Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

România, din nou pe lista de priorităţi a Microsoft

20 Octombrie 2007



Chris Capossela, vicepreşedinte Microsoft Corporation, a fost prezent la ediţia specială a Microsoft Innovation Day, eveniment organizat de Microsoft România, alături de asociaţiile ANIS (Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii) şi ARIES (Asociaţia Română pentru Industria Electronică şi Software).
Deşi a fost un eveniment organizat de Microsoft (dedicat explorării tendinţelor în industria de software), prima sesiune a fost dedicată, cel puţin ca intenţie, industriei locale de software. Sesiunea, cu abordări foarte diverse, a fost deschisă de ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Iuliu Winkler, al cărui discurs a fost focalizat pe problematica informatizării administraţiei publice şi posibilităţile de accesare a fondurilor structurale de către IMM-uri. Moderatorul sesiunii, Silviu Hotăran, general manager Microsoft România, a readus în discuţie problema creativităţii în zona IT, prezentată de domnia sa drept principalul atu al industriei autohtone şi motorul de creştere al acesteia.
Următorul speech al sesiunii a fost susţinut de invitatul special al acestei ediţii speciale a Microsoft Innovation Day – Chris Capossela, corporate vice president Microsoft Corporation. Venirea celui de-al treilea vicepreşedinte al gigantului IT în România a reprezentat, în opinia pre- şedintelui ANIS, Liviu Drăgan, un semnal clar (mult mai evident acum, după vizita lui Bill Gates, de la începutul acestui an, care a durat doar o jumătate de zi şi avut o importantă componentă politică) că România este un partener important în zonă, cu un înalt indice de creativitate şi competitivitate, un semnal că industria românească de software a atins pragul de maturitate. Prezentarea lui Chris Capossela („Amplify the impact of your people”) nu s-a referit însă la acest subiect, ci s-a axat pe prezentarea inovaţiilor aduse de Microsoft în zona de servicii software, subiect dezbătut pe larg.
O revenire la problematica industriei autohtone de software au realizat-o cei doi preşedinţi ai asociaţiilor IT coorganizatoare (asociaţii a căror fuziune va deveni efectivă până la sfârşitul acestui an). Astfel, Liviu Drăgan, preşedintele ANIS, a abordat problema creativităţii şi inovaţiei, la modul general, pentru ca, în final, să reitereze o mai veche problemă a industriei locale – cea a penuriei de personal calificat. Radu Georgescu, preşedintele ANIS, a argumentat pragmatic şi neconvenţional avantajele vânzării de „proprietate intelectuală“ versus outsourcing. (Opinia sa asupra rentabilităţii scăzute a outsourcing-ului a fost infirmată parţial de către sală, Liviu Drăgan fiind nevoit să recunoască faptul că, la nivelul anului trecut cel puţin, outsourcing-ul românesc a adus mai mulţi bani decât vânzarea de proprietate intelectuală.)
Cea de a doua sesiune a evenimentului, ce a avut ca temă „Software + Services“, a fost moderată de Zoli Herczeg, ISV Evangelist, Microsoft România, care a trecut în revistă, succint, principalele dezvoltări ale mixului software şi servicii existente la ora actuală pe piaţă, cu accent pe soluţiile oferite de Microsoft. Conceptul de „Software as a Service“ a fost ulterior exemplificat de către reprezentanţii companiilor româneşti Bit Software, Smartree, I Computer Solution şi Entelion Software, care şi-au prezentat succint propriile soluţii şi modelul de business utilizat. Sesiunea a fost închisă printr-o prezentare susţinută de Avangate, focalizată pe modalităţile de vânzare a software-ului ca serviciu. (R.G.)



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite