Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Solutii informatice bancare

08 Septembrie 2004



"Mediul bancar ofera clientilor tot mai multe servicii bazate pe solutii informatice. In momentul de fata, 21 de banci de pe piata romaneasca dispun de instrumente de plata cu acces la distanta, 18 dintre aceste aplicatii fiind avizate de MCTI, dintre care, pana in acest moment, 5 auditate din punct de vedere a securitatii de catre experti independenti, certificati ca auditori de sisteme informatice - CISA. Alte 10 sunt in curs de avizare de catre MCTI.


Asigurarea conditiilor de securitate a serviciilor electronice bancare si a operatiunilor ne preocupa in egala masura, avand in vedere ca, doar in trimestrul al II-lea al acestui an, peste 2 miliarde euro si alte peste 230.000 de miliarde in lei au fost tranzactionate de catre banci prin instrumente de plata online. In prezent, exista aproape 28.000 utilizatori ai cel putin unui instrument de tip Internet banking, home banking sau mobile banking fata de 14.000 in cel de-al doilea trimestru al anului trecut." a declarat Adriana Ticau, Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.


21 din cele 39 de banci active pe piata romaneasca pun la dispozitia clientilor 28 de instrumente de plata cu acces la distanta, 14 dintre acestea fiind solutii de Internet Banking, 12 de Home Banking si 2 de Mobile Banking. 13 dintre instrumentele de plata cu acces la distanta au fost auditate din punct de vedere al securitatii in conformitate cu Ordinul 16/2003. 5 aplicatii de tip Internet Banking, Home Banking si Mobile Banking au primit avizul in conformitate cu Ordinul 218/2004, urmand ca pe baza aceluiasi act normativ sa fie eliberate avize pentru alte 10 astfel de solutii informatice dupa evaluarea documentatiei depuse.


Ordinul nr. 218/2004 privind procedura avizare a instrumentelor de plata cu acces la distanta de tipul aplicatiilor Internet Banking sau Home Banking, care abroga Ordinul 16/2003, se aplica bancilor din Romania si reglementeaza procesul de eliberare a avizului tehnic in conformitate cu prevederile Regulamentului nr. 4/2002 emis de Banca Nationala a Romaniei privind tranzactiile efectuate prin intermediul instrumentelor de plata electronica si relatiile dintre participantii la aceste tranzactii.


In conformitate cu noul Ordin, avizul se elibereaza in urma prezentarii unei opinii de audit intocmite de o o persoana certificata ca auditor de sisteme informatice - CISA din punct de vedere a securitatii solutiei informatice sau a produselor continute in aceasta. In mod cumulativ, trebuie depusa la MCTI o declaratie care sa demonstreze impartialitatea auditorului fata de sistemele controlate.


Avizul eliberat de MCTI reprezinta dovada verificarii sistemului informatic al bancii, prin intermediul careia este oferit un instrument de plata la distanta, acesta trebuind sa indeplineasca cerinte minime de securitate precum: confidentialitatea si integritatea tranzactiilor, protectia datelor cu caracter personal, pastrarea secretului bancar, impiedicarea, detectarea si monitorizarea accesului neautorizat in sistem etc.


Instrumentele de plata la distanta permit utilizatorului accesul direct la fondurile sale, efectuarea de plati sau transferul de fonduri, cu ajutorul acestor instrumente putand fi obtinute informatii privind situatia conturilor si a operatiunilor realizate de catre utilizator.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite