Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

FSC ţinteşte echilibrul īntre performanţa economică şi ecologie

15 Decembrie 2007



Producătorul german va deveni prima companie cu o gamă completă de produse clasificate „green IT”.


Sub egida „For a better business. For a better planet”, Fujitsu Siemens Computers a anunţat, în cadrul forumului european VISIT 2007, iniţiativa prin care doreşte atingerea unui echilibru între performanţele economice cerute de acţionari şi măsurile ecologice necesare pentru conservarea planetei. Obiectivul evenimentului, la care au participat parteneri şi jurnalişti din întreaga lume, a fost să arate că obiectivele de afaceri pot fi atinse fără afectarea mediului înconjurător şi că profitabilitatea nu este afectată de orientarea produselor şi serviciilor către strategia „green IT”. Ideea centrală este că obiective, precum creşterea cifrei de afaceri sau a profitului, pot fi atinse şi printr-o abordare responsabilă a politicii de mediu, pentru că reciclarea unor materiale, reducerea consumului de energie, optimizarea împachetării şi transportului, eliminarea substanţelor toxice, sunt în egală măsură norme ecologice, dar şi măsuri de creştere a eficienţei. Bernd Bischoff, Fujitsu Siemens Computers CEO, a afirmat că „urmărim un echilibru între avantajele economice - creşterea flexibilităţii, reducerea complexităţii produselor, reducerea costurilor de producţie şi distribuţie - şi cele ecologice - reducerea consumului de energie, reciclarea materialelor etc. Nu se pune problema de a alege între acestea, iar de aici provine motto-ul evenimentului: „For a better business. For a better planet”, iar cele două categorii de avantaje se contopesc”.


Un eveniment verde
Nu doar tematica, ci şi evenimentul în sine a fost unul „green”. Conform organizatorilor, materialele folosite la realizarea standurilor au fost reciclabile, utilizarea hârtiei a fost redusă la maxim, iar unele dintre autovehiculele ce au transportat invitaţii foloseau gazele naturale drept combustibil. Inclusiv catering-ul a fost unul bazat pe produse locale şi ecologice. Evenimentul a primit, din partea autorităţilor germane, un certificat de neutralitate climaterică.
Atenţia pe care FSC o acordă mediului nu este de dată recentă, ci a început din 1988, prin deschiderea primului centru de reciclare. Totuşi, aceste iniţiative s-au accelerat în ultimii ani pe măsură ce analişti, politicieni şi jurnalişti, au tras tot mai multe semnale asupra încălzirii globale a planetei. FSC este compania care a lansat primul PC verde şi a implementat standardele europene WEE (disposal of Waste, Electrical and Electronical Equipment at end of life) şi RoHS (Restriction of the use of certain Hazardous Substances) cu multă vreme înainte de termenul cerut de autorităţi.
Chiar dacă energia electrică s-a scumpit constant, consumul s-a dublat în ultimii cinci ani, iar analizele afirmă că se va dubla iarăşi până în anul 2011. Industria IT nu este străină de creşterea consumului de energie, iar studiile arată că pentru fiecare euro cheltuit pe un PC, se vor cheltui alţi 50 de eurocenţi pe electricitate. Mai mult, în cazul Data Center-elor, o cantitate de energie similară celei consumate pentru funcţionarea serverelor sau sistemelor de stocare va fi consumată suplimentar şi pentru răcirea acestora. Conform lui Bernd Bischoff, echipamentele IT sunt responsabile pentru 2% din emisiile globale de CO2.
Pentru a combate aceste efecte, Bernd Bischoff a afirmat că FSC va fi primul vendor IT a cărui gamă de produse va fi în întregime ecologică, fără ca respectarea acestor reglementări să aducă o creştere a costurilor suportate de clienţi. Astfel, FSC a lansat deja un monitor al cărui consum este zero în regim sleep, precum şi unul dintre cele mai „ecologice servere”, PRIMERGY TX120. Acesta este cel mai mic şi mai silenţios server din categoria sa, iar consumul de energie este cu 40% mai mic decât alte modele similare: 143W cu un procesor Xeon sau chiar mai mic dacă procesorul este un Celeron. Astfel, emisia de CO2 asociată producerii şi exploatării lui este cea mai redusă la nivel de industrie.
Bernd Bischoff a afirmat că orientarea FSC către produsele ecologice este o strategie de viitor şi că deocamdată nu acestea sunt criterii principale de achiziţie a echipamentelor IT. Însă pe măsură ce oamenii şi companiile vor înţelege importanţa conservării energiei şi a planetei, această strategie se va dovedi foarte eficientă.


Green IT creşte în importanţă
Chiar dacă eforturile de aliniere la politica „green IT” nu sunt încă apreciate în mod real, Fujitsu Siemens Computers a primit o diplomă de recunoaştere a acestor merite din partea Ministerului Mediului din landul german Bavaria, ceea ce se poate spune că este un început. Mai mult, studiile IDC arată că tot mai multe companii, la nivel global, încep să arate interes pentru echipamentele IT ecologice. Astfel, conform IDC Green IT Survey, peste 50% dintre clienţi au în vedere acest criteriu la selectarea unui furnizor. Mai bine de o treime dintre clienţi au considerat importantă sau foarte importantă etichetarea unui produs ca ecologic, iar peste 80% dintre manageri sunt de părere că subiectul „green IT” va deveni mai relevant pentru compania lor. Una dintre concluziile studiului IDC este că principalul factor de presiune pentru adoptarea produselor „green” va fi de ordin economic, mai exact reducerea costurilor operaţionale, deci consumul cât mai mic de energie va fi atracţia majoră. Din acest punct de vedere, Bernd Bischoff consideră că se impune etichetarea produselor IT în funcţie de consum, aşa cum se procedează standard în industria produselor electrocasnice, deoarece o catalogare pe clase de consum (C, B, A, A+) ar fi extrem de utilă în edificarea cumpărătorilor.


Noutăţi la VISIT 2007
Evenimentul nu a abordat doar politica ecologică a FSC, ci şi lansarea unor produse sau servicii noi, proprii sau ale partenerilor:
Flexframe Infrastructure - prima platformă standard pentru susţinerea infrastructurilor IT orientate către servicii, o soluţie ce reduce complexitatea administrării unui Data Center;
x10sure 2.0 - versiune îmbunătăţită prin adăugarea de capabilităţi de virtualizare pentru creşterea disponibilităţii şi posibilităţilor de consolidare, destinată serverelor ce rulează Windows;
LIFEBOOK S7210 - cel mai nou laptop din seria profesională a FSC, ce integrează tehnologia UMTS/SUPA pentru conexiuni mobile de mare viteză. Modelul este prevăzut cu func-ţia EcoButton, ce creşte autonomia bateriei cu 10 %;
AMILO Si2636 - un model de portabil foarte stilizat, ce combină tehnologia de ultimă oră cu design-ul glossy;
CELSIUS - o nouă serie de staţii de lucru, ce conţine patru modele bazate pe procesoare Quad-Core de la Intel şi care acoperă o gamă extinsă de cerinţe din partea utilizatorilor.
Totodată, Bernd Bischoff a anunţat şi rezultatele financiare ale companiei pentru primul semestru al anului fiscal 2007 (aprilie-septembrie). Astfel, profitul companiei înainte de taxe a crescut cu 10 milioane euro, de la 4 la 14 milioane de euro, iar profitul operaţional a crescut cu 11 procente, atingând 20 de milioane de euro. Cifra totală de afaceri a atins valoarea de 3011 de miliarde de euro, cu aproape două procente mai mică decât perioada similară a anului trecut. Scăderea se datorează evoluţiei generale negative pe pieţele vest-europene şi a fost oarecum temperată de creşterile constante înregistrate pe pieţele din Est, inclusiv România.
De asemenea, cifra de afaceri a fost afectată şi de scăderea cu 10 procente a preţului mediu de achiziţie (Average Selling Price). Conform previziunilor analiştilor, scăderea preţurilor nu poate continua pe termen lung, deja majoritatea producătorilor de PC-uri lucrând la limita profitabilităţii. Din acelaşi motiv, Fujitsu Siemens Computers se orientează către zone de business cu valoare adăugată mai mare din categoria Mobilitate şi Dynamic Data Center, mai ales că Divizia de Servicii, preluată în 2005 de la Siemens, este acum complet integrată. Această tendinţă se observă şi pe piaţa românească, unde veniturile realizate de reprezentanţa locală din vânzările de servere, soluţii stocare şi servicii asociate au crescut considerabil în ultimul semestru.


Gabriel Vasile



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite