„Adoptarea unei soluţii de BI este o decizie de management strategic”

Nouă din primele 10 bănci europene. Primele 10 bănci americane. Nume de rezonanţă din industria farmaceutică mondială, dar şi din rândul marilor retaileri internaţionali. Portofoliul de clienţi al companiei Cognos, unul dintre principalii actori pe piaţa autohtonă a soluţiilor de Business Intelligence, include însă şi companii româneşti. Octavian Chirodea, Senior Solution Specialist, Eastern Europe Cognos - Austria, ne-a dezvăluit care sunt zonele de interes spre care se orientează Cognos, alături de partenerul său strategic S&T România.
Portofoliul de clienţi al Cognos, în ceea ce priveşte soluţiile de BI, este impresionant şi include nume grele. Există interes pentru astfel de soluţii şi în România, unde majoritare sunt IMM-urile?
Cognos are, la nivel mondial, peste 23.000 de clienţi, companii mari sau foarte mari, dar şi foarte multe companii mici şi mijlocii. Soluţiile Cognos se adresează companiilor din sectorul „large enterprise” şi în aceeaşi măsură firmelor din categoria IMM. În ceea ce priveşte România, avem deja un număr de implementări. Un „succes story” de referinţă îl reprezintă soluţia oferită companiei A&D Pharma, care a implementat cu succes soluţiile Cognos de BI şi planificare a resurselor. Pe lângă aceasta, avem implementări pentru filialele locale ale companiilor multinaţionale. Au atins companiile româneşti acel „prag de maturitate“ de la care soluţiile de BI sunt percepute drept o necesitate vitală a business-ului lor? Orice manager se confruntă cu nevoia de a avea informaţii utile, care să îi permită luarea unor decizii corecte, cu impact pozitiv asupra performanţei la toate nivelurile organizaţiei. Toate datele existente într-o companie trebuie expuse managerilor pentru ca aceştia să poată lua deciziile necesare într-un mod eficient şi rapid. De exemplu, în domeniul bancar există nevoia de a înţelege riscul asociat cu împrumuturile făcute şi de a identifica oportunităţi pentru mărirea profitabilităţii fiecărui client. În distribuţia de mărfuri, echipa de management a unui lanţ de depozite are nevoia de a identifica costurile excesive generate de stocarea surplusului de marfă. Aici intervine nevoia de a avea „unelte“ dedicate, cum sunt soluţiile de BI Cognos, care permit luarea celor mai corecte decizii în orice domeniu de activitate. Cred că în România, unde piaţa are o dezvoltare explozivă, iar competiţia este din ce în ce mai mare, accelerată fiind de integrarea în Uniunea Europeană, se realizează din ce în ce mai acut această nevoie. Companiile resimt necesitatea unor instrumente care să le permită atingerea unui nivel ridicat de performanţă. Ca o dovadă, studiile IDC indică o creştere a pieţei de BI din România. Toate acestea fac din România o zonă de focus pentru compania noastră. Iar în abordarea acestei pieţe ne bazăm pe parteneriatul strategic cu S&T România, un partener cu capabilităţi extinse, al cărui nivel local de expertiză, şi nu numai, este foarte ridicat.
Ce verticale adresaţi cu precădere în România cu soluţiile Cognos?
Principalele sectoare de activitate pe care le adresăm se identifică cu cele ale S&T, astfel încât colaborarea dintre cele două companii decurge în mod natural. În primul rând, este vorba de domeniul financiar, domeniu în care avem un mare nivel de expertiză, după cum o demonstrează şi portofoliul nostru de clienţi. Alte zone de interes sunt telecomunicaţiile şi retail-ul. Totodată, dorim să ne facem simţită prezenţa mai vizibil în zona de producţie industrială şi în sectorul public, care este o oportunitate pentru toate companiile. Pentru toate aceste sectoare ne bazăm atât pe succesul repurtat de Cognos în multe ţări din Europa de Vest, cât şi pe capacitatea partenerului S&T de a furniza resurse pentru acest tip de implementări, fiind unul dintre principalii integratori IT de pe piaţa locală. Rolul S&T în acest parteneriat este esenţial prin capacitatea sa de a oferi consultanţi capabili să implementeze şi să integreze soluţiile noastre. De asemenea, S&T are o echipă de vânzări capabilă să atragă clienţi din domeniile de activitate adresate de compania noastră.
Care sunt principalele obstacole în pătrunderea soluţiilor de BI pe piaţa românească?
Capabilităţile tehnice reduse şi resursele bugetare limitate sunt impedimente cu care ne confruntăm frecvent, atunci când stăm de vorbă cu un potenţial client. Aceasta nu este, însă, o situaţie particulară – nu se întâmplă doar în România, este o situaţie cu care ne confruntăm pe toate pieţele. Impedimentele le considerăm drept oportunităţi pentru soluţiile pe care le promovăm. Aceasta nu înseamnă însă că nu există obstacole reale, iar cea mai frecventă problemă rezidă în faptul că orientarea către o soluţie de BI nu este văzută ca o decizie de business, ci ca una preponderent tehnică. Ori, o implementare de succes a unei soluţii de BI se realizează întotdeauna atunci când aceasta beneficiază de suportul acelor persoane de decizie, care sunt principalii beneficiari şi utilizatori direcţi ai acestor tipuri de soluţii, care înţeleg viziunea, strategia şi motivaţia de business a respectivei companii. Punctul cheie într-o asemenea implementare este înţelegerea problemelor de business pe care clientul le are şi adresarea acestora cu ajutorul soluţiilor de management al performanţei oferite de Cognos.
Radu Ghiţulescu

Tags: BI, Cognos, ST Romania, Octavian Chirodea
Parerea ta conteaza:

