Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> IT&C >> Stiri si comunicate

MCTI propune standardul OpenID, pentru eficientizarea e-Guvernarii

05 Februarie 2008



Secretarii de stat din cadrul MCTI, Constantin Teodorescu si Zoltan Somodi, au participat, la sfarsitul saptamanii trecute, la conferinta Solutii pentru Administratia Publica Centrala, unde au prezentat viziunea ministerului pentru eficientizarea activitatilor din domeniul e-Guvernarii.


In prezentarea sa - „Operatorii de telecomunicatii in slujba guvernarii prin mijloace electronice” - secretarul de stat pentru Comunicatii si Relatia cu Parlamentul, Constantin Teodorescu, a sustinut că tehnologia OpenID ar facilita accesarea, in conditii de siguranta, a serviciilor de e-Guvernare si e-Administratie, fara vreo investitie suplimentara din partea autoritatilor. Autentificarea cetatenilor prin OpenID va fi posibila cu ajutorul operatorilor de telefonie fixa si mobila, care detin datele personale ale cetatenilor, principalii beneficiari ai acestei tehnologii.


„Furnizoare de garantie de identitate sunt institutiile care detin informatii si posibilitati de identificare a persoanei: bancile, respectiv operatorii de telefonie fixa si mobila. Pentru un abonament, cetateanul trebuie sa ii prezinte operatorului actele locuintei si cartea de identitate”, a precizat Constantin Teodorescu. „O persoana poate fi identificata de institutiile statului cu ajutorul telefonului mobil, daca dispune de abonament si nu de cartela prepaid”, a mai adaugat secretarul de stat pentru Comunicatii.


Con stantin Teodorescu a oferit exemplul multor companii care dispun de sisteme de autentificare a contului si care suporta OpenID.

In Romania, aceasta metoda va fi adaugata la mijloacele deja existente de identificare a persoanei, iar securizarea si corelarea datelor cu caracter personal este un serviciu accesibil in acest moment operatorilor de telecomunicatii sau bancilor.


La randul sau, secretarul de stat pentru Tehnologia Informatiei, Zoltan Somodi, a prezentat „Noile perspective ale administratiei moderne”, cu exemple concrete de tari europene care dispun de solutii functionale de e-Guvernare. De asemenea, el a subliniat rolul statului in instruirea cetatenilor, astfel incat serviciile de guvernare electronica sa fie disponibile tuturor.


„Pentru a putea avea servicii eficiente de e-guvernare, este nevoie de o buna relationare intre institutiile de stat, in vederea realizarii schimbului de date din registrele nationale”, a mentionat Zoltan Somodi.


Astfel, la initiativa MCTI, un gup de lucru format din specialisti IT din fiecare minister se va reuni pana la finele lui februarie, pentru dezbaterea solutiilor ce privesc informatizarea administratiei publice.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite