Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Ştiinţa, Afacerile şi Politica, reunite la aceeaşi masă

17 Decembrie 2007



Pornite pe drumul deschis prin Protocolul de la Lisabona al unei Societăţi Bazate pe Cunoaştere, ţările Uniunii Europene se confruntă cu o problemă care de multe ori trece neobservată şi alteori este exilată pe un plan secundar: comunicare a ştiinţei. Aceasta a determinat Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH) să propună Comisiilor de Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport ale celor două Camere ale Parlamentului României organizarea, la mijlocul lunii trecute, a unei întâlniri între oameni politici, oameni de afaceri şi oameni de ştiinţă.
A fost de fapt a doua ediţie a FAPT – Fizică, Afaceri, Politică, Tehnologie - eveniment iniţiat în anul 2005, Anul Internaţional al Fizicii.

De data aceasta, preocuparea centrală a participanţilor a fost Ştiinţa în Societate. Ce are Ştiinţa de oferit? Cum este ea privită de politicienii care fac legile şi care vor trebui în anii care vin să includă în motivaţia şi structura acestora şi datele puse la dispoziţie de ştiinţă? Cum va reuşi lumea ştiinţei să deschidă canale de comunicare cu lumea politicii, cu lumea afacerilor (potenţialii realizatori de profit de pe urma evoluţiei şi rezultatelor Ştiinţei) şi, nu în ultimul rând, cu „lumea obişnuită” – contribuabilii, cei care suntem noi toţi, cei care trebuie să înţeleagă DE CE trebuie finanţată cercetarea şi, înainte de aceasta, să afle la ce trebuie să spere şi să aştepte de la ea.
Evenimentul din 14 noiembrie a fost deschis de Conferinţa Invitată Specială a Academicianului Constantin Bălăceanu-Stolnici despre „Omul Secolului 21” şi de întrebarea dacă „Suntem Pregătiţi pentru o Societate Bazată pe Cunoaştere”. Ea a fost urmată de prezentărea a trei domenii: Biologia, Medicina şi Fizica. Grupate sub tema generală „Ştiinţa – Generaţia Următoare”, ele au fost încredinţate chiar acestei generaţii prin trei reprezentanţi: Dr. Alexandru Ecovoiu, Dr. Felix Brehar şi Dr. Dragoş Anghel. Cum era de aşteptat, discuţiile generate de aceste trei prezentări au fost amplificate în contextul secţiunii „Ştiinţa - o Afacere?”, deschisă de o adevărată evaluare a acestui subiect făcută de Dr. Eugen Rădulescu. Un subiect fascinant în sine şi de o importanţă pe care încă trebuie să o înţelegem în adevărata sa amploare. Ultima secţiune a fost şi ea una specială, aducând în discuţie, după introducerea Dlui Cristian Român, provocările care stau în faţa ambelor segmente ale societăţii – cei care TREBUIE să comunice ştiinţa şi cei cărora le este destinată această comunicare şi care, eventual, o vor primi.
În fine, dar semnificativ, reuniunea de la Parlamentul României a fost onorată de prezenţa, pe tot parcursul lucrărilor, a Vicepreşedintelui Comisiei de Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport a Camerei Deputaţilor, Profesorul Petru Andea, a Preşedintelui Academiei Române, Academicianul Ionel Haiduc, a Preşedintelui Autorităţii pentru Cercetare şi Ştiinţă, Profesor Anton Anton, Dr. Dumitru Dorin Prunariu, Director al Oficiului Român pentru Ştiinţă şi Tehnologie pe lângă UE (ROST) şi a Preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Dr. Dragoş Şeuleanu.

Ştiinţă-Societate. Este foarte instructiv cum au evoluat lucrurile. La început, chiar dacă nimeni nu a fost să observe şi să comenteze, a fost, într-un fel, Ştiinţa vs. Societate. A urmat lansarea conceptului „Ştiinţă ŞI Societate” – păstrând diferenţa între cele două. În urma unei remarcabile inspiraţii, Europa de astăzi vorbeşte despre „Ştiinţa ÎN Societate”. O „simplă” schimbare a unei conjuncţii într-o prepoziţie, care aduce o schimbare conceptuală majoră, care va marca profund nu doar viitorul Europei, ci şi prezentul său. Mai departe? Credinţa noastră, a celor care am organizat reuniunea, este că ceea ce trebuie să urmeze este încă o schimbare: „Ştiinţa PENTRU Societate”. Cu acest pas, oamenii de ştiinţă îşi vor fi îndeplinit menirea şi la fel şi Ştiinţa însăşi. Iar aceasta este în primul rând datoria Generaţiei Următoare!
Dr. Ioan Ursu, Secretar Ştiinţific IFIN-HH



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite