Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Optoelectronica desfiinţează graniţele obişnuite

24 Februarie 2008



Efectele speciale din Războiul stelelor, transformate în tehnologii pământene
Optolectronica studiază tehnologii de realizare a dispozitivelor care emit, modulează, transmit şi recepţionează radiaţia optică. Aceste tehnologii pot fi aplicate în domenii foarte diverse: medicină, biofizică, biochimie, metrologie, comunicaţii prin fibră optică, calitatea mediului, restructurarea patrimoniului cultural.


Folosirea laserului nu mai este de mult o ficţiune desprinsă din „Războiul stelelor“, ci o realitate care pătrunde tot mai adânc în industrie şi chiar în viaţa noastră. Unul dintre locurile în care razele laser sunt orientate către îmbunătăţirea activităţii şi a vieţii omului este Institutul Naţional de Cecetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică din Măgurele (INOE). La 10 ani de activitate desfăşurată după o organizare modernă, INOE se poate mândri cu o multitudine de realizări, cu o echipă tânără şi entuziastă, cu integrarea sa în comunitatea ştiinţifică internaţională de specialitate, în avangarda ştiinţei moderne, bazate pe cunoaştere.
Dotat cu o infrastructură de excepţie şi având o intensă activitate de cercetare, dezvoltare şi inovare, INOE este implicat în mai multe programe interne şi internaţionale şi participă la numeroase consorţii, platforme tehnologice, cooperări bilaterale şi interguvernamentale. A obţinut numeroase brevete, a realizat numeroase produse şi tehnologii transferate agenţilor.
Înfiinţat în 1996, Institutul are în structura sa şi două filiale: Institutul de Instrumentaţie Analitică (ICIA) din Cluj Napoca şi Institutul de Cercetare pentru Hidraulică şi Pneumatică (IHP) din Bucureşti.

Laser românesc pentru tratarea cataractei, acneei sau sciaticii
Direcţia de inginerie constructivă şi tehnologică a INOE se ocupă de laseri, dispozitive cu laseri şi fibre optice. Concret, aşa cum ne-a informat dr. Ing. Roxana Savastru, directoarea Institutului, aici se desfăşoară cercetări fundamentale şi aplicative legate de laseri miniaturali cu mediu activ solid care intră în componenţa unor sisteme optoelectronice, de interacţia radiaţiei laser cu materia, de comunicaţiile prin fibră optică orientate spre dezvoltarea de echipamente inteligente pentru industrie, medicină sau mediu.
În cadrul departamentului se află în curs de acreditare un laborator prin care se urmăreşte caracterizarea materialelor într-o formă integrată (a suprafeţelor şi a componentelor optice), o premieră pentru institutele din România.
Din păcate, în ţara noastră rezultatele cercetărilor fie nu sunt destul de bine puse în evidenţă, fie sunt ignorate de potenţialii beneficiari. În direcţia de inginerie constructivă a fost conceput un biomicroscop cu laser pentru intervenţii microchirurgicale în oftalmologie. Utilizat cu succes în operaţii de cataractă cu schimbare de cristalin, aparatul nu a fost însă foarte solicitat de clinicile de specialitate. Motivul? Spitalele mari din Bucureşti aveau deja astfel de dispozitive din străinătate, mai sofisticate, dar şi mai scumpe. Producerea acestui dispozitiv a fost transferată către IOR, care are dreptul să-l valorifice pe piaţă dar care, se pare, nu are destulă experienţă de marketing pentru a face acest lucru.
Aceeaşi soartă o are şi dispozitivul laser creat pentru prelevare de probe sanguine, care evită contactul pielii cu acul şi are un cost redus, uşor de amortizat.
Au fost însă primite foarte bine de către cabinetele dermatologice, biostimulatoarele pentru regenerarea celulelor biologice, cu o eficienţă mare în tratarea acneei juvenile. Aparatele medicale concepute la INOA sunt la fel de eficiente şi în reumatologie şi tratarea sciaticii, prin stimularea unor centri nervoşi cu ajutorul radiaţiilor laser. Medicii au însă o reţinere în a folosi acest tip de tratament, pentru că parametrii setaţi pentru un pacient pot fi ineficienţi pentru altul care suferă de afecţiuni colaterale. În schimb, pacienţii care obţin rezultate bune se întorc peste câtva timp pentru noi proceduri.

Restaurarea, de la meşteşug la ştiinţă
Restaurarea obiectelor de artă şi de patrimoniu este un adevărat meşteşug, care solicită nu doar cunoştinţe solide, ci şi multă migală. INOA a găsit metode neinvazive şi mult mai blânde pentru acest domeniu, în cadrul departamentului „Tehnici şi metode optoelectronice de reabilitare şi conservare a patrimoniului cultural“. În cadrul acestuia există un centru de excelenţă care are ca scop investigarea şi diagnosticarea prin mijloace optoelectronice neinvazive şi nedistructive pentru restaurarea artefactelor. Tot aici sunt dezvoltate sisteme şi metode pentru curăţarea obiectelor de artă şi pentru monitorizarea condiţiilor de microclimat în muzee, arhive, galerii de artă. Cu toate că restauratorii nu s-au lăsat uşor convinşi, au realizat până la urmă că metodele propuse de institut sunt eficiente, aşa încât, în prezent, specialiştii din Optoelectronica nu mai fac faţă cererilor.
Curăţarea cu laser a fost aplicată pentru prima dată în România de către INOA la biserica Doamnei şi la biserica Stavropoleos. Sisteme de monitorizare a parametrilor de climat, concepute în cadrul acestui departament, au fost instituite la Castelul Bran şi la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti.
O altă realizare care va deschide perspective acestui departament este realizarea unui laborator mobil, care va fi prima caravană europeană cu atribuţii de investigare, diagnosticare şi intervenţie. O dată cu lansarea în România a acestor tehnici, institutul a editat primul curs universitar de specialitate în domeniul aplicării tehnicilor optoelectronice şi a realizat un muzeu virtual pentru universităţile de artă, care permite studierea unor obiecte mai importante din patrimoniul naţional, scanate tridimensional cu ajutorul tehnologiei laser.

Ploile acide şi traficul aerian, monitorizate prin teledetecţie
Pentru a obţine informaţii despre mediu până în troposferă, adică la înălţimi de 10-12 km, nu există foarte multe soluţii. Una dintre acestea este teledetecţia activă cu laser şi a fost realizată la INOE. Departamentul de Teledetecţie dezvoltă tehnici avansate de supraveghere, evaluare şi reabilitare a mediului. Are ca scop evaluarea integrală a nivelului de poluare apă-aer-sol, dar urmăreşte şi studiul variabilităţii diurne şi sezoniere a poluării în relaţie cu parametrii meteorologici. În ceea ce priveşte atmosfera, se studiază aerosolii şi gaze poluante, în timp ce în apă se monitorizează clorofila, materia organică diozolvată şi pelicula de petrol.
În cadrul acestui departament se află în curs de acreditare un laborator de monitorizare 4D, care implică şi factorul timp. După cum ne spun specialiştii, pricipiul funcţionării unui astfel de aparat este simplu: se trimite o radiaţie laser, iar semnalul care se întoarce este captat cu ajutorul unui telescop, extrăgându-se astfel informaţii despre mediul investigat. Totuşi, instrumentul construit de Optoelectronica nu este la fel de simplu, ci chiar foarte complex şi este singurul de acest tip din Europa de Est. Motiv pentru care INOE face parte din programe europene şi internaţionale care furnizează date cu privire la mediu. La nivel european se culege o imensă bază de date cu privire la atmosferă, folosind atât staţiile de la sol, cât şi pe cele de pe sateliţi.
Cu ajutorul aparatului de teledetecţie construit de Optoelectronica s-a pus în evidenţă pentru prima dată în România existenţa în timpul primăverii şi verii a unor straturi de praf aduse tocmai din Sahara, la altitudini de 4-5 km. Dacă peste aceste particule se formează nori, apar ploile acide, care afectează pământul.
Datele furnizate de aceste instrumente pot fi folosite nu numai pentru climatologie şi poluare, ci şi pentru traficul aerian. Astfel, INOE face parte dintr-un consorţiu care va depune un proiect în cadrul Programului FP7, pentru a implementa un astfel de sistem miniaturizat pe avioane, cu scopul de a evita turbulenţele care nu pot fi detectate şi previzionate cu sistemele radar de la sol.
În plus, va fi pus în funcţiune în curând un auto-laborator, care va merge prin ţară şi va face măsurători de mediu.
„Tehnologii avansate pentru procesarea suprafeţelor în plasmă şi vid” reprezintă o altă latură a preocupărilor Institutului. Aici se urmăreşte modificarea controlată a proprietăţilor materialelor – optice, optoelectronice, mecanice, electrice – în urma procesării lor în plasmă şi vid. Este un departament unde funcţionează un centru de cercetări avansate, al cărui scop este crearea unui mediu orientat spre cercetare economică. Cercetările aplicative au în vedere elaborarea unor metode de obţinere şi caracterizare a materialelor, cu aplicativitate în optoelectronică, micro şi nano-electronică, medicină, tehnică spaţială.




Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite