Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Colaborarea cu firmele din parcul ştiinţific MINATECH-RO diversifică tematica de cercetare din INCD-Microtehnologie

16 Noiembrie 2007



Firmele din Parcul ştiintific şi tehnologic de micro- şi nanotehnologii MINATECH-RO au avantajul accesului la echipamentele tehnologice şi de caracterizare de ultimă generaţie din INCD-Microtehnologie (IMT-Bucureşti). La rândul lui, institutul are şansa de a-şi extinde tematica de cercetare. Mai jos au fost selectate câteva exemple de colaborare. Detalii despre firmele respective apar pe site-ul www.minatech.ro.

OPTOTECH
Împreună cu Laboratorul de Fiabilitate din IMT, OPTOTECH SRL a realizat pentru prima oară un sistem constructiv pentru realizarea de micro-biosenzori bazaţi pe inhibiţia procesului de fotosinteză. Sistemul constructiv este compus din următoarele: micro-traductor amperometric, o mini-cuvă pentru procesele electrochimice specifice funcţionării micro-biosenzorului şi sistemul de iluminare, care asigură condiţiile controlate cu privire la procesul de fotosinteză. OPTOTECH a contribuit la primele două elemente. Micro-traductorul amperometric cuprinde un sistem de microelectrozi realizaţi pe un cip (aşchie) de Si, prin utilizarea tehnologiei microelectronice (depuneri succesive de straturi dielectrice - de izolare şi de pasivare - şi straturi de metalizare). Mini-cuva pentru procesele electrochimice este realizată cu ajutorul unui cilidru de teflon asamblat pe colereta ambazei pe care este sudat cipul de Si şi permite accesul electrolitului către microelectrozi.
Controlul optic final al sudurilor conexiunilor firelor de aur de 25 microni.
IMT (coordonator) colaborează cu OPTOTECH şi în derularea noului contract „Micro-biosenzori pentru detecţia de pesticide în probe de mediu şi alimente” (director de proiect Dr. Ing. Lucian Gălăţeanu, lucian.galateanu@imt.ro). Aici OPTOTECH trebuie să găsească soluţii noi, constructive şi/sau tehnologice privind realizarea operaţiilor de montaj a unor subansamble pentru micro-biosenzor.

DDS DIAGNOSTIC S.R.L. şi TELEMEDICA S.A.
Proiectul “Biochip cu Multi-Alergeni realizat prin tehnologia MicroArray (MAMA)”, coordonat de către IMT (director de proiect dr. Irina Kleps, irina.kleps@imt.ro) este rezultatul colaborării cu firmele DDS DIAGNOSTIC şi TELEMEDICA şi are drept scop realizarea unor “biochip”-uri (de tip microarray) pentru diagnosticarea alergiilor şi totodată realizarea unei Platforme pentru caracterizarea electro/optică a Interfeţelor Biohibride (PIB).
În laboratorul NanoBioLab (dotat cu Omni Grid Micro Plotter şi UC4 Scanner (fotografia următoare) din IMT, se vor realiza funcţionalizarea pentru imobilizarea alergenilor, structura tip microarray cu alergeni imobilizaţi). În laboratorul de caracterizare din IMT se vor folosi SEM, AFM, microscopie IR, microscopie optică şi de fluorescenţă.
Un rezultat al colaborarii IMT cu DDS DIAGNOSTIC şi TELEMEDICA este şi proiectul „IMUNOSENSE-Tehnologie pentru realizare arii de imunosenzori miniaturizaţi pentru detecţia ierbicidelor” (director de proiect dr. Ing. Carmen Moldovan, carmen.moldovan@imt.ro), ce îşi propune dezvoltarea tehnologiei de realizare a unei arii de imunosenzori integraţi cu detecţie optică şi electrică pentru detecţia ierbicidelor din alimente şi apă, implicând tehnici de microtehnologie pe substrate de siliciu şi piezoceramic şi tehnici de biologie moleculară disponibile la nivelul consorţiului.
Proiectul va dezvolta şi implementa tehnologii de realizare de imunosenzori integraţi pe substrat semiconductor (siliciu) şi substrat piezoelectric (langasit) pentru analize ultrarapide, cu acurateţe înaltă, cu sensibilitate crescută (cu până la 3 ordine de mărime) comparativ cu tehnica ELISA (tehnica imunochimică folosită la ora actuală) şi cu specificitate crescută faţă de detectarea haptenelor: atrazina, hidroxi-atrazina, 2,6-diclor-benzamida (BAM), 2,6-diclor-benznitril (Diclobenil).

ROMQUARTZ
Romquartz este patenerul IMT în proiectul: “Microsisteme integrate de monitorizare în timp real a parametrilor de foraj pentru optimizarea exploatării resurselor petroliere- MICROSYSOIL” (director de proiect dr. ing. Ileana Cernica, ileana.cernica@imt.ro), care îşi propune dezvoltarea unor tehnologii complexe de realizare a unui microsistem de detecţie în timp real a parametrilor pentru foraj în industria extractivă a petrolului. Aceast proiect are ca aplicaţii industria extracţiei petroliere şi monitorizarea mediului.
Romquartz realizează microsenzorii de temperatură şi de presiune (150-200°C, 800 barr) pe substrat de cuarţ dopat cu germaniu şi pe substrat de langasit. Firma asigură proiectarea şi testarea. Echipamentele de fabricaţie (depunere de straturi subţiri) sunt asigurate de către IMT.

Ing. Ionica Miresteanu,
CTT-Băneasa, INCD-Microtehnologie (www.imt.ro)



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite