Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Lansarea zonei unice de plăţi în euro - SEPA

24 Februarie 2008



La 28 ianuarie 2008, primul instrument de plată al zonei unice de plăţi în euro – SEPA Credit Transfer – a fost lansat oficial. Evenimentul a fost marcat de o ceremonie de lansare a SEPA, organizată la Bruxelles, la care au participat oficiali europeni şi reprezentanţi ai industriei plăţilor din Europa.
SEPA este zona euro în care nu vor mai exista diferenţele curente între plăţile naţionale şi transfrontaliere în euro, în care clienţii vor fi capabili să efectueze şi să primească plăţi în euro în interiorul spaţiului european, la fel de sigur, rapid şi eficient ca în contextul naţional, folosind un cont unic şi un set de instrumente standardizate, pentru operaţiuni de transfer credit, debitare directă, plăţi cu carduri, alte instrumente, prin care un client să poată face plăţi în euro din contul propriu către orice altă destinaţie din zona euro. SEPA este o continuare firească a introducerii euro şi un pas major în realizarea unei pieţe europene integrate.
„Noi, băncile europene şi asociaţiile sectorului de credit:
• împărtăşim viziunea comună că plăţile în spaţiul euro sunt plăţi locale,
• ne unim forţele să implementăm această viziune în beneficiul clienţilor, industriei şi băncilor, şi în consecinţă
• lansăm zona unică de plăţi în euro.“
Această declaraţie, făcută în martie 2002, aparţine celor trei asociaţii ale sectorului de credit – European Association of Cooperative Banks (EACB), European Savings Bank Group (ESBG), European Banking Federation (FBE), împreună cu Euro Banking Association (EBA) şi 41 de mari bănci europene, fiind înscrisă în documentul de constituire a Consiliului European al Plăţilor (European Payments Council - EPC). Astăzi viziunea lor devine realitate, odată cu lansarea schemei SEPA Credit Transfer (SCT). Acesta este însă doar primul pas din procesul de migrare către instrumentele SEPA, care se va derula în anii următori, proces în care clienţii vor înlocui treptat instrumentele de plată electronice naţionale actuale cu noile instrumente SEPA.
În discursul rostit la ceremonia de lansare, dl. Gerard Hartsink, Preşedintele Consiliului European al Plăţilor, a subliniat că proiectul SEPA este probabil cel mai complex proiect derulat de industria bancară europeană, prin implicarea a numeroşi participanţi: 31 de ţări, peste 8.000 de bănci, 17 - 25 de milioane de corporaţii şi firme mici şi mijlocii, 320 - 504 milioane de cetăţeni europeni, prin introducerea unui model nou de cooperare pentru plăţi, precum şi a unor noi standarde şi tehnologii.
Prin lansarea SCT, băncile europene sunt primele din lume care au dezvoltat un nou format de mesaj financiar bazat pe standarde globale - UNIFI (ISO 20022) XML - pentru tranzacţii de plăţi în euro. Este de aşteptat ca această inovaţie să aibă un impact major, depăşind graniţele europene.
La momentul lansării SCT, Registrul participanţilor SEPA publicat pe site-ul EPC, www.europeanpaymentscouncil.eu, cuprindea 4.116 bănci europene - între care 14 bănci din România - care au aderat la schema SCT începând cu 28 ianuarie 2008, au semnat contracte de aderare la regulile SEPA şi standardele globale ISO 20022 XML şi s-au angajat să furnizeze servicii SCT clienţilor.
În declaraţia de presă transmisă cu ocazia evenimentului de lansare, EPC subliniază eforturile depuse de industria bancară pentru realizarea angajamentelor asumate în Declaraţia EPC din 17 martie 2005, astfel:
• Elaborarea manualului de reguli şi a ghidului de implementare pentru SEPA Credit Transfer şi a standardelor ISO 20022 XML, care vor fi utilizate de băncile care au aderat la schema SCT începând cu 28 ianuarie 2008,
• Elaborarea manualului de reguli şi a ghidului de implementare pentru SEPA Direct Debit, care vor fi utilizate de bănci pentru serviciile de debitare directă în euro, cel mai târziu din noiembrie 2009,
• Acordul asupra unei metodologii unice pentru identificarea conturilor, bazată pe standardele International Bank Account Number (IBAN) şi Bank Identifier Code (BIC),
• Crearea la nivel european a unui Forum al participanţilor pentru implicarea activă a utilizatorilor în dezvoltarea schemelor SEPA,
• Crearea unui Comitet de administrare a schemelor, pentru a asigura procesul de aderare,
• Elaborarea cadrului pentru carduri SEPA Cards Framework pentru plăţi în euro, cuprinzând principii pentru bănci, pentru scheme de carduri şi pentru alţi participanţi,
• Înfiinţarea infrastructurilor pan-europene de compensare a plăţilor pentru SCT.
Dar lansarea SCT este doar începutul, vor continua eforturile pentru definitivarea şi lansarea schemei SEPA Direct Debit, pentru standardizarea plăţilor prin carduri şi a celor care utilizează canale electronice: m-payments, e-payments.
Pe lângă continuarea procesului de auto-reglementare, industria bancară va trebui să intensifice dialogul cu clienţii, pentru informarea acestora asupra beneficiilor pe care SEPA le va aduce. Un obiectiv major este acordul asupra unor standarde comune de procesare integrată pentru corporaţii şi administraţii publice, care să permită reconcilierea automată a plăţilor în euro.



Rodica Tuchilă,
Consilier principal,
Asociaţia Română a Băncilor



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite