Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Hospital Manager 3.0, prima aplicaţie romānească certificată Windows Vista

16 Noiembrie 2007



Vechea dilemă, întâietatea oului asupra găinii ori invers, aduce în zona tehnologiilor informatice sensuri noi. Este produsul software (sau hardware) cel care oferă soluţia unor probleme care există deja sau evoluţia în acest domeniu este un simplu calcul de marketing care vizează lansarea de noi produse? Şi în acest din urmă caz, nu cumva acelaşi lucru se putea face şi cu vechea tehnologie, economisind astfel resurse?


Răspunsul nu e unul unic, evident. În anumite situaţii, evoluţia tehnologică este nesemnificativă, iar „noul“ produs este de fapt cel vechi îmbrăcat în haine noi. Dar de multe ori, ne aflăm în faţa unor cerinţe pe care vechiul produs nu le mai poate împlini.
Şi pentru că „eroul“ acestui articol este un produs software medical, întrebarea firească este: la ce ne trebuie un sistem informatizat în spitale, când acestea nu au de multe ori nici măcar aparatura indispensabilă de laborator? Ei bine, un software capabil să monitorizeze şi să susţină activitatea dintr-un spital nu înlocuieşte laboratoarele de radiologie sau sălile de chirurgie, dar le oferă suport. Se asigură că inventarul are tot ce-i trebuie, iar dacă nu are, se asigură că cineva ştie că ceva lipseşte. Se asigură că pacienţilor le sunt adnotate instantaneu dosarele medicale (electronice), iar medicii au acces la informaţii care pot face diferenţa între viaţă şi moarte: istoric medical, medicaţie, alergii, contraindicaţii. Totul la o simplă apăsare de buton. Şi, în final, un software de spital oferă suport economic, administrativ şi financiar. Este un veritabil sistem de management.
Provocarea actuală este însă ieşirea din sisteme închise şi interconectarea în sisteme largi. Pacienţii se mută dintr-un oraş în altul, dintr-o ţară în alta, în scopuri turistice sau profesionale. În cazul nefericit al unui accident, cum va beneficia acesta de asistenţa necesară, cum se vor evita accidentele grave (administrarea de medicamente interzise, de exemplu)? Fără abilitatea de a accesa informaţiile dintr-un spital aflat la mare distanţă, riscul de tratament greşit în cazul pacienţilor cu probleme grave creşte foarte mult. Aici stă necesitatea evoluţiei. Iar Hospital Manager, în ultima sa versiune, este capabil atât de interconectare, cât şi de adaptare şi utilizare a ultimelor evoluţii în domeniul tehnologiei informatice şi comunicaţiilor. Faptul că este primul produs românesc certificat de către Microsoft pentru Windows Vista este o confirmare în acest sens.
Construirea unui sistem comun de codare, colectare şi raportare a cantităţii enorme de informaţie din sistemul medical, capabil să se adapteze fără probleme la cerinţele asistenţei sanitare moderne, implică folosirea unei tehnologii complexe, dar permite în final interacţia cu sisteme eterogene multiple.

Noul Hospital Manager în versiune 3.0 este un produs rescris complet faţă de versiunile anterioare ale companiei Info World. Digitalizarea documentelor şi proceselor într-o unitate spitalicească nemaifiind singura preocupare a celor angrenaţi în sistemul de sănătate, s-a impus o evoluţie şi la nivelul produselor pe care aceştia le utilizează. Provocările actuale îşi găsesc reflectarea în noul produs Hospital Manager 3.0: integrarea sistemelor eterogene în baza unor standarde unanim acceptate (HL7, CDA, HSSP, DICOM), modalităţi de codare comună, sisteme de raportare, toate „anexate“ dosarului electronic de sănătate.
Pentru a atinge aceste deziderate, Hospital Manager 3.0 a fost reinventat ca o suită de sisteme informatice integrate. Construit cu ultimele tehnologii disponibile, el oferă utilizatorului o experienţă vizuală spectaculoasă, comunicaţii interoperabile şi abilitatea de modelare a unei largi categorii de procese, putând fi folosit în siguranţă pe Internet şi oferind suport pentru numeroase tipuri de dispozitive de introducere a datelor (Tablet PC-ul, digital ink etc.).
Dincolo de arhitectura modernă şi capacitatea sa de interoperare conform standardelor, beneficiile lui Hospital Manager 3.0 sunt evidente. Reducerea erorilor medicale şi a timpului de diagnosticare, cu consecinţe imediate asupra costurilor tratamentului, servicii mai rapide şi mai eficiente, posibilitatea planificării resurselor pe termen lung datorită suportului decizional acordat managementului, studiile statistice, creşterea mobilităţii şi un înalt nivel de confidenţialitate, sunt atuurile cu care Info World se pregăteşte să lanseze Hospital Manager 3.0.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite