Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> IT&C >> Stiri si comunicate

Gartner dixit: costul licențelor software va scădea!

23 Noiembrie 2007



Cabinetul de analiza Gartner a realizat un nou studiu ale carui concluzii sunt ingrijoratoare pentru marii editori software – la ora actuala exista toate conditiile unei scaderi constante a costurilor licentelor software.


Principalele cauze invocate de cabinetul de analiza sunt: atractivitatea crescuta a aplicatiilor open source, evolutia rapida a solutiilor „gazduite“ (de tipul SaaS), dezvoltarea arhitecturii SOA, dezvoltarea serviciilor web si cererea in crestere din tarile emergente. Gartner lanseaza astfel un avertisment la adresa editorilor software, subliniind faptul ca, daca acestia doresc sa faca fata cu succes noilor concurenti, trebuie sa reduca preturile licentelor. Conform sursei citate, situatia se va modifica semnificativ in urmatorii 5-10 ani, marja de negociere devenind mult mai mare.


Unul dintre principalii factori care vor influenta aceasta evolutie este explozia inregistrata de serviciile Software as a Service (SaaS). Conform estimarilor Gartner, pana in 2011, 25% din livrarile de software la nivel mondial vor fi realizate sub aceasta forma. Un alt factor cu influenta de lunga durata il reprezinta interesul in crestere manifestat pentru software-ul open source, care se va materializa concret in software de o calitate superioara si mai ieftin.


Mondializarea isi a aduce si ea aportul la scaderea peturilor, prin dezvoltarea conceptului de arhitectura orientata pe servicii (SOA) si a serviciilor web, companiile putand recurge, treptat, la servicii on-line furnizate de tari emergente cu inalt nivel de competente in domeniul IT&C. Conform analistilor Gartner, demersul (ce poate fi asimilat modelului de offshoring) este mai putin riscant, deoarece nu implica dezvoltari complexe, ci se limiteaza la o functionalitate clar determinata a unei aplicatii. Nu in ultimul rand, o presiune constanta este cererea in crestere inregistrata in tari emergente precum India, China, Brazilia etc., care va obliga editorii de solutii software sa opereze modificari substantiale ale tarifelor practicate pentru a putea castiga teren pe aceste piete in plina dezvoltare.


In concluzie, o veste ingrijoratoare pentru marii jucatori de pe piata solutiilor software, dar o veste buna pentru companii, care au sanse sa-si reduca bugetele alocate solutiilor si licentelor IT&C.





Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite