Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

SWIFT Operations Forum Europe - SOFE 2007

24 Februarie 2008



În perioada 10-12 decembrie 2007, SWIFT a organizat la Hotelul Dolce din La Hulpe (Belgia), Forumul european de operaţiuni SWIFT, eveniment la care au participat peste 350 de clienţi şi parteneri SWIFT din 41 de ţări, fiind cea mai mare participare de care a beneficiat acest forum până în prezent.


Tema sesiunii de deschidere a evenimentului - SWIFT in motion - a dorit să sugereze saltul care trebuie făcut de la consolidarea pieţei la inovarea produselor, la modul în care infrastructurile operaţionale vor adopta schimbarea şi vor conduce iniţiativele europene.
Subliniind nevoia de schimbare în procesarea tranzacţiilor financiare, reprezentanţii SWIFT au identificat inovaţia şi competenţa ca fiind principalele motoare ale transformării, având ca exemple accesul corporaţiilor la SWIFT, proiectul SEPA şi reutilizarea unei platforme existente SWIFTNet ca fereastră unică pentru Euroclear.
Pentru SWIFT, inovaţia înseamnă de fapt crearea de soluţii relevante, care adăugă valoare în mod real operaţiunilor derulate de clienţii SWIFT. Schimbarea strategiei SWIFT are ca scop ridicarea barierelor către utilizarea SWIFT, prin asigurarea conectivităţii la costuri reduse, făcând ca SWIFT să fie uşor şi simplu de folosit pentru utilizatorii cu volume mici de tranzacţii. În această direcţie, interfaţa SWIFT light, care va oferi acces securizat complet la SWIFTNet, va fi disponibilă la mijlocul lui 2008.
Transformarea SWIFT înseamnă şi reproiectarea arhitecturii strategice SWIFT – generată de problemele legate de protecţia datelor personale ale clienţilor din Europa – prin crearea unor centre de procesare separate pentru Europa şi SUA, cu centre de rezervă situate în aceleaşi arii geografice.
Din punct de vedere al suportului, SWIFT are în vedere diferenţierea nivelelor de servicii pe tipuri de clienţi, astfel: personalizat pentru cele 3% locaţii care trimit 79% din trafic, avansat pentru cele 38% locaţii care trimit 20 % trafic şi standard, pentru cele 59% locaţii care transmit 1% din trafic. Comunicarea SWIFT cu clienţii şi partenerii va fi îmbunătăţită prin lansarea noii platforme colaborative swiftcommunity.net.
SOFE 2007 a fost structurat pe mai multe sesiuni plenare şi sesiuni de lucru. Acestea din urmă au fost dedicate unor subiecte precum rezilienţa, versiunile SWIFTNet 6.1 şi 7.0, faza a doua a migrării RMA, viitorul şi perspectivele SWIFTAlliance, oferta SWIFT pentru SEPA, implementarea soluţiilor de afaceri SWIFTNet şi altele.
Tema integrării soluţiilor SWIFTNet cu aplicaţiile de afaceri a beneficiat de o atenţie specială în cadrul SOFE. În ultimii ani, standardele SWIFT s-au extins de la formate de mesaje la soluţii SWIFT care încorporează şi schimburile de date conforme regulilor de afaceri.
Pornind de la faptul că integrarea este o componenta de cost majoră în implementarea unor noi soluţii de afaceri, au fost subliniate cererile comunităţii bancare de a găsi soluţii pentru o integrare mai uşoară a aplicaţiilor de afaceri cu SWIFT. Integrarea SWIFT necesită un cadru cu componente şi servicii specifice. De aceea, SWIFT şi-a propus completarea portofoliului de produse cu un add-on opţional la SWIFTAlliance, incluzând serviciile si componentele specifice SWIFT, pentru a asista clienţii în integrarea aplicaţiilor de afaceri cu soluţiile SWIFT.
SWIFT îşi propune umplerea golului existent între interfaţa de mesagerie SWIFT şi aplicaţiile de afaceri, pin tratarea a patru domenii:
• standardele privind formatele de date: formatele de mesaje SWIFT şi XML, precum şi regulile lor de utilizare sunt în majoritate bazate pe hârtie
• procesele de afaceri: începerea lucrului cu SWIFT sau implementarea unei soluţii SWIFT influenţează procesele de afaceri existente şi necesită schimbări ale aplicaţiilor şi instruirea personalului
• fluxurile de mesaje: necesita expertiza avansată SWIFT
• adaptorii tehnici: conectarea unor sisteme eterogene şi administrarea datelor critice este o activitate cu caracter pronunţat tehnic
Astfel, SWIFTAlliance Integrator va completa portofoliul SWIFT prin:
• funcţii de integrare, standarde, dicţionare de date şi fluxuri de bază pentru soluţiile SWIFTNet (cash reporting, fonduri , excepţii şi investigaţii)
• platformă bazată pe produse de integrare de la unul dintre partenerii certificaţi SWIFT
• servicii on-site - instalare şi configurare - asigurate de partenerii de servicii SWIFT
• cadru de servicii web pentru servicii web furnizate de SWIFT, servicii web ale partenerilor, servicii web ale clienţilor
• cadru de distribuţie a datelor: accesibil prin web, cu actualizare automată
• monitorizarea fluxurilor
SWIFTAlliance Integrator va asigura baza pentru linii de produse cu noi funcţii implementate pe SOA (Service Oriented Architecture): facilităţi de integrare pentru soluţii SWIFT şi trafic SWIFT (adaptori pentru integrarea aplicaţiilor de afaceri), fluxuri de lucru pentru soluţiile SWIFTNet, servicii pentru standarde bazate pe dicţionare de date (traducere), cadru de date de referinţă (BIC+, IBAN/BIC, etc), cadru pentru servicii web, monitorizare.
SWIFT va configura şi va împacheta SWIFTAlliance Integrator împreună cu SWIFTNet messaging, SWIFTStandards, procesele SWIFTSolutions şi date de referinţă. De asemenea, va asigura întreţinerea şi suportul pentru produsele livrate. Serviciile de instalare şi de configurare vor fi asigurate de partenerii de servicii SWIFT.



Rodica Tuchilă,
Consilier principal,
Asociaţia Română a Băncilor



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite