Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Un imens pas inainte pentru displayuri: Dioda organica

22 Septembrie 2007



O noua descoperire in domeniul diodelor emitatoare de lumina va revolutiona in cativa ani atat modul cum ne iluminam casele sau orasele, dar si display-urile cotidiene.
Va puteti imagina ca plafonul sau peretele camerei dvs. se poate transforma cu ajutorul unei telecomenzi intr-un imens display pe care urmariti emisiunea TV preferata, dar la nevoie poate lumina camera? Sau ca aceasta tehnologie va fi inclusa in noi materiale de constructie, care vor permite ca un intreg perete al unui bloc turn de 20 etaje sa devina fie luminos, fie un imens monitor. Materialul acesta care se aplica ca un tapet este format din diode emitatoare de lumina organice (OLED).
In primavara acestui an, Konica Minolta, binecunoscuta pentru realizarile sale in tehnologia imaginii si General Electric, vazut drept unul dintre cei mai mari producatori de corpuri de iluminat, au format o alianta strategica pentru a accelera dezvoltarea acestei tehnologii si a lansa cat mai curand produse pe piata. Cursa deja a inceput, tehnologia fiind utilizata la producerea de displayuri tv (Sony a lansat recent un astfel de display de 11 inch), dau si de displayuri de telefoane mobile cu consum redus de energie.
O astfel de structura tipica pentru diodele luminiscente organice este compusa din filme de componente organice si layere conducatoare facute „sandwich” intre doi electrozi cu polaritate pozitiva respectiv negativa. Cand cele doua sarcini actioneaza asupra paturii organice, energia este cedata sub forma de fotoni, creand o forma de lumina. O asemenea structura „sandwich” are o grosime care poate fi masurata in nanometri, face ca produsul final sa fie foarte subtire, rezultand un display putin mai gros decat un carton, si cu o greutate redusa, ceea ce permite fabricarea unor „foi“ luminoase. In teste de laborator, aceste tipuri de diode au fost asezate pe mai multe tipuri de materiale, inclusiv plastic flexibil. Ar insemna ca un „ecran” construit sub aceasta tehnologie poate avea forme care depind doar de fantezia proiectantului, monitorul fiind la un moment dat suprafata exterioara a unei piramide, a unui cilindru sau chiar o sfera. Acest tip de material este extrem de prietenos cu mediul, nu contine elemente daunatoare ca de exemplu mercurul folosit in tuburile fluorescente.
Prototipurile cu aceaste diode organice produc 5000 de candele pe metru patrat, cu o eficienta in jurul a 20 de lumeni pe watt, ceea ce inseamna de aproape patru ori mai bine decat un bec cu incandescenta de 100W. Cercetatorii de la Konica Minolta au reusit sa obtina o eficienta de cca 70 de lumeni si au extins viata materialului dincolo de 10000 ore. Singura mare provocare raman costurile la care ar urma sa fie lansate produsele, datorita preturilor extrem de mici ale lampilor incandescente si fluorescente existente pe piata. „Costul va cheia penetrarii pietei”, aprecia Tozohito Tanaka, sef al Diviziei de Business Development Strategy la Konika Minolta.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite