Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Piaţa de BI se consolidează

16 Decembrie 2007



SAP şi IBM au liber la achiziţii


Dupa ce a primit acordul acţionarilor, editorul german de soluţii software SAP a primit recent şi acordul oficialilor europeni pentru finalizarea achiziţiei companiei Business Objects. Acordul CE stipulează clar că entitatea SAP-Business Objects nu va avea o poziţie de monopol şi că există încă suficienţi furnizori alternativi. Pentru a încheia achiziţia companiei franco-americane, SAP, numărul unu mondial pe piaţa de software, va trebui să plătească 4,8 miliarde de euro pentru editorul de soluţii de Business Intelligence (respectiv un preţ de 42 de euro per acţiune). De menţionat că, la randul său, Business Objects a avut în ultima perioadă o serie de achiziţii profitabile, cum ar fi compania Cartesis (proces de achiziţie finalizat în iunie a.c.), ale cărui soluţii au fost deja integrate în suita Business Objects EPM (Entreprise Performance Management) XI şi BI. Soluţia reuneşte funcţiile EPM cu cele ale unei platforme de BI şi EIM (Entreprise Information Management). La momentul anunţului intenţiei de achiziţie din partea SAP, conform analiştilor financiari, compania franco-americană depăşise faza de consolidare a achiziţiei, înregistrând o triplare a beneficiului net şi o creştere a vânzărilor de licenţe cu 21%. Totodată, în iunie a.c., Business Objects a anunţat achiziţia companiei germane Fuzzy! Informatik, editor de soluţii de Data Quality Management. Cu această achiziţie, Business Objects şi-a consolidat din nou oferta de aplicaţii EIM.
Simultan cu anunţarea acordului CE pentru achiziţia Business Objects de către SAP, IBM a primit şi el undă verde de la Federal Trade Commission pentru preluarea Cognos. Ca urmare, Big Blue trebuie să plătească 4,9 miliarde de dolari pentru a putea achiziţiona unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa mondială de BI (oferta a fost de 58 de dolari per acţiune). Creată în 1969, societatea canadiană Cognos ocupă în clasamentele realizate de IDC locul 1 în rândul editorilor independenti, „pure play“, de soluţii EPM. Cu peste 4.000 de angajaţi, compania a realizat o cifră de afaceri de 979 milioane de dolari (US), previziunile pentru 2008 fiind de aproximativ 1,1 miliarde. Graţie celor 3.000 de parteneri, Cognos are printre clienţi 80% din marile companii prezente în clasamentul Fortune 1000 (dintre care 19 din primele 20 de bănci europene şi americane). Alegerea Cognos de către IBM nu este întâmplătoare, cele două companii colaborând de peste 15 ani. (Cea mai recentă materializare a acestui parteneriat datează din 2006, când cele două companii au lansat Blueprint Risk Adjusted Profitability, un instrument dedicat top-managementului din zona financiar-bancară. Soluţia reuneşte aplicaţiile de BI Cognos 8 Planning şi Banking Data Warehouse, de la IBM, beneficiind de experienţa diviziei Global Business Services de la IBM în materie de servicii financiare.) Revenind însă la achiziţie, trebuie amintit că, la rândul său, şi Cognos a finalizat anul acesta achiziţia companiei americane Applix, specializată în soluţii de BI pe zona financiară.
Toate aceste achiziţii confirmă fenomenul de consolidare al pieţei soluţiilor de BI ce a avut loc în ultimul an. Oracle a finalizat şi el achiziţionarea Hyperion (pentru 3,3 miliarde de dolari), lansând deja prima aplicaţie de EPM sub acest brand, iar SAP, înainte de a-şi anunţa intenţia de a prelua Business Objects, a achiziţionat OutlookSoft. Rămâne de văzut cum va reacţiona Microsoft în faţa tuturor acestor mutări pe piaţă. (R.G.)



Tags: BI, SAP, IBM

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite