Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Comunicarea medic – pacient: confidenţială

16 Noiembrie 2007Soluţia RSA de securizare a portalurilor pentru medici şi pacienţi


Portalurile - ca metodă de facilitare a schimbului de informaţii între medici şi pacienţi - devin o componentă obişnuită în peisajul multor organizaţii de sănătate. Organizaţiile de sănătate de toate mărimile caută metode să răspundă cererilor pacienţilor, medicilor, angajaţilor şi contribuabililor cu un acces rapid la informaţie şi servicii. De altfel, implementarea de portaluri web este privită în multe ţări ca fiind o metodă de a obţine productivitate crescută la costuri rezonabile.


Odată cu intrarea noastră în UE, găurile din sistemul de sănătate vor trebui treptat acoperite cu soluţii de calitate care să permită o comunicare efectivă între medic şi pacient, informarea corectă a pacienţilor şi luarea de decizii, de ambele părţi, în cunoştinţă de cauză. Toate organizaţiile de sănătate, indiferent de mărime şi de specializare, vor trebui să poată răspunde cerinţelor pacienţilor şi medicilor în timp real, în mod coerent şi bidirecţional.
Deşi pare încă utopic, România va trebui să facă paşi mărunţi în modernizarea sistemului sanitar, de aceea nu strică să tragem deja cu ochiul la soluţiile care funcţionează de ani de zile în alte ţări.
Portalurile asigură accesul la informaţii despre pacienţi, aplicaţii clinice şi de business, procese şi resurse din întreaga organizaţie de sănătate. Medicii folosesc portalurile web ca şi unelte productive care accelerează fluxul documentelor clinice şi cresc sensibil serviciile plătite.
Pacienţii folosesc portalurile web pentru a putea înregistra programări, pentru a comunica în mod securizat cu doctorii, pentru a-şi verifica starea contului personal sau pentru a plăti diverse consultanţii, pentru a stoca informaţii despre istoria bolilor lor şi pentru a participa la e-vizite (întâlniri online cu doctorul de specialitate).
Plătitorii (Casele de Asigurări) folosesc şi ei portalurile online, pentru a depune şi clarifica diverse plăţi, pentru a modifica date despre membrii plătitori, etc.
Pe măsură ce tot mai multe organizaţii îşi dezvoltă servicii de portal web, se impun metode de securitate tot mai crescute pentru a proteja informaţiile despre pacienţi şi pentru a respecta cerinţele impuse de Comisia Europeană pentru securitatea datelor. Nu în ultimul rând, reputaţia organizaţiei poate suferi datorită publicităţii negative în cazurile de uz neautorizat al datelor sau acces la date confidenţiale.
EMC, lider mondial în soluţii de managementul informaţiei, prin divizia sa de securitate, RSA, oferă o paletă largă de soluţii de securizare a informaţiei în domeniul sănătăţii. Printre acestea se numără şi soluţia de securizare a portalurilor Medic-Pacient.
Componentele unei astfel de soluţii includ RSA® Access Manager, RSA® Adaptive Authentication for Web şi RSA® Federated Identity Manager.
RSA Access Manager centralizează controlul accesului de la o consolă centralizată de administrare, permiţând organizaţiilor să administreze “cine ce acces are” cu capabilitatea de a delega drepturi speciale anumitor grupuri sau departamente.
RSA Adaptive Authentication for Web asigură balanţa între securitate şi uşurinţa în utilizare, având opţiuni multiple pentru politicile de acces securizat. Metodele de autentificare bazate pe risc folosite de RSA răspund necesităţilor crescânde de securitate ale organizaţiilor de sănătate de a proteja portalurile prin controlul accesului şi a asigura un mecanism de autentificare care să răspundă atât cerinţelor stricte ale organizaţiei, cât şi dorinţei pacienţilor săi de a naviga facil şi intuitiv. Produsul încorporează o întreagă serie de parametri de securitate, incluzând analiza device-urilor, a reţelei şi a computerului şi chiar analiza comportamentului clientului în sine, ca factor secundar de autentificare – pentru a valida o autentificare pozitivă.
RSA Federated Identity Manager livrează o platformă web standard single-sign-on pentru toate domeniile organizaţiei, asigurând userului final o navigare uşoară şi securizată în acelaşi timp, înlăturând logarea multiplă în diverse sisteme. RSA Federated Identity Manager permite autorizarea şi autentificarea în sistemul organizaţiei. Pentru organizaţia de sănătate, folosirea acestui software se traduce în reduceri de costuri datorită modelului de acces distribuit, care permite reducerea drastică a numărului de call-uri pentru resetarea sau pierderea parolelor.


Valoarea soluţiei EMC - RSA
Organizaţiile de sănătate pot alege dintr-o paletă largă de metode de autentificare, dezvoltare şi personalizare, care răspund exact cerinţelor lor unice de securizare. Soluţia prezentată de EMC poate fi dezvoltată plecând de la premiza că vom folosi infrastructura existentă sau servicii hostate de autentificare (ASP).
RSA Secure Web Access for Patient and Provider Portals permite organizaţiilor de sănătate să:
• Schimbe în mod securizat datele sensibile în întreaga organizaţie, între diverse domenii şi departamente;
• Ia decizii despre autentificare, bazat pe cerinţele pacientului, mai curând decât pe limitările tehnologice ale altor soluţii restrictive;
• Asigure ralierea la standardele impuse de HIPAA şi cerinţele de protecţie a datelor impuse de EU;
• Crească încrederea pacientului şi a personalului medical în adoptarea unui mediu online, securizat, cu o experienţă de utilizare pozitivă, eliminând cerinţa pentru login-uri multiple în sistem.


Valentina Frângu,
Technology Consultant EMC România
frangu_valentina@emc.comParerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite
Crina
Am un hipotiroidism indus de iod radioactiv.Am urmat trei saptamani de zile Eutirox 100 mg.Dupa ce iau Eutirox-ul am palpitatii si-mi tremura corpul.Am repetat TSH-ul si este 3,50.Am facut pauza trei zile, a luat iarasi TSH-ul si este 2,90.Nu stiu cat eutirox sa mai iau!Ma puteti ajuta???????
22 Decembrie 2010, 02:47:11