Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

TOXICHIP – solutii integrate pentru detectia si monitorizarea compusilor toxici

22 Septembrie 2007



Intrat in al doilea an de desfasurare, proiectul european Toxichip are ca obiectiv dezvoltarea unor biochip-uri integrate in sisteme de masura computerizate, atat pentru detectia unor compusi biotoxici, cat si pentru monitorizarea efectelor acestora asupra liniilor de celule. Consortiul proiectului de tip STREP (proiect de cercetare cu obiectiv specific) din cadrul PC6 este format din 8 centre si universitati din Franta, Germania, Irlanda, Israel, Italia si Romania. Partenerul roman IMT-Bucuresti a finalizat proiectarea, fabricarea si integrarea senzorilor de temperatura si de pH din cadrul platformei microfluidice de distributie a mediilor de cultura. Tehnologiile dezvoltate in cadrul proiectului Toxichip pun bazele unor aplicatii noi de senzoristica si monitorizare.



Obiective complexe si multidisciplinare

Toxichip este unul dintre cele 14 proiecte europene PC6 la care IMT-Bucuresti este coordonator sau partener. Proiectul isi propune atat obiective investigative, cat si de dezvoltare in detectia si evaluarea cantitativa a prezentei unor toxine specifice in sisteme de organisme procariote (virusi, bacterii, alge fara nucleu individualizat), si in interpretarea efectelor toxice ale acestor compusi asupra celulelor sau organismelor eucariote (celule si organisme evoluate, cu nucleu individualizat). Corespunzator, se vor dezvolta 2 biochip-uri dedicate si un sistem microfluidic pentru livrarea mediilor celulare de incubare, si se va realiza integrarea in sisteme de achizitie si analiza controlate de calculator.
Chip-ul de detectie utilizeaza celule bacteriale (procariote) pentru a deveni selectiv-sensibile la compusi biotoxici prin emiterea unei game de culori; chip-ul va contine si un sistem de detectie si evaluare automata a acestor culori de semnalizare. Chip-ul de monitorizare va utiliza si linii de celule „evoluate“ (eucariote), supuse toxicitatii unor diversi compusi. Monitorizarea on-chip a raspunsului celular se realizeaza multiparametric prin modalitati combinate, optice si electronice.
Atat prin caracterul multidisciplinar, integrator si practic al obiectivelor, cat si prin varietatea domeniilor de aplicatie, Toxichip este un proiect modern, care se inscrie in conceptul de Convergenta Tehnologica de tip micro-nano-bio-info.

Gama variata de aplicatii

Eforturile investigative, inovatoare si de dezvoltare antrenate in cadrul consortiului Toxichip aduc importante implicatii practice in domenii variate: neurologie, citotoxicitate, farmacologie. Biochip-urile dezvoltate vor servi nu numai la evaluarea efectelor biotoxice ale compusilor individuali, ci si ale combinatiilor acestora, functionalitate utila, de exemplu, in analiza mediului si in dezvoltarea de produse farmaceutice. Alt aspect benefic este legat de etica cercetarii. In practica curenta, experimentele de biotoxicitate utilizeaza animale de experiment, in final sacrificate. Toxichip va permite pentru prima data evitarea acestei practici, inlocuind testele experimentale in-vivo cu cele bazate pe semnalizare celulara automatizata.

Realizari curente

Proiectul Toxichip este coordonat de Dr. Terri Wood de la Tyndall National Institute din Irlanda. Coordonatorul local din partea IMT-Bucuresti este Dr. Carmen Moldovan, sefa laboratorului de Microsisteme pentru Aplicatii Biomedicale si de Mediu.
In cadrul parteneriatului Toxichip, IMT-Bucuresti a realizat in primul an al proiectului obiectivele alocate din pachetul pe care il coordoneaza: „Dezvoltarea platformelor de senzori“. Seturile complete de activitati de cercetare-dezvoltare implicate au inclus: conceptia, analiza numerica si proiectarea microsenzorilor integrati de pH si de temperatura, in combinatie cu sistemul microfluidic de integrare; studii de compatibilitate si fiabilitate chimico-structurala in cadrul mediului agresiv si studii de biocompatibilitate; proiectarea procesului tehnologic; fabricarea si testarea platformei senzorilor si platformei microfluidice dedicate studiilor de toxicitate pentru celulele eucariote. IMT are un rol important si in implementarea pachetului de „Integrare“ al proiectului (in derulare), in cadrul caruia se va proiecta si dezvolta sistemul electronic de amplificare si achizitie de date, si sistemul software asociat.

Dr. Ing. Carmen Moldovan, IMT-Bucuresti
Email: cmoldovan@imt.ro, Tel: 021.490.84.12



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite