Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Despre Fondurile Structurale şi industria IT “Goana după aur” în varianta autohtonă

24 Aprilie 2008



Frenezia aşteptării
Încă din anul 2006, dar mai ales după ianuarie 2007, după momentul aderării la Uniunea Europeană, industria IT locală a fost infectată cu “virusul” Fondurilor Structurale. Cu mult timp înainte ca potenţialii beneficiari ai finanţărilor europene să înţeleagă modalitatea de funcţionare a acestui mecanism de finanţare, furnizorii autohtoni şi-au făcut temele conştiincios, s-au organizat (individual sau în consorţii) şi au pornit la atac. Caravane naţionale, conferinţe, workshop-uri, sesiuni de instruire, campanii de mailing şi mii de faxuri transmise în regim “batch” către toate instituţiile publice eligibile – toate acestea au fost instrumente prin care furnizorii de tehnologie şi de servicii IT şi-a informat potenţialii clienţi despre disponibilitatea lor de a pregăti şi de a câştiga proiecte şi finanţări şi de a implementa soluţiile informatice pe care le deţin în portofoliul propriu de competenţe, în schimbul preţioşilor bani europeni.

Unde sunt însă banii?

Şi timpul a trecut... În ciuda mesajelor propagandistice ale autorităţilor, care anunţau iminenta sosire a sutelor de milioane europene destinate dezvoltării e-guvernării, e-comunicării, e-optimizării afacerilor şi altor e-uri în perioada 2007-2013, negocierea strategiilor de informatizare şi a strategiilor de finanţare împreună cu Uniunea Europeană a trenat iar mult aşteptatele Ghiduri ale Solicitantului au întârziat să apară. Discuţiile despre oportunităţile de finanţare şi despre absorbţia fondurilor europene au continuat - steril însă. Şi astfel a trecut anul 2007.
În prima parte a lunii martie 2008, Ministerul de Finanţe a anunţat în sfârşit calendarul lansării cererilor de finanţare pentru Programul Operaţional Sectorial – Creşterea Competitivităţii Economice, în cadrul căruia este alocat pentru Axa 3 - Tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor pentru sectoarele privat şi public - un buget de 470 de milioane de Euro pentru perioada 2007 – 2013. În cea mai mare parte însă, apelurile pentru cererile de finanţare aferente Axei 3 se vor finaliza în perioada august – octombrie 2008, ceea ce înseamnă practic că derularea propriu-zisă a proiectelor se va realiza începând cu anul 2009.

Accesarea Fondurilor Structurale şi rolul Consultantului

Chiar dacă modalitatea în care banii europeni au fost împărţiţi între proiectele IT la nivel naţional (unde singurii aplicanţi eligibili sunt Ministerele) şi proiectele derulate de autorităţile locale nu este echilibrată şi îi dezavantajează în mod evident pe cei din urmă, chiar dacă nu există (din nou) o strategie la nivel naţional care să asigure o transparenţă a proiectelor naţionale în scopul evitării suprapunerii cu proiecte similare demarate de autorităţilor locale, există totuşi şi beneficiari fericiţi. Pentru că, indiferent de modul în care banii vor fi cheltuiţi şi de cine îi va cheltui, ei vor fi totuşi cheltuiţi, iar industria IT va fi, inevitabil, beneficiarul final al acestui influx de finanţare. “Goana după aur” va fi însă una dură, iar “armele” folosite de vânzătorii de tehnologie IT sunt dintre cele mai diverse: idei de proiecte oferite gratuit beneficiarilor eligibili, consultanţă “total dezinteresată” din partea unor firme de consultanţă care s-au asociat în consorţii cu furnizorii, subvenţionarea ascunsă a unor firme de consultanţă care îşi oferă serviciile gratis sau la preţuri de dumping, lobby la nivelul celor care selecţionează şi evaluează proiectele...
Care este rolul Consultantului în tot acest mecanism? Dacă nu sunteţi din categoria celor care nu cumpără tehnologie de dragul tehnologiei sau al furnizorului, ci care implementează “soluţii informatice” şi dacă acceptaţi faptul că un furnizor are, în primul rând, obiective comerciale legate de vinderea propriilor produse şi nu de recomandarea celei mai potrivite soluţii pentru afacerea dumneavoastră (soluţie care se regăseşte poate în portofoliul unui furnizor concurent), atunci aveţi nevoie de un Consultant independent.
Rolul Consultantului într-un astfel de caz este unul multiplu şi cuprinde: încadrarea proiectului în domeniul de finanţare potrivit, design-ul soluţiei tehnice, planificarea activităţilor şi a resurselor necesare, estimarea costurilor şi determinarea costurilor eligibile, identificarea modalităţii de finanţare a costurilor neeligibile sau a cotei de co-finanţare, asistenţă pentru scrierea Cererii de Finanţare, asistenţă în perioada de selecţie şi de contractare, dar şi project management pe durata implementării proiectului.


Cum plătesc Consultantul?
Activităţile de consultanţă pentru pregătirea proiectului (inclusiv pentru cele derulate înainte de obţinerea finanţării), precum şi cele de project management sunt considerate cheltuieli eligibile şi pot fi recuperate din bugetul finanţat din Fonduri Structurale.



Cătălin Hristea, director general PMSolutions



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite