Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Motor pentru dezvoltarea Regiunii Vest: UAV-IT Incubator Arad

22 Septembrie 2007



In 2002, Universitatea „Aurel Vlaicu“ a pus bazele unui Incubator Tehnologic si de Afaceri prin achizitionarea unui imobil situat pe platforma industriala a fostului Combinat Chimic din comuna Vladimirescu, la sapte km de municipiul Arad, pe DN 7. Investitia a fost gandita ca parte esentiala a strategiei de dezvoltare pe termen mediu a Universitatii „Aurel Vlaicu” din Arad, incubatorul fiind inclus in strategia Programului ClipREG ca un instrument de Dezvoltare Regionala menit sa valorifice integral potentialul economic, material si creativ al Regiunii Vest. Astazi, prin programul INFRATEH, Incubatorul Tehnologic si de Afaceri este acreditat de catre ANCS, face parte din reteaua RENITT, iar domeniile pentru care a fost acreditat sunt: agricultura, industrie alimentara si tehnologia informatiei. Mai multe informatii am aflat de la directorul Incubatorului, Ec. Sanda Grigorie.



La nivel de infrastructura si dotari ce investitii au fost facute?

UAV-IT Incubator Arad are in componenta sa sala de conferinta, sala de sedinte, sala de training, retea de calculatoare moderna cu server propriu, cu acces la Internet si toate utilitatile necesare. Cladirea, formata din parter si trei etaje, a fost renovata si modernizata. De asemenea, Incubatorul dispune de spatii pentru module de incubare, realizare prototipuri, dotate cu echipamente de comunicatii si IT, avand un soft dedicat pentru activitatea de incubare a afacerilor.

Ce entitati pot fi incubate in cadrul UAV-IT?

Grupul tinta este format din IMM, studenti cu spirit antreprenorial, persoane fizice care au o idee inovativa sau doresc sa-si deschida o afacere bazata pe o idee inovativa, inventatori care doresc sa-si transfere inventiile in practica, organizatii guvernamentale si organizatii neguvernamentale care au nevoie de servicii de consultanta si asistenta in vederea transferului tehnologic.
Procesul de incubare fizica dureaza trei ani de zile si consta in inchirierea unui spatiu de incubare dotat cu mobilier, calculator cu acces la internet nelimitat, telefon, acces la sala de conferinte, training si sedinte, acces la servicii de secretariat, vizibilitate pe pagina de web proprie si servicii de asistenta si consultanta. Incubarea virtuala consta in vizibilitate pe pagina de web proprie, acces la sala de conferinte, training si sedinte, servicii de asistenta si consultanta.

Care sunt serviciile de care beneficiaza firmele incubate?

Serviciile pe care le oferim grupului tinta sunt formate din servicii speciale si servicii de asistenta. Aceste servicii vin in sprijinul firmelor incubate pentru a putea patrunde pe piata. Datorita programului INFRATECH al ANCS, aceste servicii sunt gratuite pentru firmele incubate pana la sfarsitul anului 2007.
Servicii speciale constau in: servicii de asistenta in afaceri pentru inovare si transfer tehnologic; servicii de audit intern, audit de calitate; servicii de dezvoltare-cercetare; servicii de informare tehnologica, audit tehnologic, veghe si prognoza tehnologica; servicii de asistenta si consultanta pentru exploatarea drepturilor de proprietate intelectuala; servicii de asistenta si consultanta pentru realizarea de modele experimentale si prototipuri; servicii de asistenta si consultanta in domeniul legislativ la nivel national si international; acces la baze de date specializate.
Servicii de asistenta constau in: obtinerea de fonduri in cadrul unor programe nationale si internationale; obtinerea de finantari prin intermediul creditelor bancare; identificarea partenerilor din mediul universitar si de cercetare; accesul la baze de date specializate; informare cu privire la prioritatile locale, regionale si nationale.
Servicii catre terti sunt oferite societatilor din afara grupului tinta si constau in inchiriere spatiu de conferinte dotat cu sistem audio video performant; servicii de asistenta si consultanta; dezvoltare de strategii locale, studii de piata, de prefezabilitate si de fezabilitate.

Ce proiecte aveti in derulare in cadrul Incubatorului?

Proiectul “Sistem Telematic Distribuit pentru Managementul si Evaluarea Inovarii Tehnologice” face parte din programul de Cercetare de Excelenta si se deruleaza pe o perioada de trei ani, 2005-2008, avand valoarea de 200.000 RON.
Servicii tehnologice generale in valoare de 1.035.714 RON, finantate de programul INFRATECH, asigura functionarea UAV-IT Incubator pe anul 2007 si servicii catre incubati.
De asemenea, UAV-IT Incubator este partener cu Colegiul “Tessedik Sámuel” Gyula Ungaria intr-un proiect INTERREG III. A. HURO-06/02 (Ungaria) nr. HURO0602/140 cu titlul Dezvoltarea resurselor umane in turismul transfrontalier, in valoare de 15 mil. ft. UAV-IT Incubator este partener si cu B.M.V.A. Bekescsaba Ungaria, intr-un proiect INTERREG III A cu titlul Reteaua de producatori agricoli (legume fructe) fara granite in valoare de 35 mil. ft.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
irina
Vreau sa cumpar incubatoare de 500 de euro.
17 Martie 2009, 08:08:40