control, vizeaza doua dintre valorile fundamentale actuale: familia si organizatia. In aceste conditii, educatia copiilor sau a personalului devine mult mai dificila, mai ales ca noi ne aflam la inceput de drum in aceasta directie. Evident ca industria IT a reactionat imediat la aceasta situatie (revin cu intrebarea daca nu cumva ar trebui sa ne indreptam atentia asupra cauzelor reale ale acestui fenomen), punandu-ne la dispozitie o gama larga de solutii.

Contextul actual


In prezent, specialistii in domeniul securitatii informatiei sunt confruntati zilnic cu nevoia de a asigura o securitate “perfecta” a informatiilor critice ale organizatiei. Fie ca este vorba despre o baza de clienti, “formula secreta” a ultimului produs sau orice alta informatie “sensibila”, respectivul “continut” sta la baza continuitatii activitatii, insemnand un “asset” esential al organizatiei. Evident ca aceste valori critice ale organizatiei au devenit tinta reala a atacurilor externe sau interne, putand fi usor subminate prin social engineering, proasta administrare, hartuiri, concedieri ale angajatilor, spionaj, etc.
Pe masura ce tot mai multe organizatii isi extind prezenta pe Internet, nevoia de protectie impotriva amenintarilor din Internet, cat si filtrarea continutului web au devenit esentiale, mai ales ca informatia confidentiala sau/si critica a companiei poate fi transmisa sau folosita in mod inadecvat prin Internet, e-mail, atasamente ale e-mail-urilor, Chat, Mesageria Instant sau orice alte aplicatii specifice. Un sondaj recent efectuat de catre compania Dataquest (o divizie a Gartner Group) pe un esantion format din top managementul firmelor americane, a reliefat faptul ca mai bine de 82% dintre managerii intervievati au declarat ca activitatea pe Internet din cadrul companiilor ar trebui monitorizata, pentru ca amenintarile potentiale legate de continut sa fie depistate si neutralizate inainte de a produce pagube acestora. Mai mult, managerii se asteapta ca specialistii din domeniul securitatii informatiei sa actioneze radical in acest sens, protejand informatiile valoroase ale organizatiei.


Monitorizare si filtrare non stop


Indiferent de unde faceti achizitia, o solutie completa pentru securitatea continutului este cea care are la baza, in primul rand, politici si proceduri de securitate implementate si actualizate in mod regulat care sa stipuleze efectuarea scanarii atat a e-mail-urilor, cat si a traficului pe Internet. Filozofia sistemului software-ului de securitate care ar realiza acest lucru este simpla: monitorizare, filtrare, blocare sau inchidere, atunci cand este necesar. Daca folositi in mod curent un software pentru blocarea URL-urilor, software-ul de monitorizare si filtrare a continutului va fi complementar sau poate fi chiar un inlocuitor, deoarece va monitoriza toate activitatile de pe desktop, reprezentand solutia totala pentru a ajuta organizatiile sa utilizeze la maxim sistemele IT&C, inclusiv aplicatiile, serviciile bazate pe Internet, baze de date si sisteme de mesagerie. Aplicatiile de monitorizare/filtrare a continutului permit filtrarea tuturor aplicatiilor, inclusiv site-urile de pe Internet, chat-ul, mesageria instant, e-mail-ul, atasamentele de e-mail, aplicatiile “peer-to-peer” si mai toate aplicatiile Windows (Word, PowerPoint, etc). Software-ul este integrat la nivelul sistemului de operare astfel incat, in orice moment, continutul este comparat cu datele existente in biblioteca de terminologii, pentru a se determina daca acesta este neadecvat. Monitorizarea si filtrarea continutului se realizeaza folosind o biblioteca de terminologii, cuvinte si fraze care sunt comparate cu acelea care reies din continutul browser-ului pentru Internet si aplicatiilor Windows.


Microsoft ajuta la stoparea agresiunilor informationale


Reactionand la cresterea expunerii copiilor la informatii cu un continut neadecvat, Microsoft a initiat programul Windows Live Family Safety Settings Free - un serviciu gratuit ce permite parintilor si educatorilor sa monitorizeze si sa filtreze activitatea online a copiilor, protejandu-i astfel de agresiunile venite prin Internet. Family Safety Settings poate sa filtreze eficient continutul web accesat de catre copii si ofera posibilitatea de a obtine rapoarte ale activitatii online a acestora.


Raportul Asociatiei pentru Tehnologie si Internet (A.P.T.I. )


Asociatia pentru Tehnologie si Internet (APTI) a realizat anul trecut un studiu legat de activitatile copiilor pe Internet, in vederea evidentierii aspectelor pozitive si negative ale accesului minorilor la Internet. Rezultatele acestui sondaj (inca valabile) reflecta o situatie mai mult decat ingrijoratoare, ce impune luarea unor masuri urgente care sa priveasca educarea atat a copiilor, cat si a parintilor, in scopul limitarii la maximum a riscurilor la care pot fi supusi copii atunci cand utilizeaza Internetul. Conform raportului A.P.T.I, 45% dintre copii au accesat fie din intamplare, fie intentionat, site-uri cu nuditate si pornografice, iar 50% dintre copii afirma ca au accesat site-uri cu continut violent, in timp ce numai 30% dintre parintii stiu acest lucru despre copiii lor. Dintre metodele pe care parintii spun ca le folosesc pentru a limita accesul copiilor la Internet cea mai mare pondere (de 55%) o au metodele educative, urmand apoi supravegherea. Doar 20% dintre parinti folosesc programe sau aplicatii de monitorizare/filtrare a continutului. Conform aceluiasi raport, procentul de 65% de parinti care nu stiu sau nu pun in practica restrictii (fie si educative) cu privire la accesarea Internetului este unul deosebit de ingrijorator si ar trebui sa atraga atentia asupra lipsei de informare si educatie din acest domeniu.
Folosind tehnologii patentate care deja si-au castigat respectul utilizatorilor integrand infrastructura de securitate a informatiei in unitatea solutiei, Websense Content Protection Suite furnizeaza o protectie superioara continutului informational existent atat in interiorul, cat si in exteriorul organizatiei prin:
- indicarea locatiei datelor critice din interiorul retelei;
- monitorizarea “traseului” datelor atat in interiorul, cat si in exteriorul organizatiei;
- protejarea datelor cu controale bazate pe politici de securitate care reflecta procesele de business;
- o tehnologie ID foarte precisa ce furnizeaza o identificare si o clasificare corecta a continutului in mai mult de 370 de tipuri de fisiere;
De curand, Websense a lansat solutia Websense Express, dedicata organizatiilor din segmentul mediu (cu mai putin de 1000 de angajati). Acestea pot beneficia acum de securitate web si filtrare de continut printr-un software usor de instalat, sustinut de tehnologia Websense ThreatSeeker, destinata gestionarii conexiunilor de business si protejarii acestora impotriva amenintarilor emergente de securitate din Internet, permitand in paralel managementul benzii si cresterea productivitatii.


Solutia 8e6


Solutia 8e6 Internet Filtering and Reporting Professional Edition este una dintre cele mai comprehensive solutii disponibile pentru a proteja organizatiile de amenintarile din interior. 8e6 integreaza cea mai buna solutie de filtrare a URL-urilor, raportare a utilizarii Web-ului, monitorizare si mitigare in timp real a amenintarilor interne.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite