Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

CITAf, primul Centru Incubator Tehnologic si de Afaceri

22 Septembrie 2007



Centrul Incubator Tehnologic si de Afaceri (CITAf), creat in martie 1992, a fost primul Incubator infiintat in Romania cu sprijinul Institutului de Cercetare si Proiectare pentru Tehnologia Constructiilor de Masini Bucuresti si al Ministerului Educatiei si Cercetarii si este in prezent unul dintre cele mai mari si dinamice Centre. In prezent, CITAf incubeaza un numar de 53 firme in urmatoarele domenii de activitate: confectii textile, automatizari, constructii de masini, IT, servicii si a fost acreditat ca entitate de inovare si transfer tehnologic de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii in martie 2006.

Misiunea Centrului consta in incurajarea dezvoltarii sectorului privat prin inovare si transfer tehnologic. Activitatea CITAf ilustreaza procesul relational existent intre centrele de cercetare tehnologica si firmele mici capabile sa aplice rezultatele obtinute. Contributia directa a centrului la dezvoltarea economica poate fi evaluata pe baza activitatii de sprijinire a crearii si dezvoltarii de IMM si a activitatii de inovare si transfer tehnologic

Obiective

1. Sprijinirea infiintarii si dezvoltarii IMM-urilor din sectorul productiv si servicii.
2. Transfer de know-how intre institutia gazda, ICTCM, si IMM.
3. Identificarea posibilelor proiecte de afaceri.
4. Dezvoltarea resurselor umane prin proiecte finantate de programele Phare si Comunitare.
5. Realizarea de parteneriate strategice.

Resurse si dotari

Sali de conferinte si sala de formare profesionala; mijloace audio-video pentru seminarii si conferinte; biblioteca; echipamente de informatica: calculatoare, imprimante, scaner; acces la Internet; copiator, telefon, fax; spatii de birouri si spatii de productie.

Facilitati si servicii

CITAf ofera intreprinderilor tinere cu sansa de dezvoltare, precum si celor interesati in crearea unor intreprinderi productive, sprijin pentru realizarea si promovarea unor produse cu caracter inovativ. Facilitatile si serviciile oferite sunt: instruirea si pregatirea intreprinzatorilor si a personalului firmei in: management; marketing; legislatie; proprietate intelectuala; finante-contabilitate; utilizarea echipamentelor de calcul si birotica, precum si a programelor de management al intreprinderii, precum si acces la: spatii de productie si echipamente industriale, sali de conferinte, expozitii; servicii administrative si de secretariat; asistenta tehnica si consultanta specializata, intocmirea formalitatilor legale la constituirea firmei; pregatirea planului de afaceri; achizitii de echipamente si transfer tehnologic; cooperare in cadrul unor contracte de cercetare in scopul realizarii de produse noi; informatii generale si oportunitati de afaceri.

Activitati

CITAf dezvolta urmatoarele tipuri de activitati:
•Activitati de incubare prin acces la spatii si echipamente de productie pentru intreprinderi mici si mijlocii de tip SRL, cu conditia sa desfasoare activitati de productie, iar activitatile sa cuprinda un element de inovare.
• Incubare de tip „inhouse enterpriser“ (incubare de interior) prin care se sprijina initiativele unor colective din interiorul intreprinderii gazda. Afacerea se realizeaza cu sprijinul atelierului gazda care acorda asistenta si baza tehnologica. Intreprinzatorul imparte beneficiile obtinute cu atelierul gazda. Incubarea de tip “inhouse enterpriser” sprijina colectivele incubate in primii pasi spre privatizare, cu intentia de a-si obtine personalitate juridica.
Activitati ale unor colective ICTCM incubate in cadrul CITAf in acest mod: Echipamente de turism: rucsac si pat pliant, Croitorie: confectii textile pentru rucsac, Reparatii si reconditionari Tehnologii de producere compusi organici pentru acoperiri metalice, Electronica industriala: dispozitive securitate si alarmare, Reparatii auto, tinichigerie, vopsitorie auto, Dispozitive, maini mecanice pentru handicapati
•Instruire si consultanta
•Transfer tehnologic. Implementarea activitatii de transfer tehnologic in cadrul CITAf s-a facut prin punerea in practica a unor programe aplicative de transfer tehnologic.
Colectivul CITAf a realizat o baza de date proprie cu cereri si oferte de tehnologii si produse. Multe solutii tehnologice cerute de diversi utilizatori au fost rezolvate prin cercetari efectuate chiar in cadrul CITAf.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Lepadatu Eugenia
Sunt fosta colega de la CES,un amic vrea sa promoveze "excelenta in afaceri"si i-am vorbit despre d-stra si realizarile de exceptie avute. )736/462423
11 Noiembrie 2014, 10:19:18