Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

WiMAX are viitorul asigurat

16 Decembrie 2007



Vocea a fost elementul-motor al celei de-a doua generaţii de mobile. Astăzi, serviciile video şi mobile TV conduc dezvoltarea celei de-a treia generaţii (3G). Şi în viitor, datele la viteză foarte mare, la costuri mici, recepţionate în orice punct, vor fi cele care vor impune a patra generaţie de mobile. Noile servicii de date, TV interactivă şi dezvoltarea explozivă a Internetului, vor influenţa utilizarea datelor mobile. Sesiunile prelungite de Internet forţează operatorii să aleagă tehnologii radio de acces care să permită debite mari la costuri mici, oriunde se deplasează abonatul.

WiMAX , şi în special WiMAX-ul mobil, este o tehnologie care “ridică mănuşa“ la provocările pieţei şi câştigă teren în cursa spre 4G. Ce determină ca WiMAX-ul să fie considerat acum un “killer application” este tema articolului de mai jos.


Ce este WiMAX?
WiMAX este un concept definit ca “Interoperabilitate Globală pentru Accesul cu ajutorul Microundelor” de către WiMAX Forum, organizaţie formată în iunie 2001 pentru a promova interoperabilitatea standardului IEEE 802.16. Forumul descrie WiMAX ca “un standard bazat pe tehnologie, capabil să ofere acces wireless în bandă largă până la client ca o alternativă la cablu sau DSL”.
“WiMAX nu este o tehnologie, ci mai degrabă o “marcă a certificării”, “ştampila de aprobare” dată unui echipament care îndeplineşte anumite condiţii şi teste de interoperabilitate cu familia de standarde IEEE 802.16. WiMAX este potrivit pentru următoarele aplicaţii:
• Interconectarea punctelor de acces Wi-Fi şi conectarea lor la Internet.
• Oferirea unei viteze mari pentru transferul mobil de date şi servicii de telecomunicaţii.
• Oferirea unei surse diferite de conectare la Internet ca o parte a planului de continuitate a afacerii şi recuperare din dezastru.
• Oferirea conectivităţii nomadice şi mobile.
Dincolo de sectorul telecom, WiMAX poate deveni indispensabil - prin avantajele sale - şi altor verticale industriale, cum ar fi transporturile (aeroporturi, porturi, trenuri), utilităţi (telemetrie, lucrători remote, sporirea utilizării unor infrastructuri existente: stâlpi, fibră, etc.), asigurarea securităţii (pază, supraveghere continuă de la distanţă, servicii de urgenţă 112, etc), companii mari (construcţii-infrastructură, materiale de construcţii, s.a.), apărare naţională.


WiMAX – un deceniu de evoluţie
Începuturile au fost făcute în 1998, când a fost creat grupul IEEE 802.16 pentru a dezvolta un standard de interfaţă-aer pentru accesul în bandă largă fără fir. Grupul s-a concentrat iniţial pe dezvoltarea unui sistem punct-la-multipunct de bandă largă fără fir, cu vizibilitate directă (LOS-line of sight), care să opereze în banda de 10-66 GHz. Standardul original rezultat, finalizat în decembrie 2001, a fost bazat pe o singură purtătoare şi pe multiplexarea cu diviziune de timp (TDM). Grupul a adus ulterior un amendament standardului, 802.16a, care include aplicaţii fără vizibilitate directă (NLOS-Non-line of sight) în banda de 2-11 GHz, folosind multiplexarea cu diviziune ortogonală de frecvenţă (OFDM). Au fost, de asemenea, incluse completări la nivelul MAC, cum ar fi suportul pentru accesul multiplu cu diviziunea ortogonală de frecvenţă (OFDMA).
Reviziile următoare au rezultat într-un nou standard, denumit IEEE 802.16-2004, care a înlocuit toate celelalte versiuni de dinainte şi au format baza primelor soluţii WiMAX care au avut ca obiectiv aplicaţiile fixe (WiMAX fix). Profilele iniţiale ale WiMAX Forum sunt în benzile de 3,5 GHz şi 5,8 GHz. În decembrie 2005, grupul a completat şi aprobat standardul IEEE 802.16-2005 sau Revolution E, un amendament la 802.16-2004, care a adăugat suport pentru mobilitate. IEEE 802.16e-2005 formează baza soluţiilor WiMAX pentru aplicaţii nomadice şi mobile (WiMAX Mobil). Versiunea utilizează SOFDMA (Scalable OFDM Access). Furnizorii de servicii care instalează reţele conforme cu 802.16e le pot folosi şi pentru a oferi serviciu fix. Cele mai probabile benzi pentru acest profil sunt 2,3 GHz şi 2,5GHz. Primele produse certificate sunt disponibile pentru mass-market din acest an.

Limite WiMAX
O concepţie greşită, des întâlnită, este aceea că WiMAX va aduce viteze de 70 Mbit/s, pe o distanţă de până la 50 de km. Fiecare dintre aceste afirmaţii poate fi adevărată luată separat, în condiţii ideale, dar nu împreună. În practică, aceasta înseamnă că într-un mediu cu vizibilitate între staţia de bază şi abonat poţi obţine viteze simetrice de 10 Mbps pe o rază de 10 Km, dar în mediu urban cel puţin 30% dintre instalaţii vor funcţiona într-un mediu NLOS, deci utilizatorii vor primi 10 Mbps pe o rază de doar 2-3 km. WiMAX are câteva similitudini cu DSL în acest aspect, în sensul că poţi obţine sau debit mare sau raza mare de acoperire, dar nu amândouă simultan. O altă caracteristică care trebuie avută în vedere la WiMAX este că banda disponibilă trebuie împărţită între utilizatorii unui sector radio.


Probleme de alocare a spectrului: România-pată albă
Specificaţiile 802.16 se aplică pe o gamă largă a spectrului de radiofrecvenţă. Oricum, specificaţiile nu sunt acelaşi lucru cu dreptul de a-l folosi. Nu există la nivel global o gamă de frecvenţe licenţiată special pentru WiMAX. Astăzi, cam 50% din populaţia globului este sub acoperirea unei licenţe WiMAX. În SUA cel mai mare segment disponibil este în jurul frecvenţei de 2,5 GHz, şi este deţinută în mare parte de Sprint Nextel şi Clearwire. În alte părţi ale lumii, cea mai des folosită gamă de frecvenţe este în jurul a 3,5 GHz, 2,3/2,5 GHz, sau 5 GHz. În Asia cea mai utilizată este 2,3/2,5 GHz. În plus, câteva companii au anunţat că vor să implementeze standardul WiMAX pentru gama de frecvenţe 1,7/2,1 GHz. Din păcate, aşa cum am mai pomenit pe larg într-un articol publicat în această vară, România reprezintă până la această dată o pată albă pe harta alocării licenţelor WiMAX, atât naţionale, cât şi locale, acest fapt fiind unul dintre factorii care contribuie la plasarea ţării noastre pe ultimele locuri din UE la conexiuni broadband. Un studiu IDC arată că WiMAX este o tehnologie într-un stadiu incipient în SE Europei, dar Bulgaria şi Muntenegru au dus la capăt licitaţiile pentru licenţele WiMAX, iar unele dintre licenţele disponibile au fost acordate operatorilor din Croaţia şi Macedonia. România, alături de Albania, Bosnia şi Herţegovina, Serbia şi Kosovo, nu a lansat încă procedurile de licitaţie. Până la sfârşitul anului trecut, opt operatori lansaseră serviciile comerciale WiMAX în regiune. IDC se aşteaptă la o creştere susţinută a WiMAX-ului în regiune, datorită penetrării scăzute a broadbandului, precum şi a scăderii continue a preţului echipamentelor terminale la client. Studiul apreciază că WiMAX va rămâne o „tehnologie complementară“ până în 2011.


Premisele dezvoltării WiMAX
Broadbandul devine o necesitate pentru mulţi clienţi rezidenţiali şi de business, cererea va exploda, deoarece preţul serviciilor este în scădere rapidă.
Mai mult de 100 milioane utilizatori accesau Internetul prin dial-up, iar mai mult de 900 de milioane accesează Internetul ocazional, fără să fie abonaţi permanenţi. Apare deci oportunitatea uriaşă pentru BWA-WiMAX să îi servească pe aceia care doresc să treacă la broadband, în anumite părţi ale lumii, unde tehnologiile prin fir nu sunt fezabile.
Dezvoltarea WiMAX-ului şi a altor tehnologii de acces wireless apare în contextul unui model de business în schimbare pentru lumea telecomunicaţiilor. Ambele tipuri de operatori, prin fir şi wireless, sunt confruntate cu noi provocări:
• Operatorii mobili au în general probleme cu “consolidarea” unor fluxuri de venituri. Iar eforturile lor nu au condus până în 2006 la generarea unui venit mai mare de 1 E/lună/abonat din servicii non-voce şi non-SMS.
• Operatorii mobili sunt confruntaţi cu scăderea ARPU, cu o rată ridicată a migraţiei şi o competiţie în creştere din partea carrierilor netradiţionali
• Operatorii de comunicaţii fixe îşi văd redus profitul EBITDA, în principal ca rezultat al declinului continuu al veniturilor din voce şi a influenţei crescute a carrierilor alternativi care oferă VoIP sau playerilor VoIP online (servicii gen Skype sau Yahoo!)
• Convergenţa fix-mobil oferă carrierilor căi noi de a îmbunătăţi satisfacţia clienţilor şi maximizarea veniturilor prin servicii unificate cu factură unică.
Conform unui studiu Maravedis, numărul abonaţilor la un serviciu de date mobil depăşise două miliarde la începutul lui 2006, şi este prevăzut să crească la 3, 96 miliarde până în 2011. Maravedis crede că operatorii 2G sau “alternativi” în ţările dezvoltate vor constitui un important segment de piaţă pentru WiMAX.
Fie că este 3G, TD-CDMA sau 802.16-2005 (WiMAX Mobil), succesul broadbandului mobil va fi facilitat de dezvoltarea unor aplicaţii şi terminale prietenoase şi ieftine pentru utilizator. Există modele pentru subvenţionarea preţului acestuia de către operator, dar de regulă aceste echipamente urmează trendul dat de piaţa de PC-uri, de scădere a preţurilor, un target pentru acestea fiind fixat la 30 USD. Dintre aplicaţiile care împing înainte piaţa de broadband mobil, studiul menţionează muzica, mesajele multimedia, jocurile şi mobile TV. Afacerile cu dezvoltare rapidă vor utiliza conceptul de broadband personal pentru productivitate, dar partea leului va fi reprezentată de piaţa de consumer în totalul pieţei de servicii de date mobile pe termen lung. Utilizatorii finali nu sunt doar consumatori de aplicaţii media. Ei devin producători de content variat ca fotografii, video, muzică sau orice altceva ce poate fi transmis wireless. Serviciile bazate pe 802.16 e-2005 WiMAX vor fi foarte atractive pentru o gamă variată de clienţi, fie întreprinderi sau rezidenţiali, mobili sau ficşi, în mediu urban sau rural, în economii mature sau emergente, oferindu-le întreaga gamă de servicii Internet ce justifică conceptul de “WiMAX Universal” (denumire dată de Alcatel-Lucent). Multe dintre dezvoltările sistemelor BWA/WIMAX sunt executate “greenfield” de operatori mobili în benzi licenţiate sau de ISP-şti care utilizează benzi nelicenţiate.
Piaţa de echipamente broadband de acces wireless a ajuns la 755 milioane USD (incluzând aplicaţiile de backhaul) conform aceluiaşi studiu Maravedis. Previziunile pentru piaţa de echipamente wireless fixe vor depăşi un miliard USD în 2007. Surse ale companiei Alcatel-Lucent indică o creştere a pieţei totale de echipamente wireless la peste 3,5 miliarde Euro în 2009, dintre care 90% reprezintă echipamentele WiMAX revision E.
Bazându-se pe o arhitectură all-IP (pentru a reduce TCO), şi facilităţi avansate radio (minimizând CAPEX), WiMAX 802.16e se adresează operatorilor ficşi şi mobili, ca şi noilor intraţi pe piaţă. El permite reducerea digital-divide, un cost minim per megabit, aducerea pe “ultima-milă” a serviciilor triple-play către companii şi utilizatori rezidenţiali, şi servicii broadband full-mobile.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite