Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

IBM aduce īmbunătăţiri substanţiale platformei Lotus Notes&Domino

20 Octombrie 2007



Cu o medie de doi ani între versiuni, IBM păstrează constant ritmul lansării produselor din familia Lotus Notes&Domino. Astfel, 93 de procente dintre utilizatori folosesc ultimele două versiuni, iar rata de reînnoire anuală a licenţelor depăşeşte 20%. Mihai Iordache, SWG Manager, IBM România, a fost interlocutorul nostru în demersul identificării noutăţilor şi oportunităţilor apărute odată cu lansarea Lotus Notes&Domino 8.


1.Ce grup ţintă de beneficiari a vizat IBM cu versiunea 8 a Lotus Notes&Domino?
Putem spune cu certitudine că noua versiune a Lotus Notes aduce modificări substanţiale către toţi utilizatorii acestei aplicaţii: fie utilizatori, administratori sau dezvoltatori. Una dintre cele mai importante schimbări aduse de noua versiune este reproiectarea integrală a clientului Lotus Notes, oferind astfel o perspectivă mult îmbunătăţită experienţei de lucru a utilizatorilor. Noua interfaţă Java oferă instrumentele de productivitate de tip Office, îmbunătăţirile aduse la gestionarea contactelor şi a calendarului fiind doar câteva dintre noile facilităţi ce vor fi apreciate de către utilizatori. Dezvoltatorii se bucură de suportul pentru aplicaţii compozite, iar administratorii vor avea la dispoziţie instrumente noi de gestionare a conturilor de mail (Inbox management), funcţii de retragere a mesajelor trimise (message recall) şi mecanisme avansate de management al infrastructurii prin politici de administrare.


2. Presa de peste ocean a afirmat că noua versiune este cea mai importantă de până acum. Ce justifică această informaţie?
Într-adevar, noua versiune Lotus Notes & Domino 8 este cea mai importantă de până acum, deoarece reprezintă prima soluţie colaborativă proiectată în mare parte prin contribuţia clienţilor. Studiile şi perspectivele oferite de laboratoarele de cercetare şi dezvoltare IBM şi de afacerile din întreaga lume indică faptul că această colaborare a detronat emailul din poziţia de caracteristică cheie a experienţei cu un computer. În consecinţă, Lotus Notes 8 este proiectat astfel încât să transforme inbox-ul într-un spaţiu de lucru integrat, care reuneşte e-mailul, calendarul, mesageria instant, utilităţi de productivitate şi aplicaţii personalizate.
3. Ce implică construirea versiunii 8 pe platforma Eclipse?
Fiind construit pe standardele deschise ale eclipse.org, Lotus Notes 8 suportă aplicaţiile de afaceri deja existente şi le extinde durata de viaţă combinându-le, astfel încât putem obţine aplicaţii mixte care oferă perspective detaliate asupra funcţiilor critice dintr-o afacere. Spre exemplu, pe un singur ecran, dezvoltatorii au reuşit să conecteze o aplicaţie de vânzări bazată pe Domino la un sistem de Resurse Umane ce rula pe o altă platformă.


5. Căutarea informaţiilor relevante este o activitate consumatoare de timp. Au fost aduse îmbunătăţiri din acest punct de vedere? Sintaxa de căutare a fost îmbunătăţită, permiţand interogări de tip web asupra conţinutului stocat în fişierele NSF (baze de date Lotus Notes/Domino). De asemenea, a apărut un nou „Search Center“, ca şi interfaţa unificată pentru căutări şi rezultate (Domain Search, Find People and Find Application, Web / Intranet Searches). Dacă pe staţia utilizatorului este instalat Google Desktop Search, atunci este disponibil în Search Center.


8. Mentenanţa şi upgrade-urile sunt operaţiuni solicitante pentru un departament IT. Ce facilităţi aduce din acest punct de vedere versiunea 8?
Pe întregul parcurs al dezvoltării şi îmbunătăţirii produsului, Lotus Notes & Domino a oferit întotdeauna compatibilitate cu versiunile anterioare. În acest fel, este posibil ca upgrade-ul la versiunea 8 a infrastructurii Notes & Domino să permită rularea aplicaţiilor dezvoltate pe versiuni anterioare fără probleme. Administratorii au la dispozitie mecanisme nedistructive, controlabile pe deplin, pentru a-i ajuta la upgradarea infrastructurii. Noul mecanism „Upgrade Center“ înlocuieşte şi îmbunătăţeşte instrumentul Smart Upgrade existent în versiunile anterioare, adăugând posibilitatea de provizionare a componentelor Eclipse, ca şi fundament al clientului Lotus Notes ce rulează pe staţiile utilizatorilor.


6. Ar putea aduce versiunea 8 o creştere a cotei de piaţă a LN&D faţă de concurenţa directă sau obiectivul principal este creşterea satisfacţiei utilizatorilor actuali?
Lotus Notes 8, spre deosebire de ofertele competitorilor, reprezintă mult mai mult decât un email. Lotus Notes 8 integrează mediul de lucru, oferind mesagerie instant şi interactivitate, utilităţi pentru crearea şi editarea documentelor, prezentărilor şi registrelor de calcul, interacţionând cu aplicaţii de business personalizate, inclusiv Help Desk, Customer Relationship Management, Sales Force, forumuri de discuţii, bloguri şi multe altele. Un alt motiv important pentru care clienţii preferă ultima versiune lansată în detrimentul ofertelor competitorilor o reprezintă suportul oferit pentru platforme multiple. De fapt, Lotus Notes 8 şi Domino 8 suportă o mare varietate de platforme client, inclusiv Linux şi Windows, precum şi platforme pentru servere: Windows, Linux, Sun Solaris, AIX si IBM System.


Un interviu de Gabriel Vasile



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite