Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Inkjet versus Laser, falsul război al tehnologiilor

25 Aprilie 2008



Dilema cumpărătorului în faţa standului de echipamente de printare - să cumpăr o imprimantă inkjet sau una laser? În 80% dintre cazuri, vânzătorul o va recomanda, argumentat, pe cea mai scumpă. În 15%, îşi va declina competenţa în acest domeniu, iar restul de 5% din cazuri sunt neelucidate... Răspunsul chiar nu este simplu, pentru că fiecare tehnologie se adresează unor utilizatori cu nevoi diferite.
Dacă nu v-aţi documentat încă asupra criteriilor de alegere, articolul nostru poate fi un punct de plecare sau un model despre cum trebuie abordată problema alegerii unei imprimante. Cum subiectul este vast, abordăm în acest număr al revistei falsa dilemă „inkjet vs laser“.


Criteriile de alegere în cazul achiziţionării unei imprimante de birou par facile la prima vedere – un volum mare de printat în fiecare zi înseamnă clar imprimantă laser. Un buget ceva mai redus reduce opţiunile de alegere la imprimantele inkjet.
Dincolo de aceste formule simpliste, trebuie însă luate în considerare mai multe variabile, înainte de a finaliza achiziţionarea imprimantei. De exemplu, dacă în afară de documente, mai trebuie să printaţi şi poze sau grafice color, atunci recomandarea specialiştilor este o imprimantă inkjet color, pentru că nici chiar cele mai scumpe imprimante laser nu se ridică la performanţele unui inkjet modest când vine vorba de printuri color. Pe de altă parte, o imprimantă alb-negru laser ieftină este, în majoritatea cazurilor, cea mai bună alegere pentru un business cu un volum de printare mai mare, datorită vitezei mai mari de imprimare şi a costului scăzut al unei pagini printate (raportat la consumul de toner per pagină).
Capcana preţurilor funcţionează perfect în cazul imprimantelor. Mulţi utilizatori nefericiţi sunt autorii unor alegeri neinspirate făcute sub imperiul preţului, alegând cea mai ieftină imprimantă din rafturile unui hypermarket. Din nefericire, realitatea dă dreptate sloganurilor vânzătorilor din raion - imprimanta care costă foarte puţin va avea, probabil, costuri mari de operare. Şi cum inkjet-ul este imbatabil la preţ... De regulă, o astfel de imprimantă funcţionează pe baza unui singur cartuş, pentru toate cernelurile color. Un dezavantaj major pentru că, atunci când una dintre ele cerneluri s-a terminat, trebuie schimbat tot cartuşul, chiar dacă celelalte nu sunt nici pe jumătate consumate. E adevărat însă că, de regulă, cartuşele imprimantelor ieftine sunt mai ieftine decât cele ale printerelor mai „avansate“. Dar tonerele laser ţin de regulă o perioadă mai îndelungată decât un cartuşele inkjet. Ca urmare, o pagină de text simplu costă, printată pe o imprimantă ieftină inkjet, în jur de 8 eurocenţi. În comparaţie, aceeaşi pagină, printată la o imprimantă laser din cele mai simple, costă numai 1,5 eurocenţi.
Concluzia: alegeţi cu grijă şi mai ales în cunoştinţă de cauză. Aceasta nu înseamnă doar o bună cunoaştere a ofertei existente pe piaţă, în funcţie de bugetul pe care îl aveţi alocat, ci şi o bună cunoaştere a necesităţilor dvs. de editare, copiere.


Criterii de selecţie
În afară de estimarea volumului de pagini tipărite per lună, a tipului de printuri de care aveţi nevoie (alb-negru sau color) şi, evident, a criteriului costului, iată alte câteva criterii uzuale de care trebuie să ţineţi cont:
Viteza - Se măsoară în pagini pe minut şi este foarte importantă în birourile unde volumul documentelor imprimate este foarte mare. (Imprimantele laser au de obicei memorie mai mare şi procesoare mai performante, ceea ce înseamnă că pot printa de 4-5 ori mai repede decât un printer inkjet din aceeaşi categorie.)
Costul unei pagini- Se calculează împărţind costul tonerului/cartuşului la numărul de foi care pot fi imprimate cu acesta.
Costul total - Unele imprimante necesită înlocuirea periodică a capetelor de printare sau a altor piese senţiale. Toate acestea se adaugă la costul total de operare a echipamentului.
Memorie - Unele echipamente cu memorie insuficientă au probleme în a imprima paginile cu multe elemente grafice sau vor imprima mai încet un document care are foarte multe pagini.
Mai sunt însă şi alţi parametri de luat în calcul, precum: capacitatea echipamentului de a realiza imprimări faţă-verso, formatul de tipărire, compatibilitatea cu restul echipamentelor din reţea, posibilităţile de management al printării etc.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Razvan
Doresc sa-mi iau o imprimanta pentru acasa. Inca nu m-am hotarat, dar acum m-am lamurit cu diferenta dintre laser si ink-jet.
25 Februarie 2014, 09:27:27