Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Infrastructura de Informatii Spatiale - componenta fundamentala in administrarea moderna si eficienta a resurselor unui teritoriu

24 Septembrie 2004



Intr-o lume in continua evolutie, in care informatia este cuvantul cheie, INFRASTRUCTURA DE INFORMATII SPATIALE (IIS) este o problema prioritara.

In aceasta era, cand goana dupa informatie este tot mai acuta, cand nevoia de a lua decizii eficiente intr-un timp cat mai scurt este tot mai evidenta, s-a pus problema identificarii unor solutii optime, care sa sprijine procesele decizionale de la diferitele niveluri ale unei companii. in acelasi timp, se poate spune ca aproape in orice act decizional are loc o corelare a informatiilor cu pozitia lor geografica. Acestea sunt premisele orientarii spre sistemele informatice geografice, care sunt sisteme capabile sa analizeze si sa asiste procese extrem de complexe, legate de cele mai variate domenii de activitate: gestiunea si alocarea resurselor, gestiunea situatiilor de criza, planificarea si amenajarea teritoriului, gestionarea retelelor utilitare (gaze, electricitate, telefonie, transporturi), etc.

Pornind de la notiunea de sistem informatic geografic (GIS) a aparut conceptul de Infrastructura de Informatii Spatiale (IIS). Infrastructura de Informatii Spatiale sta la baza gestionarii rationale, moderne si eficiente a resurselor unui teritoriu. Solutia IIS asigura un management performant in toate sectoarele de activitate si a fost initiata in statele dezvoltate din punct de vedere economic, incepand cu SUA, Canada, Japonia si ulterior in tarile Uniunii Europene.

Realizarea Infrastructurii de Informatii Spatiale in Romania constituie unul din criteriile de aderare la UE. Analizand situatia actuala si raportul de tara pentru Romania intreprins de Comisia Europeana (EUROSTAT & DGENV) in cadrul initiativei INSPIRE din august 2003, Data Invest a venit in preintampinarea nevoii de rezolvare a problemelor existente, prin dezvoltarea unor aplicatii specifice bazate pe nucleul constituit de platforma proprie de Sistem Informatic Geografic (GIS) numita NetSET – Network Spatial Editing Tool. Aplicatiile propuse se caracterizeaza prin noutate si originalitate, ele fiind rezultatul evaluarii
critice a solutiilor similare existente la momentul actual pe plan mondial.

Solutiile oferite de Data Invest reconsidera, intr-un mod mult mai practic si eficient, cele doua componente de baza ale IIS:

  • platforma software de Sistem Informatic Geografic (GIS),
  • instrumentele flexibile pentru dezvoltarea aplicatiilor specifice.

    Orientate catre utilizator, solutiile elaborate de catre Data Invest ofera posibilitatea ca aplicatiile specifice sa poata fi dezvoltate de catre experti in diversele domenii de utilizare, dar care nu trebuie sa fie programatori. Cu alte cuvinte, dezvoltatorii de aplicatii nu se vor confrunta cu problema scrierii de cod, ci vor putea folosi
    in mod direct, o gama extrem de cuprinzatoare de functii predefinite in NetSET. Este asigurata, de asemenea, si legatura cu platforme consacrate de baze de date externe, lucru deosebit de util in dezvoltarea unor aplicatii complexe, ce presupune valorificarea unor structuri de date deja existente.

    La momentul actual se afla in curs de evaluare derularea unui proiect care isi propune solutionarea problemei IIS din Romania. Proiectul, inaintat in cadrul Programului de Relansare Economica prin Inovare si Cercetare RELANSIN, Competitia 2004 – Proiecte Prioritare, va fi finantat de la Bugetul de stat de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii.

    La finalizarea proiectului va exista un sistem software integrat de dezvoltare a aplicatiilor IIS, bazat pe o platforma GIS originala, autohtona, certificata de institutiile tehnice abilitate. Sistemul software va avea avantajele unei adaptabilitati sporite la particularitatile de implementare ale tarii noastre si o compatibilitate de 100% cu platformele GIS utilizate in prezent in Uniunea Europeana sau cu standardul global OpenGIS. Platforma va asigura performante sporite pentru implementarea versiunii electronice a cadastrului national, contribuind la diminuarea rapida a decalajului deja existent intre tara noastra, pe de o parte, si tarile din Vestul Europei si cele care au aderat la Uniunea Europeana la 1 mai 2004, pe de alta parte.

    Rezultatele proiectului vor fi valorificate la nivel national, incepand cu sectorul exploatatiilor agricole si continuand cu sectorul silvic, piscicol, hidrologic si cel al protectiei mediului.


  • Tags: GIS, Data Invest

    Parerea ta conteaza:

    (0/5, 0 voturi)

    Lasa un comentariu



    trimite