Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Windows Vista, loved or hated?

15 Decembrie 2007



La un an de la lansare, cifrele de vânzãri pentru Windows Vista sunt mulţumitoare - cel puţin la nivelul declaraţiilor oficiale - pentru Microsoft. Dar nu aş spune cã sistemul de operare, în termeni neaoşi, a rupt gura târgului. În România, principalul motor al penetrãrii Vista a fost piaţa de retail, cu precãdere laptopurile cu SO preinstalat, ale cãror vânzãri au înregistrat o creştere acceleratã. În ultimele luni, prea puţini distribuitori au mai adus echipamente cu XP preinstalat. (Chiar mi-a fost greu sã gãsesc un laptop ce urma sã fie ataşat unui echipament medical al cãrui software nu rula pe Vista.) Ca imagine generalã, utilizatorii nu par foarte încântaţi de resursele consumate (feedback-ul colegilor de redacţie...), presa nominalizeazã XP drept „cel mai mare concurent al Vista“, iar Microsoft a anunţat deja un roadmap pentru Windows 7, noua generaţie a sistemului de operare, disponibil probabil în 2010.
Cred cã Vista nu a fãcut impresie bunã şi pe motiv cã, probabil, a fost sub aşteptãrile utilizatorilor. S-a vorbit atât de mult despre acest OS, încât piaţa se aştepta la ceva revoluţionar. Aceasta în contextul în care XP-ul a funcţionat mulţumitor şi multã lume nu ar avea motiv sã renunţe la acest OS decât pentru o altã licenţã OEM, la schimbarea PC-ului. Şi, conform principiului ,, if It’s Not Broken, don’t Fix It“ poate nici atunci. Mai mult, un utilizator rutinat are pretenţia ca un PC cu procesor dual-core şi 1GB RAM sã ruleze simţitor mai rapid, lucru pe care Vista, din pãcate, nu
l-a reuşit. Laptopul meu actual, cu o configuraţie peste medie (procesor Intel duo, memorie graficã dedicatã etc.) care ruleazã Vista, se mişcã la fel de bine ca predecesorul cu procesor AMD şi doar 512 MB RAM (din care o parte erau share pentru graficã) pe care rulam XP. Este adevãrat, pentru mine conteazã mai mult facilitãţile de cãutare şi indexare a documentelor existente în Vista decât viteza de lucru, dar nu aş paria cã toatã lumea gândeşte la fel.
Îmi place cã am un preview al ferestrelor deschise în bara de start, îmi plac şi gadget-urile pentru desktop, dar cel mai mult îmi place sistemul de indexare al documentelor. Am mii de fişiere text, adunate în mai mulţi ani, articole, materiale de documentare etc., iar posibilitatea adãugãrii de tag-uri sau alte detalii care sã îmi facã munca de cãutare mai facilã este pentru mine adevãrata valoare a Vista. Am scris aceasta şi anul trecut, dupã primele teste, cã nu accesul la informaţii este relevant în Vista, ci gãsirea informaţiilor relevante. Ce a câştigat aici însã Windows Vista a pierdut la meeting expectations, adicã nu a fost atât de revoluţionar pe cât se aştepta piaţa.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite