Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Romania gazduieste un sit de root-servere

08 Septembrie 2004



ANISP anunta ca au fost instalate in nodul metropolitan RoNIX din Bucuresti echipamentele care gazduiesc o copie a serverului de nume de domenii "i.root-servers", reprezentand prima copie din Europa Centrala si de Est a unui root-server.


Din 3 septembrie 2004 caile catre site-ul "i.root-servers" prin RoNIX sunt functionale. Prin activarea accesului local catre copia "i.root-servers" instalata la Bucuresti in locatia RoNIX, se asigura utilizatorilor furnizorilor de acces Internet, membri RoNIX, navigarea mai rapida pe Internet, cererile de translatare primare "nume de domeniu - adresa IP" urmand a fi facute si rezolvate mai rapid pe plan local, fiind astfel protejate la eventuale dificultati in accesarea externa a serverelor principale.


Sistemul numelor de domeniu (DNS - Domain Name System) este o componenta esentiala si indispensabila a Internetului. El furnizeaza o legatura fundamentala intre utilizatorii umani si infrastructura de rutare a Internetului, asociind numelor de domenii adrese IP folosite de echipamentele de comunicatie. In prezent, DNS este o ierarhie constituita dintr-un numar de 13 root-servere, alaturi de un numar de alte 45 de copii (instante) ale acestora, disponibile la cele mai importante puncte de concentrare a traficului (InterExchange-uri) la nivel mondial.


Prin instalarea si punerea in functiune a site-ului "i.root-servers" la RoNIX, Bucurestiul se adauga listei selecte a celorlalte mari metropole care au reusit, pana in prezent, sa gazduiasca un root-server de nume de domenii, adica elemente din infrastructura pentru guvernarea Internetului. Gazduirea si activarea root name server-ului din grupul "i-root-servers" aduce prestigiu ANISP si comunitatii furnizorilor de servicii Internet din Romania, inscriindu-ne definitiv in randul celor implicati in dezvoltarea Internetului.


Instalarea serverului de root-name DNS la RoNIX s-a facut in conformitate cu Acordul-cadru semnat de catre ANISP, asociatia nationala a furnizorilor de Internet, retele si servicii de comunicatii electronice din Romania, cu organizatia Autonomica (Suedia), care adminstreaza "i.root-server" si ca urmarea activitatii sustinute in cadrul Asociatiei Internet eXchange-urilor din Europa (Euro-IX), din care ANISP face parte.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Daniel Hangan
Bravo ma baieti. Distractie maxima din 2004. Asta a facut parte din acordul privind intrarea Romaniei in NATO? S-au e tot o acadea din aia de supt pula cu barierele energetice din muntii Bucegi?
17 Martie 2017, 06:01:08