Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Technology >> Securitate >> Stiri si comunicate

Predictiile BitDefender pentru 2008

21 Ianuarie 2008Dispozitivele mobile vor fi tintele preferate ale atacurilor


BitDefendera transmispredictiile sale legate de securitatea informatica pentru anul 2008. Pe primele pozitii se afla: atacurile asupra dispozitivelor mobile, botnetii, phishing-ul si furtul de identitate.


“Comportamentul utilizatorilor s-a schimbat mult in ultimii doi ani”, atrage atentia Bogdan Dumitru, BitDefender CTO. ”O data cu dezvoltarea puternica a stilului de navigare online, ne asteptam la aparitia unor noi amenintari ca urmare a efectuarii platilor pe Internet, a tranzactiilor la bursa, a cumparaturilor, jocurilor si retelelor sociale online. Traditionalele produse antivirus, dar si multe dintre solutiile de securitate IT, sunt dedicate protejarii aplicatiilor de pe PC-uri. Cu toate ca acestea continua sa fie importante, cele mai mari amenintari ale zilelor noastre (in acelasi timp amenintarile cu cea mai puternica dezvoltare) vizeaza beneficiarii lifestyle-ului online.”


Predictiile BitDefender in privinta amenintarilor informatice ale anului 2008 cuprind in primele 10 pozitii:


1.Amenintarile informatice care vizeaza statiile de lucru
In anul 2008, totul se va rezuma la bani. Specialistii BitDefender prognozeaza o crestere a numarului amenintarilor informatice care vizeaza vulnerabilitatile programelor informatice, a actiunilor criminale intreprinse in scopuri financiare, precum si a incercarilor de colectare a bazelor de date private, a informatiilor financiare si a detaliilor bancare. Atacurile vor fi mai rare decat in trecut, dar mult mai sofisticate, tehnicile de inginerie sociala bazandu-se foarte mult pe evenimentele zilnice.


2. Mesajele nesolicitate (spam-ul)
Evolutia si diversitatea vor fi caracteristicile mesajelor nesolicitate din urmatoarul an. Avand ca obiectiv evitarea filtrelor de securitate, spam-urile vor folosi in mod constant variatiuni si vor incerca sa isi mascheze cat mai bine adevaratul continut si intentiile.
Va creste numarul mesajelor nesolicitate legate de actiuni la bursa, precum si cel al email-urilor care vor directiona utilizatorii catre site-uri capcana.
De asemenea, analistii Laboratoarelor Antispam BitDefender se asteapta la cresterea spam-ului politic avand in vedere apropiatele alegeri prezidentiale din SUA si alte evenimente la nivel global. Acestea vor fi utilizate ca si pretext pentru noi valuri de mesaje nesolicitate, dar cu o tinta precisa.
Volumul de spam cu fisiere atasate, care a avut o curba descendenta in ultimele luni ale anului 2007, va creste ingrijorator in 2008.


3.Amenintari informatice care tintesc dispozitivele mobile
Dispozitivele mobile vor fi tintele preferate ale atacurilor informatice din 2008. Multiplele posibilitati de conectare la Internet (Wi-Fi, GPRS- General Packet Radio Service, Bluetooth) vor oferi hackerilor posibilitatea furtului de date personale.
Desi principalii jucatori pe piata telefoanelor mobile de ultima generatie vor incerca sa asigure din start securitatea dispozitivelor, specialistii BitDefender recomanda insistent utilizarea unor aplicatii de securitate suplimentare, pentru a putea beneficia de cea mai buna protectie impotriva amenintarilor informatice.


4.Atacul spam-ului si al phishing-ului asupra dispozitivelor mobile
Mesajele nesolicitate si phishing-ul nu mai reprezinta o amenintare doar pentru calculatoare. Volumul spam-ul prin intermediul dispozitivelor mobile, mai ales cel prin SMS va creste mult in 2008.
Deoarece dispozitivele mobile sunt echipate cu motoare de cautare puternice, tehnicile obisnuite de spam vizeaza acum si aplicatiile acestora. Tehnologia “WAP-PUSH” permite “fortarea” descarcarii arbitrare a continutului nesolicitat pe dispozitivele mobile, prin intermediul WAP.5.Virusii dedicati dispozitivelor mobile
In 2008 virusii vor continua sa atace telefoanele mobile. Dispozitivele cu acces permanent la Internet vor fi in atentia specialistilor in securitate IT. Virusii care se folosesc de vulnerabilitatile browser-elor pot deveni un lucru comun in acest an.


6.Botnetii
Botnetii sunt amenintari informatice care, o data ce infecteaza un calculator, va permite unui hacker controlarea lui de la distanta (asa-numitele calculatoare "zombie").
Numarul acestor amenintari va continua sa creasca in 2008. Diferite variante ale troianului Peed (asa numitul Storm Worm sau Nuwar) a reprezentat cea mai mare amenintare a anului 2007. Acest bot, impreuna cu miile sale de variante, a creat un precedent edificator pentru previzionarea dezvoltarii botnetilor in 2008. Se crede, de asemenea, ca noul troian backdoor Zlob, mult mai puternic, va fi unul dintre cele mai mari pericole ale acestui an.


7.Phishing-ul si furtul de identitate
Phishing-ul, atat in zona web cat si prin intermediul email-ului va ramane o amenintare ce merita luata in serios in 2008. Tehnicile utilizate pentru a trece de filtrele de securitate vor deveni din ce in ce mai sofisticate, iar folosirea identificarii SSL de catre site-urile de phising (utilizarea SSL face sa apara icon-ul "lacat" in fereastra de browser a victimei, oferind un fals sentiment de siguranta), va fi mult mai frecventa. Se va observa, de asemenea, si o crestere a numarului bancilor, ale caror clienti sunt vizate de asemenea atacuri.


8.Adware si spyware
Feriti-va de aceste ameninatari in anul ce va urma, numarul adware-ul si spyware-ul va creste puternic in 2008.


9.Virusi care infecteaza fisiere
Datorita aplicatiilor de share P2P devenite deja o parte a rutinei zilnice din viata unui utilizator al mediului online, numarul, diversitatea si impactul virusilor care infecteaza astfel de aplicatii vor avea un impact considerabil.


10.Virusii care se transmit prin email (mass-mailer-ii)
Daca la inceputul anului 2007 acesti virusi au dominat topurile, importanta acestora va scadea pe parcurul anului ce urmeaza.Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite