Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Amenajări de data centere cu AVAL NET

16 Noiembrie 2007



Ce este un data center? De ce şi când avem nevoie de un data center? Cum ne ajută un data center să creştem performanţele şi să reducem costurile de întreţinere a echipamentelor?


Data center = server (computer) room = un spaţiu delimitat, special proiectat şi amenajat, astfel încât să asigure condiţiile optime de funcţionare în siguranţă totală, 24h/24, 365 zile/an, a echipamentelor electrice şi electronice pe care le găzduieşte.
Mai simplu spus, o cameră în care serverele dumneavoastră pot funcţiona continuu, la temperatura optimă (deci la performanţe maxime), fără a fi ameninţate de căderi de tensiune, incendii, rău făcători etc. La prima vedere pare o definiţie simplă, dar ce înseamnă ea de fapt? De exemplu: o incintă în care accesul este perfect controlat şi monitorizat, o podea tehnică supraînălţată pe sub care se întinde întreaga reţea electrică şi de date fără să vă încurce în vreun fel, aranjare a rack-urilor pentru un flux optim al aerului cald şi rece (vezi figura), echipamente de climatizare special construite pentru a lucra 24/24, 7/7, un sistem eficient de detecţie şi stingere a incendiilor, izolaţie termică pentru un randament crescut, reţea electrică capabilă să furnizeze capacităţile enorme consumate de servere etc.
Când ştiţi dacă aveţi nevoie de un data center? Dacă aveţi echipamente care în prezent stau într-o cameră obişnuită şi sunt răcite de aparate de aer condiţionat de tip „split“; dacă aveţi în plan achiziţionarea unui număr mare de servere pe care nu ştiţi unde să le găzduiţi; dacă sunteţi bancă, ISP, companie de hosting, institut naţional, universitate etc, atunci ar trebui să aveţi în vedere crearea unui spaţiu dedicat echipamentelor dumneavoastră.
Dar cum vă poate ajuta un data center să reduceţi costurile? Foarte simplu:
– datorită condiţiilor excelente în care funcţionează serverele, puteţi reduce cu mult downtime-ul, ceea ce duce la creşterea productivităţii, şi în final la rezultate foarte bune în activitatea dumneavoastră;
– având la dispoziţie toate uneltele moderne dintr-un data center, managementul serverelor dumneavoastră (şi al incintei în general) este mult mai uşor de realizat, salvând astfel timp şi reducând numărul de operatori;
– într-un data center accesul este controlat, şi de obicei se intră doar pentru a instala sau dezinstala echipamente; niciun cablu de alimentare sau date nu este la vedere; astfel riscul unei avarii „din greşeală“ se elimină.
Etapele amenajării unui data center de mici sau medii dimensiuni sunt:
1. analiza spaţiului existent – pe baza planurilor oferite de beneficiar, facem o analiză a spaţiului disponibil, stabilim numărul de rack-uri ce pot intra în incintă, direcţia fluxului de aer cald-rece, poziţionarea aparatelor de climatizare; se stabilesc aspecte legate de securitatea fizică etc.
2. amenajarea propriu-zisă – durata pentru amenajarea unui data center începe de la două luni, în funcţie de mărime şi de componentele cerute de beneficiar
3. testarea incintei fără echipamente cuprinde operaţiuni ca: pornirea aparatelor de climatizare „în gol“, măsurarea nivelului de zgomot în interiorul şi în exteriorul incintei etc.
4. popularea data center-ului cu echipamentele pe care le va găzdui – beneficiarul poate începe popularea data center-ului cu servere, echipamente de telecomunicaţii etc.
Noi, AVAL NET, vă oferim soluţii complete pentru data centere – de la consultanţă în vederea implementării standardului TIA-942 (standard internaţional referitor la construcţiile şi amenajările de data centere) până la implementarea întregului proiect.


Pentru detalii, vă rugăm folosiţi următoarele date de contact:
Tel.: 0722.201.091
Fax. 031.80.53.491
Email: contact@avalnet.ro



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite