Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Globalizarea comertului si standardele EAN.UCC

24 Septembrie 2004



In ultimii ani am asistat la o amplificare a fenomenelor legate de globalizarea schimburilor comerciale cum ar fi presiunile asupra preturilor si micsorarea marjelor de profit, modificarea comportamentului de cumparare si cerere sau rationalizarea superioara a proceselor de fabricatie. in aceste conditii, in octombrie 1999, s-a creat Initiativa Globala a Comertului – GCI. Conducerea CGI este formata din reprezentanti de varf a peste 40 din cele mai mari companii de productie de bunuri de larg consum si distributie din lume si colaboreaza cu organizatia de standardizare comerciala EAN International pentru dezvoltarea sistemului EAN.UCC.


Sistemul EAN.UCC se bazeaza pe structuri de date prin care sunt identificate articolele comerciale si toate datele corespunzatoare acestora. Numerele din structurile de date reprezinta chei de acces in baze de date si de identificare neambigua a articolelor in toate mesajele unei tranzactii. Structurile de date sunt numai pentru identificare, numerele neavand nici o insemnatate. Toate informatiile ce descriu un produs sau serviciu se vor regasi in baze de date. Acestea sunt comunicate de la furnizor la utilizator o data, inainte de prima tranzactie, fie prin mesaje standard fie prin consultarea unui catalog electronic.


Numerele sunt reprezentate in coduri de bare pentru a permite culegerea automata a datelor in fiecare punct de intrare sau iesire a produsului. Codurile de bare sunt fie pretiparite alaturi de alte informatii pe ambalaj fie atasate sub forma de etichete autocolante pe linia de productie.


Aceleasi numere sunt utilizate si in mesajele EDI (Electronic Data Interchange) pentru a permite transferul catre partenerul comercial a informatiilor referitoare la articol. Sistemul de numerotare are trei elemente principale: Numarul Global de Articol Comercial (GTIN), Numarul Global de Locatie (GLN) si Numarul Serial pentru Containere de Transport (SSCC).


GTIN – Numarul Global de Articol Comercial este utilizat pentru identificarea unica a articolelor (produse sau servicii) comerciale. Sunt incluse aici articolele individuale si configuratiile lor in diferite tipuri de ambalaje.


Identificarea si marcarea simbolurilor pe articole comerciale permite automatizarea punctelor de vanzare cu amanuntul, receptiei produselor, managementului de inventar, comenzii de reaprovizionare, analizelor de vanzari si a unei largi game de aplicatii
comerciale.


GLN – Numarul Global de Locatie asigura mijloace standard de identificare a entitatilor juridice, partenerilor comerciali si locatiilor in scopul sustinerii cerintelor comertului electronic. GLN a fost proiectat pentru a imbunatati eficienta logisticii integrate, contribuind la adaugarea de valoare pentru partenerii implicati si pentru consumatori.


SSCC – Asigura identificarea unitatilor logistice (palete, containere, cutii, etc.) fiind utilizat in special la transport, depozitare si trasabilitatea produselor.


Pe langa elementele de identificare prezentate mai sus, in cadrul sistemului EAN.UCC au fost elaborate noi standarde care sa faciliteze procedurile comerciale globale. in acest sens a aparut Dictionarul Global de Date – GDD care defineste un set global unic de atribute pentru descrierea articolelor si partilor.


Stocarea datelor sincronizate despre articole si parti se realizeaza prin intermediul cataloagelor electronice, bazelor de date sau „data pool”-urilor. in conditiile cerintelor promovate de GCI acest proces de
sincronizare trebuie sa raspunda unor nevoi globale; comertul global presupune interoperabilitatea acestor „depozite” de date avand ca suport reteaua Internet. Conditiile de conectare si modul de operare fac obiectul unui standard specific EAN.UCC, GDSN – Global Data Synchronisation Network. Acest standard defineste si prezenta punctului nodal al GDSN – Registrul Global (GR). Registrul Global are rolul de director al cataloagelor electronice sau „data pool”-urilor cu date despre produse.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite