Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Semnătura electronică – de la simplu la complicat

25 Aprilie 2008



Semnătura electronică a fost văzută, până la începutul anilor 2000, ca marea găselniţă juridică care va rezolva orice probleme legate de identificarea şi semnarea în tranzacţiile efectuate prin Internet. Ca atare, o serie de norme legislative au fost create ca un prim pas în această direcţie – din SUA până în Uniunea Europeană şi dincolo de acestea. Câţiva ani mai târziu, un raport comandat de Uniunea Europeană1 notează sec: “Nu există în mod curent nici o cerinţă naturală a pieţei pentru Certificate Calificate „de semnătură electronică“ şi servicii adiacente.”


Simplu
Ce este o semnătură? Încercând să lăsăm la o parte diferenţele dintre diversele state şi notând faptul că în legislaţia românească nu există o definiţie a semnăturii, vă propun să ne oprim la cum este definită de Codul Comercial din SUA: “Orice simbol executat sau adoptat de o parte cu intenţia de a autentifica un înscris”.2 Instanţele americane au conchis în diverse cazuri că acestea pot fi inclusiv nume pe telegrame sau telexuri, nume bătute la maşină sau în antetul unei scrisori.
Ce este o semnătură electronică? Aici situaţia este mai simplă. Legislaţia europeană (prin Directiva 1999/93/CE), ca şi cea a altor state, au dorit să explice cât mai simplu că un document electronic este recunoscut din punct de vedere juridic dacă este semnat electronic. Această semnătură electronică a fost definită ca “date în formă electronică, ataşate la sau logic asociate cu alte date în formă electronică şi care sunt utilizate ca metodă de autentificare.” După cum puteţi vedea, definiţia este similară cu cea de mai sus, doar că se referă la date electronice. În teorie şi în practică3 s-a constatat că poate fi o semnătură electronică: numele scris la sfârşitul unui email, o imagine digitizată a unei semnături pe hârtie, un cod secret sau un cod pin, un cod pe care expeditorul îl foloseşte pentru a se identifica în mod curent, etc.4 Raportul realizat pentru Comisie subliniază foarte bine că aici vorbim de un concept juridic şi nu de unul tehnic. Scopul acestei definiţii este acela de a NU permite instanţelor să respingă din start o asemenea posibilitate, ci să cântărească fiecare caz în parte şi să fie recunoscut ca atare în condiţiile în care partea co-contractantă îl admite.
Semnătura electronică simplă aduce însă şi potenţiale probleme, în special dacă ne referim la identificarea unică a unui utilizator sau în cazul în care partea adversă contestă semnătura electronică5. Pentru a rezolva aceste probleme, s-a propus o soluţie ceva mai complicată.

Complicat
Ce este semnătura electronică extinsă? Semnătura electronică extinsă, denumită în directivă semnătură electronică avansată şi în practica americană semnătură digitală, este un termen care, în practică, se referă la crearea unei semnături digitale printr-un sistem de criptografie cu chei publice.
Vorbim aici de un sistem reglementat în detaliu de legea semnăturii electronice, în care dvs. mergeţi cu un document de identitate la unul dintre furnizorii de certificare şi în schimbul plăţii acestui serviciu, primiţi un dispozitiv securizat pe care îl puteţi folosi, cunoscând codul PIN de acces, pentru a ataşa unor documente electronice (în word, PDF, email, etc.) semnătura dvs. digitală, creată cu ajutorul dispozitivului. Destinatarul mesajului poate să verifice, în mod gratuit, pe Internet dacă semnătura digitală ataşată documentului este a dvs. sau nu.
Avantajele semnăturii electronice extinse rezultă din echivalarea sa, din punct de vedere juridic, cu a unei semnături olografe. Mai mult, legea acordă nişte prezumţii extrem de favorabile celor ce folosesc serviciile de certificare calificată, atâta vreme cât respectă condiţiile impuse prin lege, fapt ce face ca o astfel de semnătură să fie greu de contestat în instanţă. Alte avantaje ale semnăturii electronice extinse rezultă din natura tehnică a procesului – autentificarea unică a semnatarului şi integritatea documentelor semnate.


Concluzie
Observăm că, din păcate, în practica comercială cele două noţiuni distincte se confundă deseori, vorbindu-se de semnătura electronică în condiţiile în care se referă doar la semnătura electronică extinsă. Această confuzie este recunoscută şi de opiniile raportului mai sus amintit, care constată: ”Mulţi furnizori de servicii de aplicaţii de pe piaţă consideră în mod greşit că aplicaţiile lor au nevoie cel puţin de semnături electronice calificate pentru a fi în conformitate cu legea, ducând astfel la costuri inutile şi complexitate în planificarea şi implementarea folosirii semnăturilor electronice calificate.”
Este important şi să subliniem că întreaga legislaţie subsecventă (marca temporală, arhivarea electronică, facturarea electronică) se bazează pe utilizarea semnăturii electronice extinse.


Bogdan Manolea



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Filipis Hristu
sunt interesat de societati care certifica semnatura electronica
03 Iulie 2009, 11:28:30
Marius Cristian
@Filipis Hristu Eu am cumparat semnatura electronica extinsa acum cativa ani de la https://www.certsign.ro Mai sunt alte 5 pe langa certSign. Cred ca toate sunt de incredere, eu m-am obisnuit cu semnatura digitala de la acest furnizor.
20 Septembrie 2017, 11:24:23