Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Joaca de-a 3G

16 Noiembrie 2007



O ştire de ultimă oră anunţă că RCS&RDS renunţă la oferta publică iniţială planificată la începutul lunii noiembrie la bursa din Londra, din cauza condiţiilor pieţei şi că încearcă să obţină un credit sindicalizat de 500 milioane euro (după Business Standard sau US$ dupa Ziarul Financiar. Cu puţin timp în urmă şi Telemobil renunţa la o ofertă de obligaţiuni de US$125 milioane, tot din cauza condiţiilor pieţei.
Orange şi Vodafone, câştigătorii concursului pentru… ultimele două licenţe 3G!

Pe 13 octombrie 2006 se anunţau câştigătorii ultimelor două licenţe 3G: RCS&RDS şi Telemobil şi două surprize. RCS&RDS, operator fără reţea de telefonie mobilă şi fără suportul unui mare operator, era surpriza concursului prin maniera în care câştiga, iar Cosmote prin maniera în care pierdea. Mare favorit, Cosmote, operator de telefonie mobilă cu reţea 2G acoperind astăzi 97% din populaţie şi făcând parte din grupul OTE, pierdea licenţa 3G, ridicând multe semne de întrebare. Să mai amintim că ANRC a refuzat să acorde câştigătorilor licenţă 2G, sau reglementarea roamingului naţional, determinând Deutsche Telekom să nu depună ofertă. Spuneam atunci că marii câştigători ai acestui concurs sunt… Vodafone România şi Orange România.
În ianuarie 2007, RCS&RDS şi Telemobil plătesc prima tranşă şi primesc licenţele 3G, primul primind un milion de numere pentru telefonie mobilă.
RCS&RDS anunţase în noiembrie 2006 lansarea serviciilor 3G în februarie 2007, eveniment aşteptat cu mare interes, care a fost doar un experiment tehnic limitat la două zone mici din Bucureşti şi Otopeni. În mai 2007, RCS&RDS anunţă din nou lansarea serviciilor în 3-6 luni, pentru ca în 9 octombrie 2007, lansarea comercială a serviciilor 3G sa mai fie amânată încă o dată – până la mijlocul anului viitor. În 17 octombrie ziarele anunţau că RCS&RDS oferă de câteva zile, numai în oraşul Oradea, servicii de telefonie mobilă, pe baza licentei 3G. Era al doilea serviciu de telefonie cu mobilitate limitată lansat în Oradea, primul fiind cel oferit de Atlas Telecom din 17 noiembrie 2003.
Au trecut 13 luni de la acordarea ultimelor două licenţe 3G şi nu s-a întâmplat mai nimic, astfel că marii câştigători ai concursului pentru ultimele două licenţe 3G rămân… Vodafone România şi Orange România, lucru care ar trebui să dea de gândit autorităţilor.


Şansele unui nou intrat
RCS&RDS şi chiar Telemobil sunt noi intraţi pe o piaţă, circa 20 milioane SIMuri vândute, care se apropie însă de saturare. Teoria noului intrat, care a încurajat astronomicele licitaţii 3G de la începutul anilor 2000, când piaţa era departe de saturare, nu a fost confirmată, având astăzi prea puţini noi intraţi în Europa: 3 (Anglia, Italia, etc.), susţinut de Hutchison Whampoa, P4 (Polonia), deţinut 70% de fondul privat de investiţii Novator din Islanda şi Netia, care a primit licenţa UMTS în mai 2005 şi a lansat serviciile 3G în martie 2007. Daca 3 ar putea fi considerat un succes pentru că a rezistat pe piaţă de mai mulţi ani (în 2007 are probleme în Anglia), rămâne de văzut cum va evolua P4, al patrulea operator polonez, după amânarea de mai multe ori a lansării. Ambii au beneficiat de roaming naţional!
Ce şanse au RCS&RDS sau Telemobil întro piaţă care se apropie de saturare? Mici, fără roaming naţional sau licenţă 2G, întro piaţă dominată de operatorii GSM900. Foarte mici, fara un partener strategic de anvergură şi finanţare adecvată. Un partener strategic, unul cu anvergură internaţională gen Deutsche Telekom sau Telefonica, ar mări considerabil şansele aducând, pe lângă expertiza industriei si accesul la finantarea internaţională, sinergiile unui mare grup.


Telemobil aşteaptă finanţare de la acţionari
Telemobil a încercat în iulie 2007 o emisiune de obligaţiuni pe piaţa internaţională, eşuată din pricina condiţiilor nefavorabile. La componenta externă ar trebui adăugată şi una internă, dependentă de planul de afaceri prezentat investitorilor: este greu să convingi să se investească într-o afacere bazată pe tehnologia CDMA întro ţară din UE, suma cerută, US$125 milioane, trădând continuitatea în CDMA. Chiar şi în cond
iţiile unor încercări timide de răspândire a tehnologiei CDMA spre Europa, Portugalia şi Cehia, CDMA rămâne o insulă tehnologică în UE, care în ultimii ani s-a dovedit a fi patria tehnologiilor GSM şi UMTS. Din aceste motive, riscul asociat afacerii a fost perceput ridicat.
În septembrie, Telemobil anunţa că renunţă la emisiunea de obligaţiuni şi având sprijinul acţionarilor urmează să găsească alte surse de finanţare. Tot în septembrie, spre finele lunii, Oger Telecom anunţa interesul pentru România, fondul Omnia, unul dintre acţionarii Telemobil (prin Inquam) fiind deţinută tot de familia fostul premier al Libanului Rafiq Hariri, cea care deţine şi Oger Telecom. Lucrurile par a se precipita şi în 29 octombrie Business Standard şi Ziarul Financiar anunţă că grupul Saudi Oger va prelua, până la finele anului, pachetul de 45,76% deţinut de Qualcomm la Inquam, acţionarul majoritar Telemobil. Ziarul Financiar mai anunţa că Telemobil va lansa serviciile 3G în al doilea trimestru al anului 2008, într-o primă etapă urmând a fi acoperite 19 orase. „Vrem sa fim prezenţi pe piaţa serviciilor 3G până la 30 iunie 2008, când va avea loc prima etapă de evaluare a procesului de dezvoltare a reţelei, conform prevederilor din caietul de sarcini al licenţei... Ne-am propus ca, până la finele anului viitor, reţeaua 3G să acopere mai mult de 110 oraşe din ţară. În 2008, compania va investi circa 60 milioane dolari în lansarea serviciilor 3G şi extinderea reţelei CDMA.“, spunea Piermario diPietro, director executiv Telemobil. Să înţelegem că Oger Telecom va permite continuarea cu „insula tehologică CDMA“, sau că încă nu s-a ajuns la o înţelegere? Oricum, ştirea despre preluarea Telemobil de către Oger Telecom nu am găsit-o decat în România.


Valoarea RCS&RDS, triplată în două luni şi două săptămâni!
Presa anunţa, încă din vară, că RCS&RDS intenţionează listarea la bursa din Londra: mărirea capitalului prin emiterea de certificate globale de depozit, în limita a 15% din numărul de acţiuni al companiei. Emisiunea de certificate globale de depozit urma să fie lansată spre finele anului şi reprezenta acţiuni nominative preferenţiale cu dividend prioritar şi fără drept de vot.
Pegătind listarea la bursa din Londra, RCS&RDS devine şi mai agresivă în promovarea serviciilor cu scopul de a strânge cât mai repede câţi mai mulţi utilizatori şi de a deveni astfel mai atractivă: instalarea gratis din iunie 2007, telefonie fixă gratis din iulie. Iar cifrele de la mijlocul anului: 1,34 milioane relaţii contractuale pentru servicii de cablu TV, 1,73 milioane pentru servicii DTH, 590.000 pentru servicii Internet şi 862.000 pentru servicii de telefonie (la finele lunii septembrie avea un milion utilizatori telefonie).
În paralel, se constată o altă campanie. Ziarul Financiar din 30 iulie 2007 evalua RCS&RDS la circa € 750 milioane, pentru ca acelaşi ziar în 2 august 2007 să evalueze operatorul între US$1,5 şi US$2 miliarde! Business Standard din 2 octombrie intră în joc şi plusează – US$2,575 miliarde (€ 1,816 miliarde), pentru ca Ziarul Financiar din 9 octombrie să titreze pe prima pagina, chiar sub titlul ziarului - «RCS&RDS va fi evaluată la 2,5 miliarde euro prin listarea la Bursa din Londra!» Dacă o spune Ziarul Financiar, aşa o fi, or fi zis unii dintre cititorii ziarului.
Este dificil de făcut o evaluare a operatorului RCS§RDS atât vreme cât singurele informaţii financiare prevăzute în prospect - ‘La 31.12.2006, societatea a înregistrat venituri în valoare de 297,1 milioane US$ şi EBITDA de 109,0 milioane - nu conduc la estimările prea optimiste din Ziarul Financiar.
RCS&RDS amână din nou lansarea serviciilor 3G la mijlocul anului 2008
Misterul acestei creşteri spectaculoase, triplarea valorii companiei în două luni şi două săptămâni (în 30 iulie 750 de milioane de euro, în 9 octombrie – 2,5 miliarde euro), precum Făt-Frumos, cel din poveste, avea să-l dezlege o ştire publicată în seara zilei de 9 octombrie de Ziarul Financiar – «RCS&RDS a amânat pentru a doua jumătate a anului viitor lansarea serviciilor de telefonie mobila, programată iniţial pentru sfârşitul acestui an. Intenţia RCS&RDS este ca la jumătatea anului viitor serviciile de telefonie mobilă să fie disponibile pentru o jumătate din populaţia României.» Această ştire este completată de o alta, din 7 noiembrie - RCS&RDS renunţă la listarea la bursa din Londra, invocându-se, ca şi în cazul Telemobil, condiţiile pieţei şi încearcă să obţină un credit sindicalizat de 500 de milioane de euro! Telemobil nu a reuşit să atragă US$125 milioane, din cauza condiţiilor pietei, iar RCS&RDS doreşte de cinci ori mai mult, o jumătate de miliard euro conform Business Standard, imediat după ce Standard&Poor’s înrăutăţea perspectiva de rating a României de la stabilă la negativă! Sa amintim ca cel mai mare imprumut obţinut de operatorii GSM900 pentru lansarea şi operarea serviciilor 2G nu a depasit US$ 300 milioane (august 2002, MobiFon) şi că industria era departe de saturare. Daca împrumutul se va obţine, mă întreb cu ce costuri?


O licenţă 3G pentru Cosmote!
Este evident că folosirea ultimelor două licenţe 3G este în impas, readucând, de data aceasta în 3G, competiţia în doi, duopolul, de care România a avut parte multă vreme, până la lansarea Cosmote. Posesorii ultimelor două licenţe 3G au probleme cu finanţarea construirii reţelelor şi lansării serviciilor, iar în tot acest timp autorităţile nu au prezentat nicio poziţie publică faţă de nefolosirea unor resurse naţionale limitate, faţă de lipsa de competiţie ‘din 3G’. ANRCTI asistă liniştit la joaca de-a 3G, aşteptând să vină sorocul pentru prima verificare a respectării angajamentelor asumate, mijlocul anului viitor, când ar putea decide anularea licenţei care nu satisface cerinţele licenţei. Ar fi prea târziu – ar însemna pierderea a un an şi jumătate, competiţie slabă şi nu numai.
S-ar putea face totuşi ceva pentru a curma joaca de-a 3G. Cum câştigătorii ultimelor două licenţe 3G nu dau semne că s-ar grăbi cu lansarea comercială a serviciilor şi cum Cosmote România are bani şi condiţiile necesare (reţea 2G, apartenenţa la un grup regional) pentru a construi o afacere 3G care să concureze cu Vodafone şi Orange, ANRCTI ar trebui să-i acorde licenţă 3G. O licenţă 3G pentru Cosmote România ar precipita lucrurile, i-ar determina pe posesorii ultimelor două licenţe 3G să ia rapid o decizie, ar creşte competiţia. Ar fi în interesul României să avem competiţie în 3G!
PS: Cosmote România ar putea să aştepte recomandarea UE, care să-i permită să ofere servicii 3G în benzile de 900MHz şi 1800 MHz, promisă pentru anul viitor, însă ar fi păcat să pierdem vremea asistând la joaca de-a 3G.

Nicolae Oaca
nicolae.oaca@gmail.com



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite