Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

ANRCTI amendeaza RCS & RDS pentru concurenta neloiala

22 Septembrie 2007



Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) a aplicat operatorului de telecomunicatii RCS & RDS amenzi in valoare de peste 100.000 lei, pentru nerespectarea unei decizii care il obliga sa publice pe website-ul sau tarifele si adresele comutatoarelor unde se poate realiza interconectarea.


In luna iunie, ANRCTI a propus un proiect de decizie, prin care intentiona sa impuna companiei RCS & RDS un tarif maxim de terminare a apelurilor in reteaua sa de 1,15 eurocenti pe minut fara TVA. In acelasi proiect, institutia voia sa impuna operatorului un set de obligatii legate de negocierea si conditiile de interconectare cu alti operatori de telefonie fixa.
RCS & RDS urma sa fie obligata de catre ANRCTI sa publice pe website-ul sau tarifele si adresele comutatoarelor unde se poate realiza interconectarea si sa respecte termene clare pentru finalizarea negocierilor si implementarea contractelor.
„ANRCTI a reactionat in urma a numeroase plangeri si sesizari, primite din partea unor furnizori de retele si servicii de comunicatii, prin care i-au fost aduse la cunostinta probleme grave aparute la negocierea si incheierea unor acorduri de interconectare cu reteaua RCS & RDS”, a declarat atunci presedintele Autoritatii, Dan Georgescu.
Georgescu a mai spus ca ANRCTI a primit un mare numar de reclamatii si din partea utilizatorilor finali, nemultumiti de serviciile oferite de companie. „Am tinut cont si de aceste nemultumiri in intocmirea acestui proiect de decizie”, a spus Georgescu.
Reprezentantii companiei RCS & RDS nu au comentat in niciun fel decizia ANRCTI si nici nu au participat la consultarea publica pe care Autoritatea a organizat-o pentru a pune in discutie proiectul de decizie. In luna august proiectul de decizie ANRCTI a fost adoptat, intrand in vigoare. Oficialii ANRCTI au declarat ca decizia nu urmareste altceva decat asigurarea unui cadru legal transparent privind interconectarea cu reteaua publica de telefonie fixa operata de RCS & RDS.


Incep amenzile!


La inceputul lunii septembrie, ANRCTI a sanctionat operatorul cu o amenda in valoare de 100.000 lei, pentru nepublicarea pe Internet a numerelor si adreselor tuturor comutatoarelor de interconectare la reteaua publica de telefonie pe care o opereaza.
Potrivit BizCity.ro, compania RCS & RDS era obligata ca pana la data de 7 septembrie sa ia toate masurile necesare in vederea publicarii a tuturor informatiilor mentionate.
In plus, ANRCTI a mai aplicat companiei doua amenzi administrative, de 5.500 lei pe zi, pentru netransmiterea unor informatii statistice solicitate, care urmau sa fie folosite pentru strategiile si analizele de piata efectuate de catre institutie.
„Nu vom ezita sa facem uz de toate instrumentele oferite de legislatia in vigoare pentru ca lucrurile sa functioneze conform principiilor unei piete concurentiale”, a declarat Georgescu.
Inca odata, reprezentantii companiei RCS & RDS au pastrat tacerea.


RCS & RDS va da in judecata ANRCTI


La o saptamana dupa aplicarea amenzilor insa, reprezentantii operatorului au iesit la rampa, declarand ca actiunile institutiei sunt ilegale.
Ni s-a cerut sa publicam pe pagina de Internet „numarul si adresele tuturor comutatoarelor unde se poate realiza interconectarea cu reteaua de telefonie pe care o operam”, au spus oficialii RCS & RDS. Desi au indeplinit aceasta cerinta, spun ei, ANRCTI a pretins in mod neintemeiat ca trebuiau afisate adresele tuturor comutatoarelor, indiferent daca printre ele existau si unele unde nu se putea realiza interconectarea.
Compania sustine ca detine comutatoare care nu permit, tehnic vorbind, interconectarea si, prin urmare, a afisat pe Internet doar acele dispozitive care permit interconectarea.
RCS & RDS considera ca amenzile ANRCTI sunt ilegale si va actiona institutia in judecata, au declarat intr-un comunicat de presa oficialii companiei.
Ramane de vazut daca procesul va fi unul de scurta durata sau unul de cursa lunga, precum cel intentat de catre compania Cosmote, aceleiasi institutii, ANRCTI, pe motivul organizarii incorecte a licitatiei 3G, pe care a pierdut-o in dauna operatorilor RCS & RDS si Zapp.


Tudor Chirtoaca



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite