Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Producătorii români solicită on-line codurile de produs

25 Aprilie 2008



Chiar din 1998, GS1 România a avut nevoie de un produs informatic care să permită descentralizarea parţială a serviciului de alocare. Astfel, acum zece ani a apărut, odată cu catalogul electronic de produse româneşti - numit CEROM - şi interfaţa CODALOC V1, prin care producătorii şi comercianţii români puteau, în urma autentificării în sistem, să-şi propună singuri listele de produse spre codificare, sistemul alocând, conform unui algoritm, în mod automat codurile solicitate. Pe parcursul a aproape opt ani de utilizare, interfaţa CODALOC V1 a primit câteva versiuni noi, toate fiind rezultatul rafinării solicitărilor utilizatorilor.
Dinamica extraordinară a pieţei, apariţia operatorilor profesionali în domeniul serviciilor logistice în supply-chain, utilizarea standardelor GS1 în România, au generat nevoia de schimbare radicală a vechiului CODALOC. Astfel, în anul 2007, după mai bine de trei luni de lucru la caietul de sarcini, a fost realizat un produs cu o nouă faţă, CODALOC V2.
Modul de funcţionare a acestui produs este intuitiv şi extrem de suplu. Producătorul poate alege dintr-o plajă largă de tipuri de ambalaje predefinite, atunci când introduce informaţia despre produsele sale. Produsele care diferă tipodimensional foarte puţin sunt introduse ca loturi şi utilizatorul modifică doar câteva caractere. Alocarea de coduri individuale, coduri pentru ambalare colectivă omogenă sau eterogenă şi pentru produse cu dimensiuni variabile (de ex. greutate) se face în perfectă corelare, plecând de la un produs de bază. Mai mult, aplicaţia permite gestionarea istoricului alocărilor de coduri. Utilizatorii pot introduce date detaliate despre produse, incluzând dimensiunile acestora, ceea ce este extrem de util în activităţile de management al expediţiilor, depozitelor şi rafturilor.
Peste 800 de cereri săptămânale au generat o bază de date de dimensiuni importante (peste 700.000 de înregistrări viabile). Baza de date a GS1 România este, în prezent, găzduită într-un data-center profesional, împreună cu celelalte servicii de date necesare desfăşurării activităţii. Avantajul acestei baze de date este acela că este în permanenţă întreţinută în mod responsabil de utilizatori, cu supervizarea administratorilor de la GS1 România. Dacă un produs este retras de pe piaţă sau este la sfârşitul ciclului de viaţă şi s-a epuizat de pe piaţă, codul alocat acelui produs intră într-o perioadă „dormantă”, urmând a fi refolosit numai după depăşirea termenului stabilit prin specificaţiile GS1. Toată activitatea de gestiune a băncii de numere a GS1 România este astfel securizată prin proceduri interne susţinute de aplicaţii informatice complexe. Informaţiile din baza de date a GS1 România pot fi accesate internaţional prin intermediul serviciului internaţional GEPIR, ce interconectează bazele de date ale organizaţiilor naţionale GS1.
Utilizatorii au reacţionat pozitiv în urma migrării la noul serviciu de auto-alocare CODALOC V2. Astfel, utilizatorii din partea Coty Cosmetics România şi Telezimex au apreciat serviciul ca „destul de prietenos“ şi „foarte simplu în utilizare“, identificarea produsului realizându-se uşor. „Utilizarea serviciului CODALOC este un instrument important în eficientizarea activităţii de codificare“, este de părere
D-na Cristiana Chiriac de la compania Curtea Veche. D-na Oana Georgescu, Logistics&Distribution Executive la SC Nestle Romania, consideră că noua interfaţă CODALOC are o calitate superioară celei vechi, oferind, pe lângă o alocare rapidă, şi posibilitatea studierii istoricului pentru fiecare cod alocat. De asemenea, caracterizează interfaţa ca foarte „prietenoasă“, putând fi utilizată cu uşurinţă chiar şi de persoane cu un nivel mai scăzut de experienţă în domeniu. Printre noile funcţii foarte apreciate există şi posibilitatea de export al datelor în tabele Excel. Nu în ultimul rând, trebuie menţionat faptul că aplicaţia este susţinută de suport telefonic profesional pentru situaţiile în care utilizatorii întâmpină probleme în lucrul cu interfaţa serviciului.
Serviciul poate fi accesat la adresa www.gs1.ro / Alocare coduri GS1. Utilizatorii se loghează cu ajutorul unei parole şi a numelui de utilizator (date de care dispun toţi membri activi ai GS1 România) la interfaţa de acces, care îi direcţionează către diverse categorii de produse şi nivele de ambalare.
Aşadar, prin aceste informaţii v-am introdus în back-office-ul Asociaţiei GS1 România, dorind să subliniem că, datorită unicităţii cheilor GS1, se asigură o funcţionare coerentă a sistemului global de comerţ.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite