Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Utilizarea Pictometriei în politica urbanistică a oraşelor

24 Martie 2008



Dezvoltată în Statele Unite, Pictometry® este un sistem informatic brevetat ce prelucrează imaginile aeriene cu ajutorul unui soft inedit care are abilitatea de a furniza imagini “inteligente” aşa cum nici un alt program nu a făcut-o până acum.

Grupul Blom a semnat un contract de exclusivitate pe 10 ani cu deţinătorul licenţei, compania americană Pictometry, pentru furnizarea de imagini oblice, ceea ce înseamnă că, la momentul acesta noi suntem singura companie din lume abilitată să comercializeze acest produs.


Despre Pictometry®
Datorită necesităţilor semnalate în special la nivelul administraţiilor locale şi judeţene privind dezvoltarea de tehnologii GIS din ce în ce mai avansate, care să permită analiza, evaluarea şi dezvoltarea urbanistică a oraşelor şi municipiilor, conservarea zonelor istorice, se simte nevoia dezvoltării de unelte care să ofere posibilitatea de culegere a cât mai multor informaţii utile în conceperea unor soluţii informatice integrate.
Pictometry® – librăria de imagini reprezintă o tehnică nouă în fotogrametrie, prin care fiecare element din mediul urban poate fi vizualizat din mai multe unghiuri.
Sistemul adună imaginile într-o vastă bibliotecă de imagini luate din unghiuri oblice şi verticale, ceea ce permite realizarea unei analize detaliate a elementelor, cât şi a imaginii de ansamblu.
Librăria de imagini poate conţine zeci de mii de imagini digitale color de înaltă rezoluţie. Acelaşi detaliu poate fi acoperit din cel puţin 12 perspective.
Cu un simplu click de mouse, te poţi plasa rapid de pe o hartă pe o imagine, o poţi vizualiza vertical sau oblic, poţi mări imaginea pentru a te focaliza pe o anumită zonă, sau ca să examinezi mai îndeaproape un pâlc de copaci sau de case; poţi detecta ferestre şi uşi, garduri, precum şi alte detalii.
Literal vorbind, poţi vizualiza pe monitorul propriului calculator fiecare metru pătrat al unui oraş existent în biblioteca de imagini, să spunem Madrid sau Praga sau, de ce nu, Bucureşti, pentru a inspecta, analiza şi planifica.
Imaginile oraşului dumneavoastră vă pot fi livrate fie via Internet fie, în funcţie de volum, pe suport digital. Imaginile librăriei sunt furnizate clienţilor şi partenerilor laolaltă cu softul EFS şi cu un număr nelimitat de licenţe.


Avantajele tehnologiei Pictometry®
Tehnologia poate fi folosită în multe feluri şi de aproape oricine. Biblioteca de imagini oblice poate fi utilizată pentru obţinerea unei game largi de produse şi servicii din domeniul urbanistic, funciar, imobiliar etc. De asemenea, pe baza acestei tehnologii se poate obţine modelul 3D al oraşului, se pot obţine informaţii despre clădiri (GIS), parcări, spaţii verzi, domeniul public şi privat al statului etc., se pot efectua evaluări prin măsurarea de unghiuri, lungimi, suprafeţe şi volume.
Pictometry® –librăria de imagini s-a dovedit a oferi soluţii pentru numeroase probleme, atât pe pieţele descentralizate, cât şi pe cele comerciale şi în diferite domenii, dintre care amintim: • diferite studii şi analize • proiectare • protecţia mediului • asigurări • domeniul juridic • cartografie • poliţie şi securitate • proprietatea imobiliară.
Pentru toate aceste domenii, ca şi pentru oamenii care le deservesc, există multiple beneficii: eficienţă în termeni de timp, costuri, personal implicat, reducerea sau anularea riscurilor care pot interveni, alături de un sistem vizual inteligent, complet şi uşor de exploatat.



Aparatul de zbor este prevăzut la bord cu 5 camere digitale de fotografiere, care colectează zeci de mii de imagini oblice care sunt georeferenţiate ulterior. Camerele sunt
dispuse astfel: una verticală pentru capturarea imaginilor verticale (ortofotoplanuri) şi câte una orientată către fiecare din cele patru puncte cardinale (imagini oblice).


Georgiana Mirea
Gabi Dobra



Tags: GIS, Blominfo

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite