Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Inovarea, răspunsul Autodesk la provocările globale. Noile aplicaţii oferă libertate sporită pentru dezvoltarea ideilor

25 Aprilie 2008



Interviu cu Josef Svenda, Sales Manager EMEA Emerging Countries Autodesk
„Vom dubla într-un an cifra de afaceri în România!”


Proiectarea devine o parte a lumii şi a comunităţii business mai importantă ca niciodată, pe fondul unor tendinţe globale ce impun o creştere accentuată a competitivităţii: dezvoltarea activităţilor digitale, globalizarea, explozia infrastructurii globale, ce va implica costuri de 40 de trilioane usd pentru (re)construire şi reparare, modificările climaterice, ce duc la creşterea costurilor şi consumului de energie. Pe fondul acestor schimbări mondiale cu care se confruntă proiectanţii, Autodesk a prezentat, în cadrul World Press Day Europe 2008, noi strategii de răspuns, prin inovare, precum şi noua familie de aplicaţii: 2009.
Autodesk şi-a propus să schimbe universul proiectării cu un portofoliu nou de produse, ce servesc pieţelor de proiectare în mecanică, arhitectură, construcţii, infrastructură, media şi entertainment. Ca termen de referinţă simbolic la nivel de impact, companiile din clasamentul Fortune 1000 se bazează pe instrumentele Autodesk pentru a vizualiza, simula şi analiza performanţa în condiţii reale, economisind resurse importante, sporind productivitatea şi calitatea produselor.
În această idee, cel mai cunoscut produs al companiei, AutoCAD, aplicaţie pentru design conceptual, proiectare şi detaliere, a creat - prin versiunea 2009 - prima interfaţă bazată pe sarcini pentru aplicaţiile de proiectare asistată de calculator, permiţând clienţilor să se bucure de o eficienţă şi o productivitate sporite în realizarea ideilor de proiectare şi a prezentărilor captivante. Noua versiune oferă instrumente de automatizare, care nu cer cunoştinţe de programare, şi instrumente 3D de navigare noi. Aplicaţia integrează funcţii de desenare şi vizualizare mult mai rapide, sprijină nevoile şi preferinţele utilizatorilor individuali, accelerând funcţiile CAD de rutină şi accesibilizând comenzile mai puţin comune, şi oferă posibilităţi de personalizare.

Autodesk a lansat o gamă nouă de produse şi are un nou distribuitor în România, Man & Machine, care a declarat că poate dubla cifra de afaceri în decurs de un an. Este fezabil acest target?
Suntem foarte încrezători că vom atinge acest target; mai mult chiar, că îl vom depăşi. România este pentru Autodesk a 2-a ţară din EMEA ca cifră de afaceri. Creşterea existentă va fi accelerată de profesionalismul unui distribuitor internaţional, care se va folosi de experienţa acumulată în alte ţări. Pe de altă parte, economia românească este în ascensiune, o serie de investiţii mari se fac prin intrarea în UE, multe dintre ele în infrastructură. Companii puternice, precum Renault, vin în România şi transferă capacitate mare de producţie şi de cercetare; vedem, astfel, clar potenţialul cererii. În plus, venim cu o ofertă nouă către clienţii locali, cu o gamă de produse potrivite pentru necesităţile de proiectare şi provocările cu care inginerii, proiectanţii şi arhitecţii din România se confruntă.

Bazându-se pe rezultatele foarte bune înregistrate în România, intenţionează Autodesk să deschidă aici o reprezentanţă?

Luăm în considerare, ba chiar analizăm o asemenea variantă, însă nu am luat deocamdată nici o decizie. O astfel de mutare se încadrează realistic în orizontul nostru de aşteptări.

Autodesk investeşte în fiecare an în jur de 20% din profit în R&D şi este interesată de forţă de muncă inteligentă şi ieftină. Aveţi planuri pentru a deschide un centru R&D în Europa de Est, poate în România?

Resursele pe care le avem sunt concentrate în acest moment în China, unde am construit un centru R&D. Nu este exclus să facem o asemenea achiziţie în România, în viitor. Avem capacităţi de cercetare în Polonia şi Cehia, iar o extindere poate fi oricând posibilă.


Autodesk a dezvoltat parteneriate cu universităţile, cu mediul academic. Cum veţi susţine, cum veţi promova în continuare educaţia?
În primul rând, există un program global pentru educaţie. Ne focalizăm pe strângerea contactelor, a relaţiilor cu anumite universităţi, şi mergem mai departe de furnizarea de software ieftin pentru educaţie. Avem un portal (www.autodesk.com/edcommunity) pentru comunităţile de studenţi şi pentru profesorii de la facultăţile de inginerie şi design, cu peste 225 000 de membri. Studenţii care sunt înregistraţi pe portal beneficiază de acces gratuit la aplicaţiile software Autodesk, la tutoriale şi la ofertele de joburi, ceea ce reprezintă un avantaj în obţinerea succesului academic şi profesional. Acestea sunt facilităţi şi pentru studenţii şi universităţile din România. În câteva luni vor fi disponibile pentru studenţi şi versiuni ale aplicaţiilor Autodesk 2009. Mai mult, dezvoltăm şi localizăm curriculum pentru cursuri. Studenţii pot downloada conţinut pentru a-şi realiza proiectele de cursuri, după cum profesorii îşi pot customiza cursurile.


Alexandru Batali



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite