Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Criminalitatea informatica

08 Septembrie 2004



Pe data de 1 septembrie 2004, Ambasadorul SUA, Excelenta sa Dr. Jack Dyer Crouch II si Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Adriana Ticau, au lansat in cadrul unei conferinte de presa comune, desfasurate la parcul de soft de la Galati, "Ghidul pentru aplicarea dispozitiilor legale referitoare la criminalitatea informatica".


"Asigurarea securitatii sistemelor informatice trebuie tratata cu foarte mare seriozitate. Avem o legislatie avansata, dar si instrumente efective pentru combaterea criminalitatii informatice, si ma refer la www.e-frauda.ro. Pana in acest moment au fost primite peste 100 de sesizari, mai mult de jumatate dintre ele prin intermdiul portalului, prejudicial total raporat ridicandu-se la peste 4 miliarde de lei. Ghidul pentru aplicarea dispozitiilor legale referitoare la criminalitatea informatica este rezultaul colaborarii pe care am avut-o, in ultimii ani, cu Ambasada SUA, USAID si RITI. Faptul ca acest ghid exista arata importanta pe care ambele guverne o acorda domeniului si suntem convinsi ca aceasta colaborare va continua. " a declarat Ministrul Comunicatiilor si Tehnlogiei Informatiei, Adriana Ticau.


Ghidul se adreseaza autoritatilor direct implicate in activitatile de combatere a criminalitatii informatice, fiind in egala masura util oricarei persoane care se initiaza in prevenirea si sanctionarea acestui fenomen. Ghidul va fi utilizat in instruirea autoritatilor cu atributii in domeniu, sesiunile de instruire urmand sa aiba loc la Timisoara, Cluj-Napoca, Craiova, Galati si Iasi. Prima sesiune va avea loc pe data de 7 octombrie, la Craiova.


"Lansarea acestui ghid pentru aplicarea dispozitiilor legale referitoare la criminalitatea informatica este cu siguranta genul de activitate pe care trebuie sa o desfasuram impreuna in vederea cresterii increderii. Nu este vorba doar de increderea publicului in a folosi resurse informatice, ci si a companiilor. Implementarea acestei legislatii privind combaterea criminalitatii informatice de catre guvern, dar si urmarirea in justitie a vinovatilor, contribuie la sporirea acestei increderi . Acesta este motivul pentru care am sprijinit in ultimii trei ani Initiativa pentru Tehnologia Informatiei in Romania (RITI) si am alocat, in diverse proiecte, peste un milion de dolari, pentru ca Romania sa devina parte a societatii globale informatizate. Criminalitatea informatica nu este o problema specifica Romaniei, avem astfel de fenomene si in Statele Unite.


Lucram cu MCTI pentru a furniza informatii cetatenilor, dar si autoritatilor locale, agentiilor guvernamentale si ONG-urilor. Ministerul a facut o treaba excelenta dezvoltand portaluri prin intermediul carora creste eficienta activitatilor guvernamentale, iar transparenta si capacitatea de a derula tranzactii electronice sunt un important instrument de combatere a coruptiei. Si ma refer aici la sistemul electronic de achizitii publice, e-Licitatie." a declarat ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Execelenta sa Dr. Jack Dyer Crouch II.


Ghidul este structurat pe 2 sectiuni. Sectiunea I - "Ghid de referinta cu privire la sisteme informatice si traficul informational" cuprinde in cadrul a 4 capitole o prezentare a sistemelor informatice, retelelor de calculatoare, componentelor acestora si a principalelor programe utilizate si care au incidenta asupra descoperirii, investigarii si urmaririi penale a infractiunilor informatice. Sectiunea a II-a - "Dispozitii legale referitoare la criminalitatea informatica" contine 3 capitole ce privesc reglementarea criminalitatii informatice, prezentarea unor notiuni cu privire la investigatiile informatice si problematica probelor digitale. Anexele contin legislatie romaneasca si internationala privitoare la prevenirea si combaterea criminalitatii informatice. De asemenea, sunt prezentate reguli de baza, standarde si bune practici internationale in domeniul probelor digitale, precum si proceduri de examinare criminalistica a sistemelor informatice.


Ghidul, conceput ca un instrument de lucru pentru autoritatile care aplica legea si pentru toti cei implicati in prevenirea si combaterea criminalitatii informatice, este redactat intr-un limbaj accesibil si contine imagini sugestive pentru a explica mai bine termenii tehnici. Nu sunt necesare cunostinte de IT pentru a parcurge ghidul. Psihologii asigura parintii si educatorii ca folosirea computerelor in scopuri educative, cu software de specialitate, verificat si avizat de profesori si specialisti īn psihopedagogie este benefic pentru dezvoltarea copiilor



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite