Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

400 de noi funcţionalităţi īn Oracle 11g

18 Octombrie 2007



În urma a nu mai puţin de 35 de achiziţii efectuate în ultimii doi ani, Oracle s-a transformat dintr-o companie focalizată pe bazele de date, într-un furnizor complet de aplicaţii pentru gestiunea afacerilor. Efectul se simte şi în România, chiar dacă 30% din cifra de afaceri a reprezentanţei locale este încă generată de vânzările de baze de date.
În ultimul an, vânzările acestor licenţe au crescut cu peste 30%, iar cel mai dinamic sector a fost cel denumit generic SMB, unde creşterea a depăşit 45%.


Oracle DataBase devine tot mai căutată de firmele medii (firmele româneşti mici sunt departe de această tehnologie), pentru că şi acestea au nevoie de performanţă şi fiabilitate, plus că este un standard pentru companiile care vizează o achiziţie sau o fuziune. Tocmai din acest motiv, lansarea celei mai noi versiuni Oracle 11g a atras atenţia pieţei.
Interesul ridicat are la bază atât un număr mare de funcţionalităţi anunţate în noua versiune (noutăţi la nivel de administrare şi automatizare şi care vor face mai uşoară activitatea unui Oracle DBA), dar şi strategia Oracle, care prevede că orice client care are suportul tehnic plătit la zi beneficiază de update gratuit la versiunea 11g.


Oracle 11g aduce nu mai puţin de 400 noi funcţionalităţi, generate în urma a 15 milioane ore de testare. Noua versiune integrează conceptul de grid computing, noi tipuri de date (date nestructurate care reprezintă un volum mai mare decât datele structurate existente in bazele de date – date RFID, informaţii geospaţiale, imagistică medicală),suport pentru formatul XML.De asemenea, au crescut capabilităţile de securitate, precum şi facilităţile pentru management şi operare.


O companie unde tehnologiile Oracle, atât la nivel de aplicaţii, cât şi de baze de date, precum şi conceptul de grid computing funcţionează la parametrii record este BCR Erste, unde sistemul IT gestionează 29.000 de utilizatori curenţi, peste 10 milioane de conturi, peste 250.000 de rapoarte zilnice, peste 2TB de date.


La nivel global, conform Gartner, laincheiereaanului fiscal2006 , din punct de vedere al veniturilor obţinute, Oracle este numărul 1 în lume, cu o cotă de piaţă a sistemelor de gestiunea bazelor de date relaţionale de 47,1%, în creştere faţă de 46,8% în 2005. Creşterea veniturilor Oracle din software-ul pentru sistemele de gestiune a bazelor de date este de 14,9% în 2006, cumulând venituri de 7,2 miliarde USD, fiind mai rapidă decât rata medie de creştere a pieţei, care se situează la 14,2% în 2006. Pentru viitor se aşteaptă o creştere substanţială prin acordarea unei atenţii mai mari sistemului de operare Linux, pentru care Oracle oferă din acest an suport tehnic autorizat.
Gabriel Vasile



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite