Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

UAV-IT Incubator - Servicii şi posibilităţi de cercetare pentru IMM-uri

16 Decembrie 2007



Incubatorul Tehnologic şi de Afaceri al Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad este o entitate de CD care sprijină atât firmele inovative, cât şi activitatea de cercetare a Universităţii. În urma rezultatelor cercetării, a infrastructurii, a laboratoarelor performante şi a colectivului de profesori, UAV-IT Incubator, după un an de funcţionare în baza unui proiect finanţat de ANCS prin programul INFRATECH, oferă noi game de servicii şi posibilităţi de CD destinate IMM-urilor şi altor centre de cercetare.

1. Analiză de macromolecule sintetice şi naturale, probe complexe de natură alimentară, medicală, de mediu, analiză pe baza spectrelor de masă
Cercetarea pune accentul pe tehnicile neinvazive sau minim invazive, privind bolile cerebrale şi conexe, dezvoltarea umană şi îmbătrânirea, urmărind explorarea proceselor de îmbătrânire normală şi a modului în care activitatea craniană interacţionează cu sistemul genetic şi mediul ambiant, în condiţii normale, cât şi în cazul bolilor creierului.
Colectivul de spectrometrie de masă a pus la punct o noua tehnică, materializată printr-un set de algoritmi aplicaţi într-un soft al firmei germane BET2-Software, în curs de brevetare în Germania. Această tehnică îmbunătăţeşte eficienţa a două metode de investigare chimică, spectrometria de masă şi chimia computaţională. Softul PC dezvoltat permite, în premieră:
n Identificarea structurii chimice a substanţelor izomere având spectre de masa similare
n Verificarea şi optimizarea mecanismelor proceselor de fragmentare din spectrometrul de masă
n Stabilirea datelor termodinamice optime obţinute cu ajutorul diverselor metode cuanto-chimice
Contact: Zamfir Alina Diana (zamfir@uni-muenster.de)

2.
a) Investigarea caracteristicilor fizico-chimice ale alimentelor, intermediarilor şi auxiliarilor de interes pentru tehnologiile alimentare (catalizatori polimerici, aditivi, antioxidanţi, sisteme disperse etc.)
b) Studii cinetice si catalitice
c) Separarea şi identificarea compuşilor din extracte naturale
d) Analiza activităţii antioxidante ale extractelor şi compuşilor naturali
Cercetările în cadrul laboratorului au fost axate şi pe studiul activităţii antioxidante a unor extracte din plante (apoase şi alcoolice). Grupul nostru de cercetători a fost primul care a definit foarte clar, în literatura de specialitate, noţiunile de capacitate şi putere. Cercetările continuă în sensul găsirii unor combinaţii optime de extracte naturale care să înlocuiască produşii sintetici cu efect antioxidant de pe piaţă. O altă reuşită a fost identificarea câtorva zeci de compuşi volatili prezenţi în tincturile a nu mai puţin de 11 plante utilizate în bucătăria şi medicina românească.
Prin analizele efectuate se pot oferi următoarele facilităţi:
•Metode fizico-chimice de analiză: spectrofotometrice, cromatografice, refractometrice, polarimetrice, termice
•Metode ultrarapide de dozare a azotului total
•Metode catalitice şi enzimatice
Contact: prof.univ.dr. Cornelia Idiţoiu (corneliaiditoiu@yahoo.com)

3. Studii bioelectrochimice asupra poluării mediului, chimiei alimentare, monitorizarea chimică a biotehnologiilor
Departamentul de ştiinte chimice şi biologice urmăreşte găsirea unor tehnologii moderne din domeniul galvanotehnicii:
•depuneri electrochimice de nichel lucios pe substrat metalic şi mase plastice
•lustruirea electrochimică a acoperirilor metalice şi a oţelurilor inoxidabile
S-au propus compoziţii noi pentru adaosurile de luciu şi procedee de lustruire electroctrochimice. Studiile întreprinse fac obiectul a patru brevete.
Facilităţi oferite:
•Analize simple (măsurători de pH, conductibilitate, de oxigen dizolvat, voltamograme ciclice)
•Analize complexe, precum metode electrochimice de analiză, imobilizări de material biologic pe diverse suporturi, şi/sau construire şi optimizare de biosenzori, studii cinetice
•Cursuri intensive de perfecţionare în metode bioelectrochimice.
Contact: conf. univ. dr. Florentin Munteanu (forentina_daniela@yahoo.com)

4. HACCP
Datorită riscurilor asupra sănătăţii şi securităţii consumatorilor, industria alimentară a devenit unul dintre cele mai reglementate sectoare.
Sistemul HACCP (siguranţa şi igiena alimentelor) este destinat tuturor operatorilor din domeniul alimentelor de pe teritoriul UE
HACCP reprezintă o abordare preventivă a controlului alimentelor ce identifică şi controlează pericolele de transmitere a bolii de la aliment la om.
Implementarea sistemului HACCP se realizează în baza ghidului, care va conţine: documentaţia necesară; instructajul echipei HACCP şi pregătirea angajaţilor pentru practicarea şi menţinerea sistemului pe viitor; Printr-o inspecţie preliminară se vor stabili situaţia şi condiţiile existente, iar în urma analizelor pe teren se determină punctele critice de control; concomitent, se înregistrează cerinţele legate de protecţia muncii, de PSI, de alte tehnici de protecţie, de igienă şi de produse chimice cu risc.
Contact: conf.univ.dr. Oana Brînzan (oanabrinzan@yahoo.com)

5. Reţeaua de producători agricoli fără graniţe
Proiectul Interreg III/A, HURO0602/001 are ca obiectiv realizarea unei reţele informatice de care să beneficieze producătorii agricoli de legume şi fructe din 2 judeţe transfrontaliere: Arad şi Bekes. Programul realizează o bază de date formată din producători, baza dezvoltării relaţiilor transfrontaliere dintre producătorii de legume fructe. Cei înscrişi în reţea vor putea obţine uşor şi rapid informaţii privitoare la posibilităţi de valorificare a producţiei, nevoile de produse existente pe piaţă şi îşi vor putea programa producţia atât calitativ, cât şi cantitativ.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite